1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Türk Ermeni Dostluk Grubu
Türk Ermeni Dostluk Grubu

Türk Ermeni Dostluk Grubu

Güçlü Türkiye Partisi Genel Başkanı Tuna Bekleviç, 500 Ermeni ve Türk Genci ile ortak dostluk grubu oluşturdu.

A+A-

Türkiye-Ermenistan arasında imzalanan protokollerin birinci yılında hala sınırın kapalı olmasını eleştiren Güçlü Türkiye Partisi (GTP) Genel Başkanı Tuna Bekleviç ve arkadaşları bir dostluk grubu oluşturdu. Ermeni ve Türk 500 gencin oluşturduğu grup Türkiye ve Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesini hedefliyor.

 

Dostluk grubunun Ermenistan-Türkiye arasında şu ana kadar oluşturulmuş en geniş gençlik grubu olduğunu belirten GTP Genel Başkanı Tuna Bekleviç, “İki ülke arasında ortak grup oluşturma fikri yaklaşık 6 ay önce oluştu. Her iki toplumunda ihtiyacı olduğuna inandığımız fikrimizin internet üzerinde kalmasını istemiyorduk. Bizde Dış İlişkiler Başkanımız Baybars Örsek’in oluşturduğumuz bir heyet ile Erivan’a gittik. Erivan’da kırka yakın sivil toplum örgütü yöneticisi ile bir araya geldik. Erivan ziyaretimiz akabinde Ermeni gençleri İstanbul’da ağırlayarak alanında dünyanın en yetkin akademisyenlerinin öncülüğünde ortak bir çalışma yaptık. Bu çalışmamıza Türkiye tarafında “Güçlü Türkiye” gönüllüleri yanı sıra AK Parti ve CHP’den gençleri de davet ettik. Çalışmamızın entelektüel altyapısını Ermeni ve Türk gençler birlikte oluşturdu. Oluşturulan ortak deklarasyonu her iki taraf imzaladı. Bu masa başı istişareler sonrasında ilk etapta Ermenistan ve Türkiye arasında kanayan bir yara olan kapalı sınır kapılarının açılmasına odaklanmaya karar verdik. Protokollerin birinci yılında sınırı geçerek her iki hükümetin dikkatini tekrar protokollere çekmek istedik. 500 Ermeni ve Türk ile birlikte oluşturduğumuz bu dostluk grubu birlikte yaşamak isteyen genç nesillerin yepyeni bir gelecek inşa etme çabasıdır. Ermeni ve Türk gençler olarak üç farklı düzeyde atılması gereken adımlar üzerinde fikir birliğine vardık. Ermenistan ve Türkiye hükümetlerinin “ikili ilişkiler”, “bölgesel dayanışma” ve “sosyal etkileşim” olarak üç kategoride belirlenen adımları uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu alanlarda önümüzdeki günlerde de farklı faaliyetlerimiz olacaktır.” dedi.

 

Kurulan dostluk grubunun gerçek sahiplerinin Ermenistan ve Türkiye toplumları olduğunu belirten proje koordinatörü Baybars Örsek ise “Birbirine bu kadar yakın iki toplumun bugün yaşamakta olduğu iletişimsizlik bizleri bu projeyi hayata geçirmeye itti. Türkiye ve Ermenistan toplumlarının ortaklaşa atacağı adımlar ümit ediyoruz ki iki ülke hükümetlerinin son yıllarda yaşanmakta olan normalleşme sürecini hızlandırmasına katkıda bulunacaktır. Bu sayede ikili ilişkilerin gelişmesi üçüncü ülkelerin ve grupların etkisinden hasar görmeyecektir. Türkiye ve Ermenistan’dan sivil toplum kuruluşlarının oluşturacağı “Türkiye ve Ermenistan için Ortak Gelecek Platformu Konseyi” her iki ülkeden de eşit sayıda temsilci ile oluşturulacaktır. Bu sayede gerçekleştirilecek olan projelerin gerçek sahiplerinin Türkiye ve Ermenistan toplumları olması mümkün olacaktır. Türkiye yanı sıra Ermenistan’daki sivil toplum kuruluşlarına yaptığımız çağrımıza çok güçlü bir evet sesi ile karşılık verilmiştir. Bu sese kulak verecek olan tüm dostlarımızın Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geliştirilmesi yolunda atacağı adımlar sonsuz öneme sahiptirler.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.