1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Yorga'dan Hayvancılık Projesi
Yorgadan Hayvancılık Projesi

Yorga'dan Hayvancılık Projesi

Milliyetçi Hareket Partisi Kars Milletvekili Aday Adayı Turgut Yorga, Kars’ın gelişmesi ve kalkınması için hazırlamış olduğu projeleri açıklamaya devam ediyor.

A+A-

Kars’ın hizmete ihtiyacı olduğunu ve bir kalkınma hamlesinin başlatılması gerektiğini belirten Yorga, bunun da uygulanabilir projelerle mümkün olacağını ifade etti. 

Kars’tan milletvekili aday adayı olan herkesin plan ve projeleriyle halkın karşısına çıkmasını isteyen Yorga, Kars plansız – projesiz siyasetçilerin yüzünden çok kaybetti. Biz istiyoruz ki herkes plan ve projeleriyle halkın karşısına çıksın. Sonuçta bu memleket bizim ve biz Kars’ın kalkınması ve refah düzeyinin yükselmesi için çalışıyoruz, dedi. 

Milliyetçi Hareket Partisi Kars Milletvekili Aday Adayı Turgut Yorga’nın “Hayvancılığın Başlıca Sorunları ve Çözüm Önerileri” projesi ise şöyle : 

Ülkemizde uzun yıllardan bu yana uygulanan yanlış politikalar sonucu hayvancılık gerilemiş ve tükenme noktasına gelmiştir. 

Son yıllarda giderek ağırlaşan olumsuz gelişmeler öncelikle hayvansal gıda ile beslenme ihtiyacı olan milletimizin, İlimizde hayvancılıkla uğraşan kesimler ile hayvancılıkla geçinen ailelerini sıkıntılı bir noktaya getirmiştir. 

Ülkemizde Hayvancılık Sektörünün en başta gelen sorunları örgütsel ve yönetimseldir. Ülkemizde ve İlimizde üretim alt sektörlerine göre (besi, süt, tavukçuluk, arıcılık vb.) örgütler kurulmalıdır. 

Hayvancılığı destekleme projeleri adı altında köylülerimize yıllardır, birer ikişer baş hayvan dağıtmakla hayvancılığın kalkınamayacağı artık bilinmelidir. Dünyanın hiçbir ülkesinde, hayvancılık geliştirilmeden, kırsal ekonomik kalkınmayı başarmak mümkün olmamıştır. 

Hayvancılık sektörü, tarımda istihdam fazlası nüfusun düşük maliyetle istihdam edilebileceği ve katma değeri yüksek olan önemli bir faaliyettir. Maalesef ülkemizde bugüne kadar popülizm içinde yürütülen yanlış tarım politikaları sonucu; hayvansal üretim hep geri plana itilmiş ve ağırlık bitkisel üretime verilmiştir. Oysa yapılması gereken; tarımsal üretimde hayvancılığın payını %50’in üzerine çıkarmak ve hayvansal üretime yönlendirmektir. 

Hayvancılık ve veteriner halk sağlığı alanlarında istenilen düzeye ulaşmak için veteriner hekimlere gereken yetki ve sorumluluklar verilmelidir. 

Hayvansal kökenli gıdalarda Çiftlikten sofraya kadar tüm aşamalarda veterinerlerin kontrolünü artıracak önlemler acil olarak alınmalıdır. 

Devletin ulusal politikalarında hayvancılık öncelikli olarak ele alınmalı ve ayrılan kaynağın Hayvancılığın bir sektör olduğu bilincinde sektör dışında kullanılmasının önüne geçilebilmelidir.

Her ne şekilde olursa olsun damızlık hayvan ithalatı adı altında olsa dahi yapılacak hayvan ithalatı hayvancılık sektörü için çözüm değildir. 

Kars’ın mevcut nüfus yapısı, arazi durumu, coğrafi konumu, işsizlik ve artan turizm potansiyeli hayvancılığın sadece büyük ölçek işletmelerce değil, özellikle orta ölçekli işletmeleri dinamik tutmayı da zorunlu kılmaktadır. 

Besiciliğin süt sığırcılığında olduğu gibi küçük ve orta ölçekli işletmelerde teşvik edilmesi kaçınılmaz bir gerçektir. 

İlimizin mevcut durumunu ortaya koyan ve önümüzdeki 5-10 yıla projeksiyon tutan çalışmalar derhal yapılmalıdır. 

Yerli sığır ırklarının ülke genelinde etkin şekilde ve yaygın olarak suni tohumlama yoluyla ıslah edilmesi sağlanmalıdır. 

İlimizde hayvan alım satımlarının etkin kontrolü ve güvenilir verilere erişim açısından yeterli kapasitede hayvan pazarı ve buna bağlı olarak günümüz şartlarına uygun ve tekelleşmeyi engelleyecek şekilde var olan canlı hayvan borsası geliştirilmelidir. 

İlimizde özellikle tarımsal ve hayvansal ürünlerin işleneceği ve üretiminin yapılacağı fabrikaların kurulması için ayrıca Kars Balı ve Kars Kaşarının Markalaşması için gerekli çalışmalar bir an önce yapılmalıdır. 

Besiciliğin gerçek anlamda karlı olduğu dönemlerde satılan bir yetişmiş hayvan parasıyla yerine üç adet besiye alınacak hayvan alınabilirken günümüzde ancak bir hayvan alınabilmektedir. 

Hayvancılığın sorunlarının masaya yatırılarak uzun vadeli hayvancılık politikasının ortaya konulması, hayvancılık destekleme politikasının yeniden gözden geçirilmesi, özellikle orta ölçekli hayvancılık işletmelerinin teşvik edilmesi ve verimliliğin sağlanması, hayvan başına elde edilen et veriminin arttırılması, üreme kapasitesi olan melez/kültür ırkı inek ve düve kesimlerinin önlenmesi ve daha fazla et üretiminin desteklenmesi zorunludur.

Turgut Yorga’nın “Mikrokredi Projesi”ni okumak için tıklayınız…https://www.gazetekars.com/yorgadan-issiz-bayanlara-mujde-3397h.htm

Yorga çalışmalara hızlı başladı haberini okumak için tıklayınız…

https://www.gazetekars.com/turgut-yorga,calismalara-hizli-basladi-3330h.htm

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.