1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. 'Açılım Timi'ne 15 Yıl
Açılım Timine 15 Yıl

'Açılım Timi'ne 15 Yıl

‘Habur’a gelmeleri de sınırdan girmeleri de örgüt propagandası!’

A+A-

Mukadder YARDIMCIEL

 

Geçen Ekim ayında Kandil ve Mahmur’dan gelen 34 PKK’lıdan 7’si hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istendi... Savcı, sanıkların Habur’a gelene kadar PKK’yı temsil eden bez parçaları taşıdığını söyledi, daha sonra yaptıkları konuşmalarla örgüt propagandası yaptıklarını iddia etti.

 

Geçen yıl 19 Ekim’de Türkiye’ye geldikten sonra Habur Sınır Kapısı’ndan girişleri, karşılanmaları ve katıldıkları etkinliklerde yaptıkları konuşmalar nedeniyle dava açılan 30 PKK’lıdan 7’sinin yargılanmasına Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada, önceki celsede tutuklanan PKK’lılardan Mustafa Ayhan, Hüseyin İpek, Nurettin Turgut hazır bulundu.

 

‘APO ÇAĞIRDI’, GELDİLER

 

Savcı, Türkiye’ye gelecek kişilerin terör örgütü tarafından belirlendiğini iddia etti: “Sanıklardan Hacı Sorgun, Fatma İzler, Kamil Ökten ve Melekşah Soydan kendi istekleriyle gelmiş olduklarını söyleseler de terör örgütünü temsil eden bez parçalarıyla grup içerisinde Türkiye’ye gelene kadar propaganda yaptıkları anlaşılmıştır. Yapılan açıklamalarda ‘etkin pişmanlıktan yararlanmak için değil, başkanımızı önderimiz Apo çağırdı geldik’ beyanları düşünüldüğünde bu sanıkların kendi iradeleri dışında PKK ve Öcalan’ın çağrı ve talimatları ile Türkiye’ye geldikleri net olarak anlaşılmıştır.”

 

ETKİN PİŞMANLIK OLMAZ

 

Savcı ayrıca, sanıkların terör örgütüne katılarak siyasi ve askeri eğitim aldıklarını, örgütün değişik kamplarında faaliyet gösterdiklerini ve kod adı kullandıklarını, PKK ile organik bağ içerisine girdiklerini vurguladı. Sanıkların savunmalarında, terör örgütünden gönüllü olarak ayrılmadıkları, Öcalan’ın çağrısıyla Türkiye giriş yaptıklarını anlattıkları kaydedilirken haklarında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanamayacağı vurgulandı. Tutuklulardan Nurettin Turgut, Mustafa Ayhan ve Hüseyin İpek’in ‘silahlı terör örgütüne üye olmak ve propagandasını yapmak’tan, tutuksuz sanıklar Melekşah Soydan, Kamil Ökten, Hacı Sorgun ve Fatma Özer için ise ‘terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan 15’er yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.

 

3’Ü GIYABİ 13 TUTUKLAMA

 

Kandil ve Mahmur’dan gelen 30 PKK’lı Diyarbakır’da 3 ayrı davada hakim karşısına çıkartıldı. 10 sanık tutuklanırken, duruşmaya katılmayan Mehmet Adamış, Nizar Buldan ile Yusuf Şen hakkında gıyabi tutuklama kararı verildi.

 

MAHMUT ALINAK’A 1 YIL HAPİS CEZASI

 

KARS ve Şırnak eski DEP Milletvekili Mahmut Alınak, Roj TV’de yaptığı bir konuşmada ‘terör örgütü propagandası’ yaptığı iddiasıyla yargılandığı Erzurum Özel Yetkili 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Heyet, Alınak’ın sabıkalı olduğunu göz önünde bulundurarak cezayı ertelemedi ve indirim yapmadı. Mahmut Alınak, 5 Ekim 2008 günü Roj TV’de katıldığı bir programda, Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın, ‘Biz Kandil’i Biri Bizi Gözetliyor Evi’ne dönüştürdük. Kandil’de ne oluyor ne bitiyor her şeyi görüyoruz, biliyoruz kökünü kazıyacağız’ sözünü hatırlatarak şunları söylemişti: “Gelişmeler gösterdi ki, Büyükanıt’ın söyledikleri gerçekçi değil. Bir kez daha ortaya çıkmıştır ki, Kürt sorunu militarist yöntemlerle, polisiye, askeri yöntemlerle ortadan kaldırılabilecek bir sorun değil. Çünkü Kürt sorunu siyasi bir sorundur.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.