1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Ahmet Arslan “Ekonomi Ajandası”nda
Ahmet Arslan  “Ekonomi Ajandası”nda

Ahmet Arslan “Ekonomi Ajandası”nda

AK Parti Kars Milletvekili Adayı Ahmet Arslan, TRT2’de canlı yayınlanan “Ekonomi Ajandası” programına katıldı.

A+A-

Yaklaşık 20 dakika süren programda Arslan, ülke ve Kars ekonomisiyle ilgili görüşlerini dile getirdi.

SORU: TÜRKİYE İÇİN ULAŞTIRMA KONUSUNDA ÖNCELİKLİ SORUNLAR NELER?

AHMET ARSLAN:Türkiye için ulaştırma konularında öncelikli sorunlar demekten ziyade ulaştırmanın ve ekonominin bir lokomotifi olduğunu biliyoruz. Eğer, siz ulaştırma altyapınızı halletmişseniz yatırımın gelmesi, hammaddenin gelmesi ve ürettiğiniz mamul maddenin dağılması çok daha kolay. Ancak özellikle, AK Parti hükümetlerinden önce yaklaşık 6 bin kilometrelik bölünmüş yol ve ihmal edilmiş demiryolları vardı. Ama son 8,5 yılda gördük ki demiryolları tekrar devlet veya hükümet politikası haline geldi. Bu da çok önemli bir gelimeydi. Bölünmüş yollardan 6 bin kilometreden yaklaşık 20 bin kilometreye çıktı.

SORU: KARS’IN SORUNLARIYLA TÜRKİYE’DEKİ SORUNLAR ARASINDA BİR FARKLILAŞMA VAR MI?

AHMET ARSLAN:Çok fazla bir fark yok. Sonuçta her üç sektörde de, demiryollarında, karayollarında da hava meydanlarında da ülke genelindeki sorunlar son yıllarda hızlı bir şekilde çözüldü. Kars’ta bundan payını alıyor. Ülkenin doğusundaki uç olması nedeniyle belki çok daha ihmal edilmişti. Birçok yapılmasına rağmen hala diğer yerlere göre eksikleri var. Bu eksiklerin giderilmesi 3 sektörde de çok önemlidir. Yani demiryollarında da karayollarında ve hava yollarında da çok hızlı bir şekilde şu an gerek bölünmüş yollar yapılıyor gerek demir yolları yapılıyor. Gerekse de havaalanı yenileniyor. Böyle olunca da Kars’ta Türkiye’deki hızlı gelişmeden payını alıyor.

SORU: DEMİRYOLLARI KONUSUNDA TÜRKİYE’NİN NASIL BİR GELİŞME GÖSTERMESİ GEREKİYOR

AHMET ARSLAN: Özellikle 1960’lardan sonra yaklaşık 50’den sonraki periyot, ondan önce bir devlet politikası var, “Demiryolu seferberliği” Türkiye yılda yaklaşık 134 kilometre demiryolu yapmıştır. 200’li yıllara geldiğimizde görüyoruz ki bu yılda 17 kilometreye düşmüş. Bu adeta 50 yıl demiryollarının görmezlikten gelinmesi demektir. Sadece yeni yol yapmamakla kalmamışız mevcut demiryollarını da yenilememişiz. Yani ağı gittikçe eksiltmişiz.

Özellikle AK Parti hükümetlerinden sonra demiryollarının tekrar devlet politikası haline gelmesi ile yaklaşık 5500 kilometre demiryollarında, yollar tamamen iyileştirildi, rehabilite edildi. Bu da trenlerin çok daha fazla rahat hareket etme si anlamına geliyor. Yine yaklaşık 1000 kilometrelik yeni demiryolu yapıldı. Bunun çok daha önemli halkası özellikle, Türkiye yüksek hızlı trenle tanıştı. Ankara-Eskişehir hattıyla ve dünyada 8. Avrupa’da 6. yüksek hızlı trene sahip ülke olmamız anlamına geliyor. Demiryolları hem ağını çok genişletmeye başladı hem de yaptığı atılımlarla yük potansiyelini çok artırmaya başladı. Özellikle Ankara-Eskişehir hızlı tren nedeniyle öğrenciler artık bir yerde ikamet etmiyor. Anakara’daki öğrenci Ankara’daki evinde kalıyor. Eskişehir’de okuyup tekrar evine geliyor. Buna bağlı olarak da yakında Ankara-Konya yüksek hızlı tren hattı da işletmeye açılıyor. Dolayısıyla demiryolları bu ihmal edilmişliğin faturasını, çok ciddi yatırımlar yapılmasına rağmen önümüzde çok daha büyük yatırımlar yaparak karşılayabilecek.

SORU:DOĞU EKSPRESİ YERİNEDE İLERİKİ DÖNEMDE YÜKSEK HIZLI TREN GÖRECEK MİYİZ? KARS’A KADAR UZANACAK MI?

AHMET ARSLAN:Özellikle Edirne’den Kars’a bütün o ana hastelin ana hattı yüksek hızlı tren hattı haline getirilmesi, zira Eskişehir-İstanbul’un inşaatı devam ediyor. Ankara-Sivas’ın inşaatı devam ediyor. Sivas-Erzincan bu yıl ihale diliyor. Çok daha önemlisi ise, Erzincan’dan Kars’a kadar olan hattın uygulama projeleri hazırlandı. Demiryolu sektöründe fizibiliteleri, etütleri, uygulama projeleri hazırlamak aslında 3,5-4 yıllık bir periyot. Dolayısıyla Kars’a kadar olan hattın uygulama projeleri şu an hazır. Erzincan’dan sonra da Kars’a kadar olan yüksek hızlı tren projesi uygulamaya geçecek. Kars artık sadece doğu ekspresiyle değil, yüksek hızlı tren hattıyla anılacaktır. Onun tamamlayıcı halkası olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi devam ediyor. Sadece Türkiye için değil, etrafımızdaki coğrafya için de çok önemli bir projedir.

SORU: TÜRKİYE’NİN EN DOĞUSU İLE EN BATISI ARASINDAKİ DEMİRYOLLARINI KESİNTİSİZ HALE GETİRECEK BİR DİĞER PROJE MARMARAY PROJESİYDİ. BU PROJE BİRAZ GECİKMEDİ Mİ?

AHMET ARSLAN:Marmaray Projesi dünya çapındaki bir projedir. Teknik olarak çok ama çok da önemli bir projedir. Deniz altı kısmı ilerledi, bitme aşamasında. Ancak özellikle, istasyon alanlarında tarihi alanlar olması nedeniyle kültür varlıklarımız nedeniyle yaklaşık 4-4,5 yıl gecikti. Ancak bir başka tartışma konusu olan kısmı ise, yüzeydeki yaklaşık 64 kilometrelik kısmı 2 hattan 3 hatta çıkarılması ve tamamen modern hale getirilmesiydi. Orada ne yazık ki yüklenici işi yürütemedi. İşi yürütemeyince de yükleyiciyi beklemek durumunda değilsiniz. Sözleşme fes edildi. Yeniden ihale edildi. Teklifler alındı. Geçen hafta da teklifler açıldı. şu an onun değerlendirmeleri yapılıyor. tekrar başlayacaktır. 29 Ekim 2013’de denizaltının kesintisiz demiryolu ile insanların taşınabilir hale getirilmesi söz konusudur. Marmaray projesi Londra’dan Orta Asya’ya demiryolunu kesintisiz hale getiriyor ama onun çok daha önemli halkası Bakü-Tiflis-Kars’ın doğudaki eksik halkayı tamamlaması dolayısıyla Marmaray ve Bakü-Tiflis-Kars birlikte dünya çapına önemli projelerdir. Bunlar bittiğinde Londra’dan Çin’e kadar demiryolu hattı ve ya bir başka ifadeyle demir ipek yolu kesintisiz hale geliyor.

SORU: KARS HAVA LİMANI KAFKASLARIN EN MODERN HAVA LİMANI HALİNE GETİRİLMEYE ÇALIŞILDI. KARS HAVA LİMANIN BÖLGEYE NASIL BİR FARKLILAŞMASI VARDIR?

AHMET ARSLAN:Kars hava limanı doğudaki son havaalanıdır. Pisti tamamen yenilendi. Şidi taks yolu diye ilave bir yol yapılacaktır. Uçaklar indiğinde taks yolu ile inebilsinler. Daha da önemlisi, Kars’ta şu an modern bir hava ağı terminali yapılıyor. bu terminalin bitmesiyle özellikle, hem yurt içi hem de yurt dışı yaklaşık olarak 2050’iye kadar Kars’ın ihtiyacını karşılayabilecek bir terminal yapılıyor. bu modern terminal sadece Türkiye’nin batısına değil, Türkiye’nin doğusuna Kars üzerinden Kafkaslara, Ora Doğu’ya, Orta Asya’ya uçuş sağlayacak. Dolayısıyla Türkiye’nin Doğusunda modern Kafkasların havaalanı ve ya olabilecek bir terminal yapılıyor. inşaatı da devam ediliyor.

SORU: ÇILGIN PROJELER ARDI ARDINA GELİYOR. SİZCE SIRADA KARS İÇİN BU ÇILGIN PROJE VAR MI?

AHMET ARSLAN:DLH Genel Müdürü olarak Türkiye’nin bu tip çılgın projelerinin hepsinde özellikle, mutfağında çok ciddi bir şekilde emeğim var. Tabi ki çılgın projelerde İstanbul, İzmir düşünüldüğü gibi Kars da düşünülüyor. Kars için çılgın proje serhat Kars Açık hava Kültür Müzesi ve Turizm alanı dediğimiz yaklaşık 770 bin metrekarelik bir alanda şehrin taht düzü denen, Kars kalesinin yanında Beylerbeyi Sarayı var, Selçuklu sarayları var, Hasan Harakn-ı Külliyesi var. Bütün bunların restore edilerek bunlarla birlikte Kars çayı üzerinde de çok ciddi bir şekilde antik tiyatroların, piknik alanlarının, ticari alanların olduğu bir yaklaşık 200 milyon Türk lirası yatırım bedeli olan bir proje öngörülüyor. Bu Kars için işsizliğin halledilmesi adına çok önemlidir. Ticari alanların oluşmasında çok önemlidir. Gelen turistin şehirde çok uzun süre geçirmesi ve esnafa katkı koyması anlamında çok önemlidir. Bunları düşündüğümüzde Kars için böyle bir proje gerçekten çılgın projedir.

 

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi yapılıyor. Yüksek hızlı tren Kars’a kadar geliyor. Yine Kars, Digor, Iğdır, Nahçıvan, İran’a inen bir demiryolu projesi hazırlanıyor. Bunların ortasında lojistik merkezi dediğimiz 300 bin metrekarelik bir alan. 173 bin metrekare kapalı alnı vardır. Bu da yine binlerce kişiye iş imkanı demektir. Çok ciddi bir şekilde ticaretin yapılması demektir. Buraya gelecek ticaret erbabının Kars şehir merkezine ve esnafa sıcak para bırakması demektir.  

Kars ölçeğinde düşündüğünüz zaman hem kültür ve turizm alanına yönelik bir proje hem de lojistik merkezi için önemli bir projedir. İkisi Kars için çılgın proje denecek boyutta önemli projelerdir. Bunların yanında özellikle iletişim merkezleriyle ilgili çağrı merkezleri kurulması açıklandı. Onu takip ediyoruz. Çağrı merkezinin hayata geçirilmesi yine Kars’a işgücü sağlayacaktır. Kars’ı doğuda Kafkasların başkenti haline getirecektir.

SORU: ÇILGIN PROJELERDE ARDI ARDINA AÇIKLANDIKÇA KILIÇDAROĞLU’NDAN DA “BU PROJELERDE İNSAN YOK” ELEŞTİRİSİ GELDİ NE DERSİNİZ?

AHMET ARSLAN:Tabi ki bu projeler öncelikle insan için yapılıyor. Bu anlamda insan var. Özellikle Kanal İstanbul 7-8 yıl inşaatı sürecek bir projedir. Bunda da on binlerce insan çalışacaktır. Bu da çok ciddi sayıda bir ticaret hacmi demektir. Sadece 10 yıllık periyotta çalışacak insanların iş gücünü istihdamı düşündüğünüzde insana odaklı. Kanal İstanbul’un etrafında yapılacak serbest bölge, liman özellikle fuar ticaret merkezi olacak olan o şehir, bütün bunlar düşünüldüğünde tabi ki bunlar insan için yapılıyor. bu projeler sadece görsellik arz etsin, fiziki mekanlar olsun diye değil, insanlar için yapılıyor.

SORU:SİZ BİZZAT BU İŞLERİN BAŞINDA BULUNMUŞ BİR İNSAN OLARAK KANAL İSTANBUL’DA ÇOK KAPSAMLI BİR PROJE SİZCE YAPILABİLİR Mİ?

AHMET ARSLAN:İnsanların ufku çok sınırlı ve ya görmek istemeyenlerin ufku çok sınırlıdır. Marmaray Projesi bugün denizin altından yeni kapıdan girip de ayrılık çeşmeden çıkabilecek hale gelmişse 14 kilometrelik denizin altından birleşmiş, görünebilir hale gelmişse demek ki siz çılgın projeleri gerçekleştirebilecek bir ülkesiniz. Bunun yanında otomobillerin geçeceği 100 metrenin de aşağısında deniz altında olacak bir projeyi Türkiye yapıyorsa, ki bunlar fiilen gerçekleşen projelerdir. Demek ki Kanal İstanbul Türkiye için imkansız bir proje değildir. Kanal İstanbul büyük ve zor bir projedir. Onun için de Çılgın Proje diye de adlandırılıyor. Ama son 8,5 yıldır Türkiye’de yapılamaz denen her şey yapıldı. Yüksek hızlı trenler olsun, havacılık sektöründeki gelişmeler olsun, bilişim sektöründeki gelişmeler olsun bütün bunları göz önüne aldığımızda Kanal İstanbul günümüz Türkiye’si için artık zor ve imkansız bir proje değildir. Sadece çok büyük bir projedir.

SORU: ÇILGIN PROJE, KANAL İSTANBUL PROJESİ DİYORUZ AMA BELKİ DE BURADA İSTANBUL’UN EN ÖNEMLİ İHTİYAÇLARINDAN EN ACİL İHTİYAÇLARINDAN BİR TANESİ 3. HAVA LİMANIDIR. BURADA NE KADAR BİR GEREKLİLİK SÖZ KONUSUDUR?

AHMET ARSLAN:Özellikle son yıllarda Tük iye’deki havacılık sektörü yaklaşık yüzde 300 büyüdü. Yani 35 milyon toplam yolculuk varken bu 100 milyonu geçti. Bunun çok büyük bir kısmı ise İstanbul’ da yapılıyor. Bir Sabiha Gökçe Havaalanı artık bugün talebi karşılayamaz hale geldi. Böyle düşündüğünüz zaman kesinlikle en az yılda 60 milyon yolcuyu taşıyabilecek 3. bir havaalanına ihtiyaç vardır. Bunun şu an teknik çalışmaları yapılıyor. Atatürk Havaalanı geçmişte çok daha az yolculukların olduğu dönemde planlanmıştır. Son zamanlarda Atatürk Havanlında bir çok rehabilitasyon yapılmasına rağmen kesinlikle ihtiyacı karşılayamıyor. Onun yerine de çok daha büyük 3 tane pistinin olduğu özellikle, hakim rüzgarın hesaba katıldığı, yıl içinde uçak iniş ve kalkışlarının kesintiye uğramayacağı verilerin hesapların dikkate alındığı bir havaalanı planlaması içinde. Bu havaalanı hem 60 milyon üzerinde yılda yolcu taşıyacaktır. Hem de meteorolojik veriler özellikle, günümüz teknolojileri dikkate alındığı için herhangi bir aksaklık olmayacak şekilde çok modern bir havaalanı olacaktır. onunda planlamaları, çalışmaları Ulaştırma Bakanlığındaki ilgili arkadaşlarım tarafından yapılıyor.

SORU: VAKTİNİZİN ÇOĞUNU HEM MEMLEKETİNİZ HEM DE ADAY OLDUĞUNUZ KARS’TA GEÇİRİYORSUNUZ. TALEPLER EN ÇOK NE YÖNDE?

AHMET ARSLAN:Kars’ta özellikle çok büyük yatırımlar isteniyor. En önemlisi ise genç nüfus Kars’ta Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Böyle olunca da iş alanı yapılacak yatırımlar isteniyor. Bizim amacımız da zaten bunları planlamaktır.

Kars yine Türkiye’nin tarım ve hayvancılık anlamında özellikle hayvancılık anlamında çok önemli bir merkezidir. Biz hayvancılığı dikkate aldığımızda Kars’ta şu an fiilen 2 tane baraj inşa ediliyor. Birisi bitti diğeri de bitmek üzeredir. Digor’da yeni bir baraj öngörülüyor. Sulanabilir arazimizin şu anda yüzde 8-10’u sulanabiliyor. Bunu Kars’ta yüzde 100’e çıkarttığımızda hem organik tarımı çok daha geliştirebileceğiz hem de buna bağlı olarak besi hayvancılığını çok daha geliştirebileceğiz. Bu da Karslının tarım ve hayvancılık anlamında beklentisini karşılayacak hem arazinin sulanması hem de projelerin oturtulmasıdır. Bu konuda da benden sonraki milletvekili arkadaşımız veteriner hekimdir, profesördür, bu işin gerçekten uzmanıdır. Onunla ve 3. sıradaki avukat arkadaşımız var. Biz üçümüz Kars’ın ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayabileceğiz. Ama en önemlisi AK Parti iktidarıyla birlikte karşılayabileceğimizi biliyoruz. Vatandaşın beklentisi bu yönde biz de inşallah buna cevap vereceğiz. Bu konuda biz kendimizden eminiz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.