1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Açılım diyenler tek tek öldürüldü
Açılım diyenler tek tek öldürüldü

Açılım diyenler tek tek öldürüldü

Kürt sorununa askeri metodlar dışında çözüm öneren emniyet görevlileri ve üst düzey komutanlar, karanlık eller tarafından ortadan kaldırıldı...

A+A-

Hakan Dilek / Takvim

Doğu ve Güneydoğu bölgemize huzur getirmek amacıyla iyi niyetle çalışmalar yapanların arasında üst düzey komutanların yanında, emniyet görevlileri ve aydınlar da bulunuyordu. Bu kişilerin en büyük özellikleri, soruna mümkün olduğunca 'barışçı çözüm' bulunması gerektiğini savunmalarıydı.

 

SIR PERDESİ

 

Ayrıca, Tümgeneral Memduh Ünlütürk, Korgeneral İsmail Selen, Oramiral Kemal Kayacan, emekli Korgeneral Hulusi Sayın, emekli Binbaşı Ahmet Cem Ersever de bu şüpheli ölümler listesinde yer alıyor.

 

Komutanlara yönelik suikastlar da bugüne kadar hep gizemini korudu.

 

Suikast sonucu ölenlerin listesi şöyle;

 

Orgeneral Eşref Bitlis: Şubat 1993'te Eşref Paşa, Ankara'da meydana gelen uçak kazasında şehit oldu.

 

Korgeneral İsmail Selen: Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'ndan emekli olan Selen Paşa, emekli olmasının ardından kısa bir süre sonra öldürüldü.

 

Tuğgeneral Zeki Durlanık: Albay rütbesiyle görev yaptığı Güneydoğu Bölgesi'nde oldukça başarılı bir Komutandı. 1998 yılında tuğgeneralliğe terfi etti ve Azerbaycan'a gitti. Türkiye'nin kanayan yarası olan terör sorununa sürekli çözüm olacak önemli çalışmalara öncülük etti. Azerbaycan'da şehit edildi.

 

Tuğgeneral Temel Cingöz: Batman, Mardin, Hakkari, Elazığ ve Bitlis'te uzun yıllar görev yaptı. 23 Mayıs 1991 tarihinde Adana Bölge Jandarma Komutanı iken suikasta uğradı.

 

Tuğgeneral Bahtiyar Aydın: Yasadışı şiddet yöntemlerini tasvip etmeyen bir asker olarak tanınan Aydın, 22 Ekim 1993 tarihinde Lice Asayiş Bölük Komutanlığı binası önünde vurularak öldürüldü.

 

Alb. Rıdvan Özden: Mardin Jandarma Alay Komutanı. Başından tek kurşunla öldürüldü.

 

Albay Kazım Çillioğlu: 3 Şubat 1994'te Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı yaparken, lojmanında ölü bulundu. Ölüm sebebi resmi raporlara 'intihar' olarak geçse de, olay çelişkilerle doluydu. Balistik inceleme yapılmadı. Ailesine teslim edilen beylik silahına ait şarjördeki mermiler tam çıktı.

 

YORGUN MERMİ

 

Albay Vural Berkay: Kıbrıs'taki 'Toros-97' tatbikatı sırasında öldürüldü. 1997'de Kıbrıs'ta dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun da bulunduğu komuta çadırına yönelen kurşun, ayakta dürbünle tatbikatı izleyen Kıvrıkoğlu'nun kulağını yalayıp geçmiş ve tam arkasında oturan Albay Berkay'ın göğsüne saplanarak şehit etmişti. Hedef, Kıvrıkoğlu Paşa'ydı. Olay kayıtlara, 'bir askerin ayağı kayınca kurşun sekti' şeklinde girdi. Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir'in ifadesi alındı.

 

Gaffar Okan: Kars Emniyet Müdürü iken, yıllarca PKK ve Hizbullah terörünün ve aşırı göçün ağır sonuçlarını yaşayan Diyarbakır'a emniyet müdürü olarak atandı. İl Emniyet Müdürlüğü görevinde iken 24 Ocak 2001 günü makamından Valilik binasına seyir halinde iken, pusuya düşürülerek açılan ateş sonucu olay yerinde şehit edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.