1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Özal'ın ölümü Ruslara yaradı
Özalın ölümü Ruslara yaradı

Özal'ın ölümü Ruslara yaradı

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili olarak aradan geçen uzun yılların ardından Ahmet Özal ve Korkut Özal'ın 'öldürüldü' iddiaları ile tekrar Türkiye gündemine düşen suikast ve zehirlenme iddialarına bir yenisi eklendi.

A+A-

Eski Devlet Bakanı Metin Gürdere, Özal'ın ölümünün Ruslara yaradığını ileri sürdü. İşte Gürdere'nin sözleri:

 

Gürdere, o zamanın Kars Milletvekili Sabri Aras'ın Haydar Aliyev'in Nahçıvan'daki yerine bir program için gittiğinde yaşananları anlatarak, "Nahçıvan'ın yerel başkanının evinde kalırken Aras, evin hanımının hazırladığı yemeği önce kendi tabağına servis yapıp yedikten sonra masadaki adamlara servis yaptığını bizlere söyledi. KGB'de çalışmış ve yükselmiş Haydar Aliyev, o yılların alışkanlığı ile misafir olduğu evde yemek yemiyor. Önce kadın yemek yiyor. Bu çok önemli olay. Yani adamların geleneğinde insanları zehirlemek diye bir şey var. Daha sonra Ukrayna'da bir adayı zehirlediler. Londra'da KGB ajanını zehirlediler. Bunların geleneğinde bu var. O yıllarda çok perişan Rusya, yerlerde sürünüyor, Türkiye de Özal'ın sayesinde bayrak gibi dalgalanıyordu. Daha sonra bu KGB'nin gayretleri ile rejime el koydu. Şimdiki başbakan bir müddet başkanlık yapan Putin'i lider yaptı ve Rusya'yı toparladı. Rus derin devleti yerlerde sürünen Rusya'ya müdahale etti, kendi adamını başa getirdi ve Rusya toparlandı. Kendi devletini kurtarmak adına olaylara müdahil olan KGB, o zaman geleceğin Rusya'sının Kafkasya ve Orta Asya olmadan bir anlam ifade edemeyeceğini biliyorlardı. Özal oraya gittiğinde sağlık problemi yoktu, oradan çok perişan döndü. Hasta döndü, gittikçe kötüleşti. Geleceğin Rusyası için Orta Asya ve Kafkasya'da Türkiye'nin etkinliğini kırmak isteyen Özal'a karşı bir zehirlenme olduysa onların aracılığı ile oldu. Eğer bir zehirlenme varsa ancak bu şekilde olabilir. Özal'a gidecek yemek hazırlanıyor. KGB'nin adamları yemeğe bir şeyler kattı. Özal, Türkiye'ye geldiğinde perişandı. Tıbbi yönden bunu irdelemek lazım" diye konuştu.

 

"ÖZAL'IN ÖLÜMÜ RUSLARA YARADI"

 

Özal'ın ölümünün Ruslara yaradığını ileri süren Gürdere, "Bakın bugün Orta Asya ve Kafkasya'da etkinliğimiz sıfır. Rusya olmadan bir şey yapamıyoruz. Dün biz etkili idik. Özal'ın ölümü Rusya'ya yaradı. Bu ölüm ona yaradıysa, o zaman bu suikastın arakasında onları aramak lazım. Ben Türkiye'nin içinde rahmetliye yönelik böyle bir operasyon olacağına ihtimal vermiyorum. Varsa Rusya'nın İtalya gizli servisi aracılığı ile Orta Asya ve Kafkaslar'da tekrar etkinliğini kazanmak için Özal'ın böyle bir suikasta gitmiş olabileceğini değerlendiriyorum. Özal ne derin devletle ne bu işi yapacak diğer güçlerle bir kavga halinde değildi. Herkesle uyum halindeydi. Gücü ve etkinliğini hiçbir zaman karşısındakini ezmek, yıldırmak, sindirmek için kullanmazdı. O yüzden böyle bir düşmanın çıkarının olabileceğini düşünemiyorum. Türkiye'de birileri böyle bir suikastı tertiplediyse bunların çıkarı neydi?" dedi.

 

Özal'ın 5 ülkeyi kapsayan 12 günlük Türkistan gezisinden sonra hayatını kaybettiğine dikkat çeken Gürdere, konuşmasına şöyle devam etti:

 

"Devletin elinde böyle bir bilgi olsa, ulaşsa bile, ulaşmışlardır. Benim anlattıklarım doğruysa, Türk istihbaratı buna ulaşmıştır. Ama ulaşsan bile ne yapacaksın. Bunu açıklayamazsın. Fazla ileri gitsen 'korusaydınız cumhurbaşkanınızı, biz yapmadık' der. Uluslararası politikada bu böyle. Oğlunun babasının akıbeti ile ilgili olarak araştırıcı bir tavır içerisinde olmasını saygı ile karşılıyorum. Ortamı belki böyle müsait gördü. Ne olursa olsun Türkiye çok önemli bir devlet adamını kaybetti. Onunla kalmadı Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya'yı kaybetti."

 

Semra Özal da Turgut Özal'ın limonatasına arsenik katıldığı iddiasını ortaya atmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.