1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Darbeye suç duyurusu
Darbeye suç duyurusu

Darbeye suç duyurusu

Kars Barosu Avukatlarından Onur Gündoğdu, Kenan Evren, Nejat Tümer ve Tahsin Şahinkaya hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

A+A-

İnsan Hakları Derneği (İHD) Kars Temsilciliği adına savcılığa suç duyurusunda bulunan Av. Onur Gündoğdu, Milli Güvenlik Konseyi adı altında 12 Eylül 1980'de ülke yönetimine el koyan ve 24 Kasım 1983 yılına kadar bu statüsünü sürdüren cunta yönetiminin hayatta kalan üyelerinden Kenan Evren, Nejat Tümer ve Tahsin Şahinkaya'nın, Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği yargılanmasını talep etti.

 

Sağ-sol ayrımı gütmeden bir kısmı infaz edilen, idam cezasına çarptırılanların isim listesini ve o dönemde işlenen suçları içeren listeyle Cumhuriyet Savcılığı'na başvuran Av. Onur Gündoğdu, "1980-1983 yılları arasında işlenen ve yukarıda dökümü yapılan suçlara karşı birincil sorumluluğu bulunan Kenan Evren, Nejat Tümer ve Tahsin Şahinkaya'ya karşı günümüze kadar işlem yapılmamıştır. Bu durumun temel nedeni 1982 Anayasa'sının geçici 15. maddesinde yer alan ve anılan kişiler için kabul edilmiş olan dokunulmazlıklardır. Geçici 15. madde artık kaldırıldığına göre anılan kişilerin yargılanabilmesini önleyecek herhangi bir engel kalmamıştır" dedi.

 

"REFERANDUMLA UTANÇ VEREN BİR DÖNEM SORGULANABİLECEK"

 

Kars Barosu Avukatlarından Onur Gündoğdu, ilgili kişiler ve suçlarla ilgili zaman aşımının olmadığını söyledi. Av. Onur Gündoğdu, "12 Eylül referandumu ile kabul edilen Anayasa değişikliği kanunu ile hepimize utanç verici bir tarihi dönemi sorgulama şansı ortaya çıkmıştır. Bu şansın doğru değerlendirilmesi hukukun üstünlüğünün kesin olarak sağlanması yolunda atılmış önemli bir adım olacaktır. Bu görev başta savcılar olmak üzere yargı organlarına düşmektedir. Geçici 15. maddenin kaldırılmasına rağmen, anılan suçlarla ilgili bir takibatın yapılmaması durumunda konu uluslararası yargı organları ile Birleşmiş Milletler'in (BM) yetkili organları tarafından ele alınacaktır" diye konuştu.

 

İnsanlığa karşı suçlardan dolayı cezasızlık uygulamaları gerçekleştirilen bir ülkenin uluslararası camiada demokratik bir hukuk devleti olarak nitelendirilmesinin son derece güç olduğuna da dikkat çeken Av. Onur Gündoğdu, "Dünyadaki benzer örnekleri gibi Türkiye'de de bu suçların sorumluları hakkında uluslararası ve ulusal hukuk kuralları çerçevesinde gerekli işlemleri yapmak ve mağdur binlerce insanın acılarını bir nebze de olsa azaltmak zorundadır. Bu aynı zamanda bir insanlık görevidir. Suç duyurusunda bulunduğumuz Kenan Evren, Nejat Tümer ve Tahsin Şahinkaya hakkında yukarıda belirtilen ve resen dikkate alınacak hususlar gözetilerek, haklarında kamu davası açılması ve gerekli tedbirlerin alınmasını talep etmekteyiz" şeklinde konuştu.

 

Kars Barosu Avukatı ve İHD Kars Temsilcisi Onur Gündoğdu, suç duyurusu dilekçesini Adliye'ye giderek Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.