1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Oktay Aktaş İsrail'i Kınadı
Oktay Aktaş İsraili Kınadı

Oktay Aktaş İsrail'i Kınadı

“Bu saldırı ahlak ve insanlık dışı, kabul edilmesi ve açıklanması imkânsız düşmanca bir saldırıdır. Hükümetin gerçekleştireceği tepkiler kağıt üstünde, geçici ve göstermelik olmamalıdır”

A+A-

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kars İl Başkanı Oktay Aktaş, İsrail'in Türk yardım gemilerine yaptığı saldırıyı kınadı.

 

Başkan Oktay Aktaş, yazılı açıklamasında, "Ülkemiz kamuoyu gündeme gelen saldırı haberiyle sarsılmıştır. İsrail Devleti'nin silahlı güçleri Filistin'e yardım götürmek üzere yola çıkan gemilere bir saldırı düzenlemiştir. Saldırıda ölen ve yaralananların sayısına dair net rakamın verilememiş olması dahi İsrail Devleti için tarihi kara bir leke olarak kalacaktır. İsrail tarafından uygulanan abluka altında yaşam savaşı veren Gazze'deki Filistinliler'e insani yardım malzemesi götüren gemilere saldırıda bulunulması uluslar arası hukukun ve çağdaş insan haklarının çizdiği sınırlar itibariyle barbarlıktır. İsrail'in Türk bayraklı sivil gemilere kendi karasuları dışındaki bölge olan uluslar arası sularda askeri müdahalede bulunması uluslararası hukuka aykırıdır. Bu saldırı ahlak ve insanlık dışı, kabul edilmesi ve açıklanması imkânsız düşmanca bir saldırıdır. İsrail Devleti tarafından organize bir şe-kilde Türk gemilerine gerçekleştirilen saldırı karşılıksız bırakılmamalıdır. Uluslararası hukukun çizdiği sınırlarda bir devlete karşı açıkça bir düşmanlık ilanı olan ve hiçbir meşruiyet söylemi içerisinde değerlendirilemeyecek bu saldırıya karşı Hükümetin gerçekleştireceği tepkiler kağıt üstünde, geçici ve göstermelik olmamalıdır" dedi.

 

Başkan Aktaş, bu çerçevede Hükümetin bir an önce yapması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

 

"İsrail'deki Büyükelçimiz derhal ve süresiz olarak geri çekilmelidir. İsrail'le askeri alandaki ilişkiler ve savunma sanayi işbirliği kesilmeli; askeri anlaşmalar feshedilmelidir. Uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Yasası'na açıkça aykırı olan bu saldırıyı Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası kuruluşlarda bir an önce gündeme getirilerek bu kuruluşların ilgili birimleri çalıştırılmalı ve İsrail'in en ağır şekilde kınanması için gerekli girişimlerde bulunulmalıdır. İsrail'in denetiminde olan Türk gemilerinin derhal iade edilmesi sağlanmalıdır. Bu düşmanca saldırı nedeniyle tazminat dışında İsrail'in Türkiye'den açıkça özür dilemesi için gereken yapılmalıdır. Hükümet Türk kamuoyundan yükselen tepkilerin olası bir çatışma ortamına sürüklenmesini önlemek için bütün bu işlemleri bir an önce yerine getirerek kamuoyunun yönünü de tayin etmelidir."

 

Aktaş, Hatay'ın İskenderun ilçesinde Deniz Üs Komutanlığı'na bağlı ikmal birliğine yapılan hain saldırıyı da kınayarak, "Şehit olan altı askerimize Allah'tan rahmet, aynı saldırıda yaralanan dokuz askerimize de acil şifalar diliyorum" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.