1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Dağdaş 13 yıl sonra aklandı
Dağdaş 13 yıl sonra aklandı

Dağdaş 13 yıl sonra aklandı

Hürriyet Gazetesi Yazarı Yalçın Bayer, Gürcan Dağdaş için 13 yıl sonra gelen adaleti kaleme aldı.

A+A-

İşte Dağdaş'ın aklanma öyküsü ve "Siyasetçinin kaderi"

 

MHP Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş ile ilgili ‘aynı konuda birbirine taban tabana zıt’ üretilen bir olay ve iki ayrı senaryo... Olayın başkahramanı Turgut Büyükdağ... Çok kişi ismini Malkara’daki bir yağ fabrikası ve yakıt tasarrufu sağlayan bir aygıt ile 28 Şubat sürecinden (Müslüm Gündüz, Ali Kalkancı ve Fadime Şahin) anımsarlar.

 

Gürcan Dağdaş için 13 yıl sonra gelen adalet

 

Evet, Dağdaş hakkında iki ayrı tarihte suçlamalarda bulunan işadamı Turgut Büyükdağ bir yıl hapse mahkum oldu. Kararla birlikte 54. hükümetin Devlet Bakanı ve MHP Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş hakkında 1997 yılında ortaya atılan ‘seks kaseti iddiası’nın asılsız olduğu da 13 yıl sonra ortaya çıktı. 

 

İşte 13 yıl ara ile aynı şahıs tarafından ‘taban tabana zıt’ bir şekilde gündeme getirilen, imal edilmiş ‘bir iddia, iki haber’in öyküsü:

 

İKİ İDDİA

 

İDDİA 1- 28 Şubat süreci... Yıl 1996-1997. İstanbul Milletvekili ve  Devlet Bakanı Gürcan Dağdaş hakkında Sabah Gazetesi’nde ‘Bakana şantaj’ başlığıyla bir haber çıktı. Gürcan Dağdaş şahsının böyle bir şantaja muhatap olmadığını söyleyerek çocukluk arkadaşı Turgut Büyükdağ isimli işadamının kredi sorununun çözülmesi için dolaylı bir ‘yardım talebi’ geldiğini, kendisinin de bunu, ‘devletin bir lirasına dokundurtmam’ diye reddettiğini açıkladı. Dağdaş, Büyükdağ’dan davacı olmadı.

 

İDDİA 2- Aynı olay, 11.10.2008 tarihinde atv ekranlarında ve Taraf gazetesinde gündeme getirildi. Gürcan Dağdaş yine hedefteydi. Halen MHP Kars Milletvekili olan Gürcan Dağdaş, 1997 yılında bugün çoğu Ergenekon davasında sanık olarak yargılanan bazı isimlerin ‘mağduru’ olarak lanse edilirken, 2008 yılında iddialara konu olan aynı olayda bu kez ‘Ergenekon’cu olarak sunuluyordu. İşin ilginç tarafı olay da, iddia sahibi de aynıydı; Turgut Büyükdağ... Dağdaş, Büyükdağ hakkında dava açıyordu.

 

KOÇ’UN ADINI BULAŞTIRDI

 

Turgut Büyükdağ, Taraf’a (11.10.2008) verdiği demeçte, kendisinin Aydın Menderes’in 10 yıllık arkadaşı olduğunu, Gürcan Dağdaş’ın milletvekili olabilmek için kendisinden ‘rica’da bulunduğunu öne sürüyordu. İddiaları, 1997 yılında Dağdaş’ın kendisinden Semih Günaltay (Akın Birdal’ı vuran kişi) aracılığı ile 25 milyon dolar istediğini, 1.5 milyon konut açığını gidermek için çalıştığı sırada Gürcan Dağdaş’ın teklifiyle çıkaracağı gazetede kuponla ev verme projesine girdiğini ve ayda 500 bin dolar aylık maaş ödeyerek iflas ettiği suçlaması ile sürüyordu.

 

Büyükdağ’ın 13 yıl sonra şekil ve yön değiştiren iddiaları bununla da bitmiyordu. Aydın Menderes’in yakın arkadaşı olduğunu öne süren Turgut Büyükdağ’ın, “Dağdaş bakan olduktan sonra Rahmi Koç ile beni Çırağan Otel’de buluşturdu. Medyaya girdiğimi söyleyince biletimin kesildiğini anladım” sözleri bir siyasetçinin ne kadar ‘kadersiz’ olduğunun bir örneği sayılmaz mı?

 

ADAY OLMAYACAK

 

İddialara ilişkin bu sözler Dağdaş’ın açtığı dava sonucu Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi 2008/1366 dosya, 2008/838 sayılı kararında tarafların beyanından alındı. Semih Günaltay ile yıllar önce bir hemşeri derneği gecesinde birkaç kez karşılaştığını söyleyen Gürcan Dağdaş ifadesinde çocukluk arkadaşı Turgut Büyükdağ’ı 1995 yılından sonra ilk defa yıllar sonra gördüğünü, partisinin Trakya müfettişi olduğu dönemde fabrikasında (Malkara) ziyaret ettiğini doğrulayarak mahkemede şunları söylüyordu:

 

“İddialar asılsızdır. Sanık tarafından benzeri iddialar tehdit edilen ve şantaja maruz kalan bakan olarak ortaya atıldı. Geçmişe duyduğum vefa duygum sebebiyle o tarihte gazetede yayınlanan haber ve yazılar konusunda davacı olmadım. Bu asılsız iddiaları tekrarlayan ve mağdur eden Büyükdağ’dan davacıyım.”

 

İki yıl süren dava sonucu mahkeme Büyükdağ’a bir yıl hapis cezası verdi. Ceza paraya çevrildi. Önümüzdeki seçimde milletvekili adayı olmayacağını yakın çevresine de açıklayan Gürcan Dağdaş davayı doğruladı. Bu konuda konuşmayacağını, yargı kararının ortada olduğunu, iğrenç haksızlıklara uğradığını belirterek, “Her şey ortada. Onu ve diğerlerini Allah’a havale ediyorum” demekle yetindi.

 

İşte genç yaşta ‘yorgun’laştırılan genç ve başarılı bir siyasetçi portresi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.