1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Karslının Çelişkili Yaşamı
Karslının Çelişkili Yaşamı

Karslının Çelişkili Yaşamı

Ekonomik sorunların ciddi boyutta yaşandığı, yoksulluk sınırında olan insan sayısının artış kaydettiği Kars'ta günlük yaşam çelişkiler sergiliyor.

A+A-

Pazar artıklarıyla geçinen dar gelirliler bir Kars gerçeğini sergilerken, diğer yandan il lüks madde tüketiminde ülke ortalamalarının üstüne çıkı yor.

 

LÜKS ARAÇ TERCİHİ

 

Kars'ın yoğunluklu özel araç model profili, lüks ve israf boyutunu ortaya koyuyor. Kent trafiğinde seyreden on aracın en az altısı son model formatında. Üstelik tercih edilen araçların büyük çoğunluğunu motor gücü yüksek olanlar oluşturuyor. İkinci el oto piyasası ise durgunluk içinde…

 

EMLAK PİYASASI

 

Kentin emlak piyasasında da lüks tercihler ön planda. Kullanım alanı büyük, gösterişli ve yüksek meblağlı inşaat malzemelerinin kullanıldığı evler kapışılıyor. Gelir dilimi yüksek kesimin yoğunluklu olduğu semtlere ciddi bir iskân akışkanlığı gözleniyor. Lüks konutlar daha yapım aşamasında alıcı bulurken, normal konut piyasası ise durgunluk yaşı yor.

 

BEYAZ EŞYA TERCİHLERİ

 

Beyaz eşya üreticilerinin verileri Kars'ta lüksün boyutunu sergileyen bir diğer argüman. Kars doğuda büyük ekranlı tvlerin, derin dondurucu ve büyük boy buzdolaplarının, dijital çamaşır ve bulaşık makinelerinin en fazla satıldığı il. İldeki cep telefon satışlarında lüks ve pahalı modeller ilk sırayı alıyor. Cep telefonu kullanım yoğunluğu ise Doğu Anadolu Bölgesi'nin diğer illerinin çok çok üstünde…

 

ELEKTRİK TÜKETİMİ

 

Sanayisi olmayan ilde hane başına elektrik tüketimi ise ülke ortalamalarını üstüne çıkıyor. Tv seyretme, bilgisayar ve internet yararlanma süresini ihtiyaçtan çok eğlence istekleri belirliyor. Sabahlara kadar tv seyretme, internet başında cetleşme gibi savurganlıklar ciddi boyutta. Kars'ta ev başına düşen tv sayısı ikiyi geçmek üzere...

 

GİYECEK SEKTÖRÜ

 

Konfeksiyon ve ayakkabı sektöründe marka ürünler için Kars en canlı ve hareketli piyasayı oluşturuyor. Ülkenin tanınmış firmalarının ürünlerine büyük bir talep yoğunluğu var. Spot mağazalar ise sadece ücretli ve dar gelirli kesime, öğrencilere hitap ediyor. Lüks giysi tüketiminde de Kars önde.

 

GIDA TÜKETİMİ

 

Kars'ta gıda maddeleri tüketiminde de israf ve lüks tercihler göze çarpıyor. Kentten toplanan çöpün büyük bir bölümünü atık ekmek oluşturuyor. Lüks meyve satışları artarken, turfanda olan ve mevsimsel olmadıkları için yüksek fiyatlarla satılan sebze ve meyvelerin satış hacmi ise genişliyor.

 

VE YOKSULLUK...

 

Kars'ın bir diğer tarafında ise ciddi bir yoksulluk var. Pazar artıklarını toplayarak maişetini temin eden aile sayısı oldukça yüksek. Atık kağıtları toplayarak yakacağını, bayat ekmek alarak yiyeceğini çıkaran aile sayısı hiç de az değil. SYDV ve diğer yardım derneklerine başvuru sayısı her geçen gün artıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.