1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. MHP’den ‘Hayır’lı günler
MHP’den ‘Hayır’lı günler

MHP’den ‘Hayır’lı günler

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Oktay Aktaş'ın astığı tartışmalı afişin önünde konuştu.

A+A-

Kars Halk Eğitim Merkezi çok Amaçlı Salonu’nda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kars İl Başkanlığınca düzenlenen “Referanduma Hayır” toplantısına katılan MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır, bir süre önce tartışmalara neden olan afişin önünde konuştu. Şandır, “Bu anayasa değişikliği kanun teklifi ülkemizin bölünmez bütünlüğü ve milletimizin birliği için bir yıkım projesidir.” dedi.

 

Milliyetçi Hareket Partisi olarak 12 Eylül’de yapılacak anayasa değişikliğine “hayır” diyeceklerini belirten Şandır, “Çünkü Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından hazırlanan ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen, sonrada Anayasa mahkemesinden anayasaya aykırı bir şekilde esastan değiştirilen bu anayasa değişikliği kanun teklifi ülkemizin bölünmez bütünlüğü ve milletimizin birliği için bir yıkım projesidir. Milliyetçi Hareket Partisi bunun için bu anayasa değişikliğine “hayır” diyor. Yapılan bu anayasa değişikliğiyle devletimizin kurucu hukuku değişmektedir. Türkiye Cumhuriyeti devletini kuran irade kurucu kavramında bu devleti bir milli devlet olarak kurmuşlardır. Bu devlet Türk milletine dayalı üniter ve bir milli devlettir. Bu devletin milletinin adı Türk milletidir. Bu devlete vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes eşitli, onurlu birer üye olarak bu milletin mensuplarıdır. Bu milletin adı Türk milletidir. Yapılan bu değişiklikle Türkiye Cumhuriyeti devletinin üniter yapısını ve bu devletin milleti olan Türk milletinin birliğini ve kimliğini değiştirici niyetler ve adımlar bulunmaktadır. Milliyetçi Hareket Partisi bunun için bu anayasa değişikliğine hayır demektedir.” diye konuştu.

 

Devleti kuran iradenin bu devletin yönetim sistemini Cumhuriyet olarak belirlediğini de ifade eden Şandır, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Cumhuriyetimizin yönetim sistemi olan parlamenter demokratik sistemde kuvvetler ayrılığı esastır. 3 kuvvet bulunmaktadır. Yasama, yürütme ve yargı. Bunlar millet adına yetki kullanarak bu ülkeyi ileriye götürmeyi, bu ülkeyi adaletli bir şekilde yönetmeyi görev bilmişlerdir. Yapılan bu anayasa değişikliği teklifinde Adalet ve Kalkınma Partisi yasama kendi kontrolünde, yürütme zaten kendisi, yargıyı da kendi kontrolüne alabilmek için anayasa mahkemesi ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun yapısını, seçimini ve işleyişini değiştirmekteler. Bunu da sistemi değiştirmek, sistemi parlamenter demokratik sistemden ucu açık bir başkanlık sistemine taşımak için yapmaktadırlar ve bunu açıkça söylemektedirler. Bu sebeple askeri vesayetten yargının vesayetinden şikayet eden Adalet ve Kalkınma Partisi bu değişiklikle bir sivil vesayete, bir tek kişilik diktatörlüğe doğru bir niyet ortaya koymuştur, bir gayret ortaya koymuştur. Buna dayalı anayasa değiştirmektedir. Milliyetçi Hareket partisi bu sebeple bu anayasa değişikliğine hayır demektedir.”

 

Anayasa değişikliği teklifini samimi bulmadıklarını da vurgulayan Şandır, “Dürüstçe bulmamaktayız, ülkemizin hayrına, milletimizin faydasına görmemekteyiz. Bunu bir yıkım projesi olarak değerlendiriyoruz. Engelleyebilmek için de bütün gücümüzle vatandaşımıza, milletimize gerçekleri anlatmaya çalışıyoruz. İnanıyoruz ki milletimizde gerçekleri görecek ve bu Adalet ve Kalkınma Partisinin bu hain niyetine “dur” diyecektir. Birliğine, ülkesinin bütünlüğüne, devletinin bağımsızlığına, milletinin kimliğine sahip çıkacaktır. Bunun için gayret ediyoruz.”

 

Şandır’ın, bir süre önce MHP Kars İl Başkanlığı tarafından parti binasına asılan ve krize neden olan afişin önünde konuşma yapması dikkat çekti.

 

Bilindiği gibi afiş krizi yargıya taşınmış ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan, MHP İl Başkanlığını dava etmişti.

 

MHP İl Başkanı Oktay Aktaş da afişi bu tür toplantılarda asmaya devam edeceklerini söyleyerek, “Afişimizde bir suç unsuru bulunmamakta. Bu yalnızca AKP’nin baskısıyla oluşmuş bir durumdur. AKP baskısı nedeniyle hakkımızda dava açıldı. Ama bir referanduma 20 gün kala parti binasından tekrar asacağız.” dedi.

 

Toplantıya; MHP Erzurum Milletvekili Zeki Ertugay, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan adayı MHP MKYK üyesi Prof. Dr. Kamil Aydın, 21 dönem Iğdır Milletvekili MHP MKYK üyesi Abbas Bozyel, 2009 yılı Kars Belediye Başkan Adayı MHP MKYK üyesi Settar Kaya, Erzurum Yenişehir eski Belediye Başkanı İsmail Hakkı Asiltürk, MHP Kars İl Başkanı Oktay Aktaş, Ülkü Ocakları Kars İl Başkanı Onur Ersançmış ve partililer katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.