1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Onur Ersançmış'tan Yaklaşan Seçimler ve Kars’a Dair Bir Değerlendirme
Onur Ersançmış'tan Yaklaşan Seçimler ve Kars’a Dair Bir Değerlendirme

Onur Ersançmış'tan Yaklaşan Seçimler ve Kars’a Dair Bir Değerlendirme

Onur ERSANÇMIŞ / Kars Ülkü Ocakları Eski İl Başkanı - Yönetim ve Organizasyon Uzmanı

A+A-

YAKLAŞAN SEÇİMLER VE KARS’A DAİR BİR DEĞERLENDİRME

Muhalefetin erken seçim talepleriyle birlikte seçim meselesi Türkiye kamuoyunun gündemine oturmuştur. Erken mi olacak yoksa zamanında mı yapılacak diye çeşitli tahmin ve iddialar yapılmaktadır. Zaten tüpten çıkan macunun geri dönüşü olmaması misali Türkiye’de seçim bir defa konuşulmaya görsün. Er ya da geç o seçim olur. Fakat ben hayat pahalılığı, yüksek enflasyon, artan işsizlik, ağır ekonomik şartlar ve sair sebeplerle erken seçim ihtimalini zayıf görüyorum. Ama yine de Kasım 2022 tarihini düşük ihtimal de olsa not düşmekte fayda var.

Siyasal ve toplumsal şartlar olgunlaştığı takdirde ben de memleketim Kars’tan MHP milletvekili adayı olmak istiyorum. Doğup büyüdüğüm ve çok sevdiğim memleketim Kars’a ve insanlarımıza milletvekili olarak hizmet etmek istiyorum. Kars’ı ve Karslıları Türkiye Büyük Millet Meclisinde hakkıyla temsil etmek istiyorum. Niyetim ve düşüncem bu yöndedir. Şayet listenin 1. Sırasından aday gösterilirsem, Allah(c.c)’ın izni, Kars halkının takdiri ve desteği ile kazanacağıma inanıyorum.  Ancak senaryosu önceden yazılmış bir oyunun bir parçası ya da figüranı olmayacağımı da şimdiden belirtmek isterim.

Hani futbol müsabakalarında maç öncesinde takım kaptanından tutun da kaleciye varıncaya kadar tüm oyuncular ’’hak eden kazansın veya iyi olan kazansın’’ derler ya. İşte ben de tam o noktadayım. Hak eden kazansın. Aday belirleme sürecinde para değil liyakat belirleyici olsun. Parası olan değil kazanabilme imkânı ve potansiyeli olan kişi aday yapılsın. Aday yapılacak kişinin mal varlığı ve banka hesap cüzdanları değil ehil olup olmadığı dikkate alınsın.

Kimseyi kırmak veya üzmek gibi bir niyetimiz yoktur. Talebimiz dillerden düşürülmeyen demokrasi adınadır. Ancak hiç kimse demokrasiyi, vatandaşın rutin olarak birkaç yılda bir sandık başına giderek sadece oy kullanmasından ibaret sanmamalıdır. Demokrasi, en yalın anlatımla ’’halk iradesi’’ demektir.

O halde demokrasinin bir gereği olarak, Kars halkına sorulsun, şehirde yaşayan milliyetçilere kulak verilsin, Ülkücülerin görüşleri alınsın ve bu doğrultuda kazanabilecek kişi kim ise işte O aday yapılsın. Bu kişi ben de olabilirim bir başkası da olabilir hiç fark etmez, önemli de değil. Yeter ki hakkaniyetle karar verilsin. Hakikatlere ihanet edilmesin. Kars’tan MHP’nin gerek milletvekili çıkarmasının gerekse İl belediye başkanlığını kazanmasının tek yolu budur; Halkın ve Milliyetçi-Ülkücü tabanın istediği kişiyi aday yapmak. Bunun aksi hezimet olur, tekrar yenilgi olur. Birkaç haramzâde cebini dolduracak ve bir takım kodamanlar aday olup egosunu tatmin edecek diye hiç kimsenin bu şehirde Ülkücü-Milliyetçi Harekete gönül vermiş ve umut bağlamış insanları yeniden bir hüsrana ve hayal kırıklığına uğratmaya hakkı yoktur.

Yeri gelmişken, buradan muhataplarını yol yakınken ve vakitlice uyarmak istiyorum. Genel Merkezde ispiyonculuk yaparak, onu bunu karalayarak, ayak oyunlarıyla, çeşitli tezgâh ve entrikalarla en fazla aday olabilirsiniz. Ama asla milletvekili olamazsınız, belediye başkanı da olamazsınız. Tuttuğunuz bu yol, yol değildir. Bu rezil yolun ne size bir hayrı olur ne de camiamıza.

Önce teşhis koyalım ve teşhisi doğru koyalım. Çünkü bir doktor önce doğru teşhis koyup ardından doğru tedavi yöntemlerini uygulayamazsa hastasını iyileştirmesi mümkün olmaz. Esasında biz doktor da değiliz hasta da değiliz. ’’Doktorun Türk, ilacın İslam olsun’’ diyen şaire nazire yaparcasına, ruhumuzun ızdırabını dindirecek ilacı Türk-İslam Ülküsünde bulanlardanız. Siyasi ve içtimai inancımıza göre Türk-İslam Ülküsünün kalesi MHP ve Ülkü Ocakları’dır. Bu iki kurumla ilgili hassasiyetimizin kaynağı ise bahse konu inancımızdır.

Kars’ın toplam milletvekili sayısı 3 tür. Son seçim sonuçlarına göre Kars’ın şuan 2 AKP, 1 HDP milletvekili vardır. Tüm partiler için şahıslar yani adaylar önemli bir etkendir. Fakat Kars’ın nüfus yapısı dikkatle incelendiğinde AKP ve HDP’nin birer milletvekili çıkarma hususunda diğer partilerden daha şanslı ve favori oldukları görülecektir. İyi partideki kıpırdanmanın ise Kars’ta Cumhuriyet Halk Partisine yarayacağını düşünüyorum. MHP’de ise durum daha farklı. Kars’ta en son 2007 yılında MHP’den milletvekili çıkarmışız. Ve o tarihten şimdiye kadar Kars’tan MHP milletvekili çıkaramıyoruz. Yani milletvekili seçimlerinde MHP, Kars’ta toplam 4 seçim yenilgisi yaşamıştır hem de üst üste. Üstelik 2018 yılında yapılan milletvekili genel seçimlerinde Kars’ta 5. Parti olmuşuz. En son yapılan 2019 yılındaki mahalli idareler seçimlerinde MHP belediye başkan adayımız Cumhur İttifakının ortak adayı olduğu halde yine sonuç alamamışız ve seçim yenilgisini bir kez daha tatmışız. Diğer partiler tek başlarına kendi adaylarıyla seçime girmiş biz ise iki parti bir olup seçim yarışına katılmışız. İki parti bir olup bir seçimi kazanamamışız. Ki bu iki partinin biri 20 yıldır ülkeyi yöneten iktidar partisi Ak partidir. Diğeri ise Kars’ta ciddi bir tabanı ve tarihsel kökleri olan Milliyetçi Hareket Partisidir. Yani iki partiyle bile bir sonuç alamamışız, başarılı olamamışız. Netice itibariyle Kars’taki son seçim yenilgimizi de 2019 yılında almışız. Tüm bu saydıklarım ve daha niceleri acı da olsa bizim gerçeklerimizdir. Yani Kars’ta Ülkücü-Milliyetçi Hareket için durum son derece ciddi ve vahimdir. Albert EİNSTEİN’ın meşhur bir tespiti vardır, ’’Aynı şeyleri tekrar tekrar yaparak farklı sonuçlar beklemek aptallıktır.’’ der. Şimdiye kadar Kars’ta MHP’yi yönetenler zengin aday-paralı aday hastalığına tutuldukları için tercihlerini de hep bu yönde kullanmışlardır. Bu yöntem tekrar tekrar denenmiş ve artık bayatlamıştır. Sonuç ise tek kelimeyle fiyasko olmuştur. Bu bayat yöntemle Kars’ta başarı elde edebilmemizin imkânı yoktur.

Kars’ta söylene söylene adeta bir ata sözü haline gelmiş meşhur bir deyim vardır. Karslılar derler ki; ’’Parası çok olanın oğlu kızı sevinsin.’’ Karslı bu sözle muhataplarına mealen şunu söyler; ’’Senin paran bizi ilgilendirmez, parayla istediğin şeyi satın alabilirsin ama bizi asla.’’ Evet Kars halkı satılık değildir ve bunu defalarca ispat etmiştir. Kars çok farklı bir şehirdir bunu büyüklerimiz daha iyi bilirler, naçizâne ben de biraz bilirim. Şehri ve insanını tanımadan bilmeden siyaset ya da ticaret yapanların çoğu tepe taklak olmuşlardır. Sırf parasına puluna güvenerek gelip ’’Ben belediye başkanı olacağım, ben milletvekili olacağım’’ diyen kim olursa olsun boyunun ölçüsünü alır ve gider. Kars halkının da boy ölçüsü alma hususunda usta bir terzi kadar mahir olduğu bilinmektedir. Aslında bu gerçeği dile getiren benden ziyade Kars’ın sosyolojik yapısı ve siyasal geçmişi olmuştur. Fakat bu gerçeği görmek için göz gerekmekte, sezmek için ise öz gerekmektedir.

Kars’ta işe alımlardan tutun da ekonomik ve sosyal yaşam başta olmak üzere hayatın her alanında, kendinden olmayana hayat hakkı tanımayan bir zihniyet, torpil, iltimas ve adam kayırmayı günlük hayatta alışılagelmiş rutin bir kural haline getirmiştir.

İşte tam da bu atmosferde MHP’nin kazanacağı bir İl belediyesi, çıkaracağı bir milletvekili şehre nefes aldıracak, torpili ve kimsesi olmayanların da sığınağı olacaktır İnşallah.

MHP Kars’ta bir dengedir. MHP’nin Kars belediyesini tekrar kazanmasıyla ve milletvekili çıkarmasıyla bozulan siyasi ve toplumsal dengeler yeniden tesis ve temin edilecektir.

Bu sebeple doğup büyüdüğümüz, bize anlam ve farklılık katan, bizi Kafkasların o kadim kültürüyle yoğuran Kars’ta MHP artık kazanmalıdır. Vatan içinde vatanımız olan Kars’ta MHP artık bir başarı elde etmelidir.

2019 belediye başkanlığı seçimi aday adaylığı sürecinde MHP Genel Merkezi tüm parti teşkilatlarına yönelik bir genelge yayımlamıştır. 1 Kasım 2018 tarihli genelgenin aday tespitiyle ilgili kısmı aynen şöyledir;

’’ – Milliyetçi Hareket Partisi Mahalli İdareler Seçimlerine katılacak adaylarını merkez yoklaması usulüyle belirleyecektir.

Ancak tüm teşkilatlarımız yöresinde sevilen, takdir toplamış, sempatik, çalışkan, faal, beşeri münasebetleri göz dolduran, gayretli, milli ve manevi meselelerde açığı olmayan, millete hizmet etmeyi aşkla benimsemiş isimleri tespit edip Genel Merkezle paylaşacaklardır.’’

Genel Merkezin İl Teşkilatlarına verdiği talimat gayet açık ve net; ’’Aday tavsiyenizi yapın, gerisini olumlu ya da olumsuz bize bırakın.’’ Zaten bu durum ülkemizdeki tüm partiler için geçerlidir. Genel Başkanların aklında daha önceden belirlenmiş bir isim yoksa il Teşkilatlarının tavsiye ettiği adaylar kabul görür. Kars’ta son 20 yılda Milliyetçi Hareket Partisi’nden belediye başkan adayı ve milletvekili adayı olan isimleri mercek altına aldığımızda görülecektir ki bir iki istisna hariç hepsi İl Başkanlarının marifetiyle aday olabilmişlerdir. İl teşkilatı isim vermiş ve genel merkez aday yapmıştır, bu kadar basit. Yani şehirdeki başarısızlığın faturasını sadece Genel Merkeze ya da adaya kesmek adil ve dürüstçe bir davranış değildir. Kars’ta Milliyetçi Hareket Partisi’nden kimin aday yapılacağı konusunda ağır vicdani sorumluluk İl başkanının ve İl Teşkilatının omuzlarındadır.

İnanıyor ve ümit ediyorum ki MHP Kars İl Teşkilatımız bu defa şeytanın bacağını kıracak ve Genel Merkezimize aday önerisinde bulunurken elini cüzdanına değil vicdanına koyacaktır. Çünkü MHP, George SOROS ve daha nice finans (güç) baronlarının bile parayla tanzim edemediği Türkiye’deki yegâne siyasi harekettir.

Yüce Allah(c.c)’ın izni ve inayetiyle bir gün gelecek ve bu ülkeye dair en büyük hayallerimden biri daha gerçekleşecektir. Rüşvet başta olmak üzere akçeli iş ve ilişkilerin tamamı, Türk Siyasi Hayatından kazınıp atılacak, rüşvetçiler ve avantacılar politika çöplüğünde hak ettikleri yeri bulacak ve nihayet tertemiz bir yönetim anlayışı Türkiye’de hakim kılınacaktır.

ONUR ERSANÇMIŞ
Kars Ülkü Ocakları Eski İl Başkanı
Yönetim ve Organizasyon Uzmanı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.