1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Çözüm İçin Dağa da Gidilir, Adaya da
Çözüm İçin Dağa da Gidilir, Adaya da

Çözüm İçin Dağa da Gidilir, Adaya da

Kars Ardahan Bölge Barosu Başkanı Cevdet Ucungan dahil, Doğu ve Güneydoğu'dan 14 baro ortak bir açıklamayla operasyonların durmasını, PKK'nın ateşkes ilan etmesini, hükümetin ve muhalafetin Kürt sorununa çözüm programlarını açıklamasını istedi.

A+A-

Bitlis Barosunun ev sahipliğinde 10-11 Temmuz'da Ahlat'ta yapılan toplantı sonucunda bir bildiri açıklandı. Artan çatışmaların Kürt sorunun demokratik yöntemlerle çözümü konusunda karamsarlık yarattığını söyleyen baro başkanları "Gelinen süreçte gerek hükümet ve gerekse muhalefet Kürt Meselesini yeniden keşfedercesine güvenlik meselesi olarak gören bir yaklaşımı öne çıkarmaktadır" dedi.

 

"Kürt sorunu öncelikle kimlik sorunu"

 

"Bu yaklaşımdan vazgeçilmeli, Kürt Meselesinin bir güvenlik meselesi olmadığı, sorunun öncelikle kimlik sorunu olduğu, bundan ötürü siyasal, kültürel, sosyal birçok unsuru içinde barındırdığı görülmelidir."

 

Çözüm yönünde çaba harcayacaklarını söyleyen baro başkanları "Çözüme yönelik görüşlerimizi hükümete, muhalefet partilerine iletmek için girişimlerde bulunmaya, çatışmalı ortamın son bulması amacıyla (gidilmesi gereken ada varsa gitmeye, tırmanılacak dağ varsa tırmanmaya)  ilgili tüm taraflarla görüşme kararında olduğumuzun da bilinmesini isteriz" dedi.

 

"Hükümet topluma Kürt Meselesinin demokratik çözümü konusundaki kısa, orta ve uzun vadeli programını kamuoyuna açıklamalıdır. Kısa vadede TMK Mağduru çocuklara ilişkin yasal düzenlemenin gerçekleştirilmesi, temsilde adaleti sağlamak amacıyla seçim barajının kaldırılması veya makul seviyeye indirilmesine ilişkin yasal düzenleme, düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması yolunda güven artırıcı somut adımların atılması kaçınılmazdır.

 

"Muhalefet partileri takındıkları olumsuz tutumu terk ederek sorunun çözümüne ilişkin somut önerilerini kamuoyu ile paylaşmalıdırlar. Hükümeti, Muhalefet Partilerini, TBMM’yi ve devletin tüm kurumlarını Kürt Meselesinin demokratik çözümünün anayasal zeminini hazırlama sürecini başlatmak için eksiksiz bir irade ortaya koymaya, Kürt meselesinin çözümünde tüm tarafları ve dinamikleri dikkate almaya ve sürece katmaya davet ediyoruz."

 

Açıklamada imzası olanlar şöyle:

 

Kars Barosu, Ağrı Barosu, Batman Barosu, Bingöl Barosu, Bitlis Barosu, Diyarbakır Barosu, Hakkari Barosu, Iğdır Barosu, Mardin Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu, Van Barosu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.