1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Araştırılarak Yargılanıyor
Araştırılarak Yargılanıyor

Araştırılarak Yargılanıyor

Mahkeme Alınak'ı yargılarken tarihi de araştırıyor...

A+A-

Kars 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Kürt siyasetçi Mahmut Alınak'ın tarihte Kürtlere yönelik politikalarla ilgili sözlerinin yargılandığı davada önce siyasetçinin atıf yaptığı tarihi belgeleri doğrulamaya yolunu seçti. Alınak, bu yöntemi "önemli" buldu.

 

Kars 2. Asliye Ceza Mahkemesi, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" iddiasıyla hapisle yargıladığı Kürt siyasetçi Mahmut Alınak'ın talebi doğrultusunda sözlerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığını araştırıyor.

 

Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'nı Birleşmiş Milletler'e (BM) şikayet ettiği için yargılandığını savunan Alınak, "Mahkemenin sorularına doğru cevaplar verilirse birçok şey değişebilir" dedi.

 

"Ceza kanunu, devleti yönetenlere işlemiyor"

 

Kendisi yerine, görevlerini kötüye kullanmakla suçladığı Başbakan ve Genel Kurmay Başkanı'nın şimdi sanık sandalyesinde olması gerektiğine inanan Alınak, "Bize uygulanan ceza kanunu, devleti yönetenlere işlemiyor. Zaten böyle bir beklentim de yok" şeklin konuştu.

 

Mahkeme, 21 Nisan'da aldığı bu kararlarında. 1993'ten sonra Diyarbakır, Batman ve Şırnak il ve ilçelerinde yaşanan tüm faili meçhul cinayetlerin listesini ilgili savcılıklardan istedi.

 

Mahkeme, 1997 yılı içinde Diyarbakır, Van ve Hakkari il ve ilçelerindeki kitlesel gösterilerde hayatlarını kaybedenlerin listesini ilgili savcılıklardan talep etti. Yargılamaya 11 Mayıs'ta devam edildi.

 

Mahkeme Atatürk'e sunulan raporun peşinde

 

Mahkemenin kabul ettiği diğer bir işlem de, İsmet İnönü'nün 1935 yılında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'e sunduğu "Kürt meselesi" konulu inceleme raporunu Cumhurbaşkanlığı'ndan istemek oldu.

 

Mahkeme, ayrıca, TBMM Başkanlığı'ndan da Mareşal Fevzi Çakmak'ın Kürt meselesi hakkında 1930 yılında Meclis'e sunduğu raporu ve Atatürk'ün Meclis'te okuduğu Nutuk'un değişmemiş halini talep etti.

 

İsmet İnönü'nün raporu da istendi

 

Mahkemede ifade veren Alınak, İsmet İnönü' nün Atatürk'e sunduğu ifade edilen gizli raporda, "Türkler ile Kürtler aynı okulda okumalıdır. Bu, Kürtleri Türkleştirmek için etkili olacaktır. Diyarbakır, kuvvetli Türklük merkezi olmak için tedbirlerimizi kolaylıkla işletebileceğimiz bir olgunluktadır..." dediğini savundu.

 

Siyasetçi, Mareşal Fevzi Çakmak'ın 1930'da Meclis'e "Kürtlerin Türkleşmeleri için Kürdistan'dan sürgün edilmelerini teklif ettiğini" ve bu teklifinin uygun görüldüğünü belirtti.

 

Kaynak: bianet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.