1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkü Bayramı’na TRT gelecek
Türkü Bayramı’na TRT gelecek

Türkü Bayramı’na TRT gelecek

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 30 Ekim Kars’ın Kurtuluş töreni ve ilk kez yapılacak olan Türkü Bayramı’na TRT ekibi de katılacak.

A+A-

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da makamında düzenlediği basın toplantısında Türkü Bayramı için herkese destek çağrısında bulundu.

 

Gazetecilerle makamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, “29 Ekim’de başlayacak ve 3 gün sürecek olan Birinci Kars Türkü Bayramı içinde çalışmalarımız devam ediyor. Sayın gazeteci, müzisyen ve araştırmacı Salih Şahin’in girişimleri ile bu şölen gerçekleştirilecek. Hem sanatçıları hem de yarışmacılarımızı konuk edeceğiz. Bu etkinliği, 29, 30 ve 31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetkilileri ve TRT’den görevliler gelmişlerdi. Onlarının görüş ve önerilerini aldık. Sağ olsun Salih Şahin ve basın, yayın ve halkla ilişkiler müdürlüğündeki arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. Salih Şahin bu bayramın proje ve teknik konularda ciddi bir çalışma yaptılar. Bu bayram kamuoyunda da ciddi bir ses getirmiş durumdadır. Bu yıl birincisi yapılan türkü bayramımız gelecek yıllarda daha da katılımın bol olduğu bir şölen olarak devam edecektir. Kars’ın tanıtımı içinde iyi bir getirisi olacak.” dedi.

 

Gazeteci Salih Şahin de, “Kars’tan Ardahan ve Iğdır ayrılmadan önce bu yöreye ait olan türkülerimiz diğer iller tarafından çalınarak kendilerine mal ettiler. Kısacası türkülerimiz sahip çıkamadık. Örneğin “Sarı Gelin” ve “Kırmızı Gül Demet Demet” gibi Kars türküleri de Erzurum’a mal edildi. Türkü Bayramından sonra ise bunlar kayıt altına alınır, kitap haline getirilerek, tescillenmiş olur. “Bu türkülerin ilk çıktığı yer neresidir” bu da belli olmuş olur.

 

Valiliğimizin de 29 Ekim’i daha da coşkulu ve şenlik havasında kutlamak gibi çalışmaları var. Bu nedenle 3 bayramın bir arada kutlanması da Kars için önemli olacaktır. Birçok gazeteci arkadaş, bu işe gönül veren müzisyenler, TRT sanatçıları bu bayramı birçok kurumun yerine sadece belediyenin üstlenmesini nedeni ile Kars Belediyesini kutluyorum. Kaybolmaya yüz tutan ve derlemesi gereken Kars türkülerine sahip çıkmak için belediyemizin katkıları takdire şayandır.” diye konuştu.

 

ÜÇ BAYRAM BİR ARADA KUTLANACAK

 

Kars Belediye Başkanlığı ve Halk Müziği Derlemecisi Salih Şahin tarafından hazırlanacak olan “Türkiye Türkü Bayramı”nda Kars tarihinde ilk kez 3 bayram bir arada kutlanacak. Cumhuriyet Bayramı, Kars’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu ve Türkiye Türkü Bayramı adı ile yapılacak olan etkinliklerin projesini Yazar Halk Müziği Derlemecisi Salih Şahin yaparken, Kars Belediye Başkanlığı da projeyi hayata geçirecek.

 

Halk müziğinin gelişmesi açısından bu projenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Yazar ve Halk Müziği Derlemecisi Salih Şahin; “Yurdumuzda Halk Müziği’nin gelişmesi açısından çok önemli idi. Projeyi Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’a anlattım. Olabileceğini ve destek vereceğini söyledi. 40 yıl Anavatan’dan ayrı kalan Kars’ın Anayurda tekrar kavuşması Kars için çok önemlidir. Milli kültürümüzün, gelenek ve göreneklerimizin halk müziğimizin yaşaması ve türkülerimize sahip çıkılması açısından bu son derece önemli bir proje. Bu açıdan 3 bayram bir arada dedik. Cumhuriyet Bayramı, Kars’ın kurtuluşu ve Türkü Bayramı bir arada kutlanacak. Bu 3 bayrama da sahip çıkmalıyız ve önemini kavramalıyız” şeklinde konuştu.

 

TÜRKİYE TÜRKÜ BAYRAMI'NDA İLKLERE İMZA ATILACAK

İlk kez 3 bayramın bir arada kutlanıyor olacağına dikkat çeken Şahin, Türkü bayramı yarışmasında ilklere imza atacaklarını söyledi. Halk Müziği Derlemecisi Salih Şahin şöyle konuştu:

 

“Yarışmada Türkü derleme dalı, Aşık türküsü dalı, türkü beste dalı ile yöresel türkü dalı olmak üzere 4 dalda yarışmacılar çağrılacak. Derleme türkü dalında hiç duyulmamış söz ve müzik aranacak. Aşık türküsü dalında aşıklar halk müziği tarzında türkü yapacak. Yapılacak türkünün söz ve müziği duyulmamış olacak. Türkü beste dalında ise Cumhuriyet, Kars ve Türkü konulu yarışma yapılacak.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.