1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Türkiye’nin en güzel kayak merkezi
Türkiye’nin en güzel kayak merkezi

Türkiye’nin en güzel kayak merkezi

Pistlerin uzunluğu, Sarıçam Ormanları, Kristal kar ve ulaşım imkanlarıyla Türkiye’nin önden gelen kayak merkezleri arasında bulunan Kars Sarıkamış Bayraktepe Kayak Merkezi, kayakseverleri ağırlamaya başladı.

A+A-

Geçtiğimiz günlerde Milletvekilleri, bürokrasi ve kayak severlerin katılımıyla yılın ilk kayak sezonunun açılışının yapıldığı Bayraktepe Kayak Merkezi’nde renkli görüntüler yaşanıyor. Kaz figürleri, kardan kaz heykelleri, Kafkas Halk oyunları ekiplerinin gösterileri, Kars’a özgü yöresel müzikler, Kaz eti ikramıyla tam bir festival havasının yaşandığı Sarıkamış’ta, atlı kızaklarla da kayakseverler keyifli dakikalar yaşıyor.

SARIKAMIŞ’IN KAR KALINLIĞI DA TELEVİZYONLARDA YAYINLANACAK

KAR-SAR-TUR AŞ Genel Müdürü Muhittin Delibaş, Sarıkamış’taki kar kalınlığının da Televizyon kanallarında yayınlanması için girişimlerde bulunduklarını belirterek, “Biz sadece meteorolojiden gerekli yazışmaları yaparak bundan sonra Sarıkamış’ı da bazı kanallarda kar kalınlığı günlük hava durumunun sözünü aldık. Sarıkamış kayak merkezi kayak da en son donanıma sahip dörtlü sandalyeli üç ayrı etaptan oluşan kayak merkezidir. Bunların içerisinde 9 pist bulunmaktadır. Bir tanesi sınovborçulara özel sın ov park adrenalin ve macera düşünen kayakçıların kayabileceği pist. Diğerleri acemiden başlayarak profesyonel kayakçılara kadar pistlerimiz mevcut. Pist uzunluğumuz toplam 25 kilometreye ulaşmaktadır. Saatte 2800 insan taşıma kapasitesine sahip telesiyejlere sahibiz. Sarıkamış geçmişte bir sürü milli sporcu çıkardığı gibi şimdi de milli sporcu çıkartmaya devam etmektedir. Sarıkamış’ı kayağın beşiği diye adlandırıyoruz. Türkiye’de 1949 yılından beri var olan kayak evi mevcut. Telesiyej de biraz geç kurulmuş. Bu imkanlarla Sarıkamış’ta eski yıllarda mevcut milli sporcuları şu an çıkartmaya çalışıyor. Burayı hem turizm hem de spora yönelik bir kayak merkezine çevirmeye çalışıyoruz.”

SARIKAMIŞ: 6 AYI BEYAZ, 2 AYI AYAZ VE BULABİLİRSENİZ GERİSİ YAZ

Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen de, “Sarıkamış denildiği zaman kar kristallerinin hayat verdiği 6 ayı beyaz, 2 ayı ayaz ve bulabilirseniz gerisi yaz olan 2634 rakımla bulutlarla komşuluk yapan turizm cenneti, kayak merkezi akla gelir” diye konuştu. Özbilen daha sonra şunları söyledi:

“Sarıkamış’ın tarihine inecek olursak Sarıkamış şehitlerinin elbette Sarıkamış sporuna da büyük katkıları olmuştur. Atalarımızın canlarını feda ederek bizlere hediye ettiği güzelliktir bu belde. Yıllardır bu topraklardan göçler meydana gelse de biz buradayız ve buralar için emek harcıyoruz. Sarıkamış tarihiyle çok önemli sayfalar açmıştır. Türkiye’de büyük kayak merkezlerinde çalışan kayak öğretmenlerinin yüzde yetmişi de Sarıkamışlıdır. Eski zamanlarda böyle kayak merkezleri yoktu. Şimdi ise milli kayakçılar için güzel bir kayak merkezi halindedir Sarıkamış. Çamurlu Kayak Merkezimiz normal olarak 850 metre uzunluğundadır ama orada yetişen kayakçılarımız tüm milli sporcularla yarışmışlardır. Bu da bizim için bir guru kaynağıdır. o dönemlerde belirli imkanlar dahilinde bu sporlar yapılmıştır. O zaman kayak fakir sporuydu ama şimdi kayak zengin sporu oldu ve biz yine o eski milli kayakçılarımız yetiştirmek için sayın vekillerimizin de desteği ile Çamurlu Kayak Merkezi’ni eski zamanlarına dönüştüreceğiz. Sarıkamış’ta bulunan karın özelliği Türkiye’nin hiçbir yerinde yoktur, dünyada iki yere yağan toz kar özelliği vardır. Tesislerimiz güvenlidir ve çığ tehlikesi yoktur, ulaşım yönünden Türkiye’nin ulaşımda en kolay olan kayak merkezidir burası. Ankara’dan Sarıkamış’a gelen bir kayak sever bir saat on beş dakikaya Kars’a geliyor, Kars Sarıkamış arası 54 Km. ve 30 dakika sonra kayak sporunu yapabiliyor.”

KONAKLAMA İMKANI ARTIYOR

Sarıkamış Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş ise, konaklama imkanlarımız yavaş yavaş artarak devam ettiğini belirterek, “Kayak merkezinin yatak kapasitesi on bin iken geçtiğimiz seneye kadar 500 yatak kapasitesi ile çalıştık. Ancak şuan ilçemizde bir dört yıldızlı, iki üç yıldızlı otel yapılmakta bunlardan birisi bu yıl hizmete açılacak diğer iki tanesi ise seneye hizmete açılacaktır. Bu oteller açıldığı zaman yatak kapasitesi binlerin üzerine çıkmış olacak. Sarıkamış’ı daha çok tanıtarak yatırım yapılması imkanı kolaylaştırılarak inşallah buradaki kapasiteyi artırmış olacağız. Diğer taraftan burada yaban hayatı da çok önemli teleşij ile yukarıya çıkarken aşağıda ayıların ve vaşakların ayak izlerini görebileceksiniz. Yine kuş sesleri içerisinde kayak yapacaksınız. Buranın karının en önemli özelliği nemsiz kristal kar olmasıdır. Kayakçılar bunu çok iyi bilirler bunun sağladığı avantaj ise kayarken çok güzel bir kar sesi duyarsınız ve o kar uzun süre tazeliğini korur. Sarıkamış ilçesinde ayrı bir özellikte kayak sezonunun çok uzun süre olmasıdır. Şuan Kasım ayındayız ve bu kayak sezonu Nisan sonuna kadar devam edecektir. Sarıkamış’ın tarihi ve kültürel yapılarıyla birçok farklı özelliği var. Sarıkamış’ta şuan iki tane hastane var ve bu hastanelerde 25 uzman doktor görev yapıyor ve sağlık hizmetinin çok kaliteli ve hızlı veriliyor olması da ayrı bir avantajdır. Ülkemizdeki bütün kayak severleri Sarıkamış’a davet ediyor, bu yıl ki açılışımızın hepimize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.  

MİLLETVEKİLİ KAYAKSEVERLERİ SARIKAMIŞ’A DAVET ETTİ

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, “Bugün Sarıkamış için bayram ve Sarıkamış bu bayramı dört gözle bekliyor. Bugün Sarıkamış adına bu coşkuyu, bu sevinci paylaşmak üzere buradayız. Sarıkamış’ta olmanın bir kayak sever olarak, bizzat kendi yaptığım spor olarak değerlendirsem buradaki kar kalitesi zaten tescilli. Bunu reklam olsun, daha çok insan gelsin amacıyla söylemiyoruz, bu zaten bilinen bir şey. Bu ormanlarda kayak yapmak çok güzel, çok sakin bir ortam ve Kars’tan buraya ulaşım çok kolay. Dünyadan Kars’a gelmek çok kolay bu nedenle Kars’a gelmek kayak zevkini tatmin etmek ve geriye dönmek her ne kadar zengin sporu olsa da Kars’ta hala amatör duygularla yapılıyor. Karslı, Sarıkamışlı bu bölgenin insanı bu manada sadece turistlere hizmet etmek aşkıyla çalışıyor. Bilesiniz ki Sarıkamış’ta bu kayak olayı hala olabildiğince ucuz. Aklından kayak geçmeye başlayan insanlar lütfen Sarıkamış ile ilgili bir araştırma yapsınlar. Burada çok güzel tesisler var, güzel bir ortam var, hijyenik oteller var ve hala ucuz. Ben kayak severlere bir Karslı olarak şu garantiyi veriyorum; ‘Sarıkamış’a gelip kayak yapıp döndükten sonra hala memnun değillerse, biz buraya niye geldik diyorlarsa, söz veriyorum bütün masraflarını ben üstleniyorum’ ülkenin birçok yerinde artık kayak tesisleri merkezi var bu sayılar yüzlere çıksa bile Sarıkamış istisna olmaya devam edecektir. Zaten biz şunu görüyoruz ki, Sarıkamış’a bir gelen başka hiçbir kayak tesisini beğenmiyor. Bunu insanlarla konuşarak gördük ve biliyoruz. Biz buraya gelirken Sayın Ahmet Aslan ile karınca kararınca bir katkımız olsun istedik, buradan o müjdeyi de vermek isterim. Sarıkamış Kayak Tesisleri’nde ikinci bir pistimiz daha var ve bu pistin en önemli sıkıntısı kar ezme makinesiydi. Bunu bize söylediler ve bizde Ahmet beyle değerlendirdik inşallah birkaç gün sonra kar ezme makinesi de gelecek. Bu makineye kar motosikletlerini de ilave ederek buradaki sıkıntıyı da gidermiş olacağız. Bu yeni açılan sezonun kayak severlere, Sarıkamışlılara, ülkemize hayırlı olmasını diliyor, herkesi buraya davet ediyorum.”

TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEKİ İNSANLAR BU SESE KULAK VERSİN, GELSİNLER

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, “Bugün bu güzellik için çok şey söylenebilir. Sarıkamış’ın kar kalitesini hepimiz biliyoruz ve bundan kimsenin şüphesi yok. Hele ki internetin bu kadar yaygın olduğu ve dünyanın her yerindeki insanın bir diğer yerin teknik ayrıntısına erişebildiği bir dönemdeyiz ve insanlar bu hakkı teslim ediyor. Şehitler diyarı Sarıkamış’ın birçok tarihi ve kültürel değeri var insanlar bunun da bilincindeler ve yine insanlar biliyorlar ki 54 Km mesafedeki Kars’ta da sadece Sarıkamış’ın kar kalitesi değil, gelen insanlar kültür ve turizm anlamında, inanç turizmi anlamında gerek Sarıkamış’ın gerek Kars’ın çok ciddi değerleri var. Buraya gelenler aynı zamanda o zenginlikleri de görebiliyor ve Sarıkamış’ın insanının sıcak yüreğiyle de karşılaşıyorlar. Kayak zengin sporu diye algılanıyor olabilir ancak Türkiye’nin neresinden gelirse gelsin insanlar çok kolay erişebilme imkanlarının olmasıdır. Sarıkamış’a çok kolay gelinmesinin yanı sıra Sarıkamış’taki mütevazi imkanların yine mütevazi fiyatlarla herkesin imkanına sunuluyor olması da artık bu işe heves eden insanların da kar sporuyla buluşabildiği bir ortamdır burası. Karda kaymanın maksimum seviyesine erişebilecekleri bir ortamdır Sarıkamış. Biz elimizden gelen katkıyı koyuyoruz, koymak durumundayız. Biz Sarıkamış’ımızın daha çok duyulmasını, daha çok hak ettiği yeri bulması ve şehitler diyarı Sarıkamış Kars’la birlikte bunu bütün insanlara yaymak adına gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Herkesin kış gelecek mi, gelmeyecek mi dediği bir ortamda Sarıkamış bugün kayak sezonunu açabiliyorsa bu da Sarıkamış ikliminin farkı demektir. Lütfen sadece Karslı değil Türkiye’nin her yerindeki insanlar bu sese kulak versin, gelsinler, Sarıkamış neymiş görsünler ve ondan sonra Yunus Kılıç hocamın da dediği taahhüt çerçevesinde buradan memnun ayrılacaklardır. Ben bu konuda katkı koyan herkese teşekkür ediyorum, sezonumuzun hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

ARTILARI VAR EKSİKLERİ YOK

Kars Vali Yardımcısı Ünal Coşkun, “Ben göreve başlayalı on gün oldu. Burası bizde şark görevi olarak geçiyor, bakanlık haberdar olmasın ama sanırım bu ortamı görmeden galiba bunu yapıyorlar. Buraları görseler herhalde burası da batı ile eşdeğer bir yer haline gelir. Gerçekten bulunduğumuz ortam, Uludağ ile, Ilgaz ile kıyaslanamayacak kadar güzel bir yer. O yerlerden artıları var eksileri yok. Bu anlamda bütün Sarıkamış halkını tebrik ediyorum, tüm Karslıları tebrik ediyorum. Turizm sezonunun ilimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.