1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kars İstihdam Bekliyor
Kars İstihdam Bekliyor

Kars İstihdam Bekliyor

İşsizlik, sanayinin yoğun olduğu Batı bölgelerinde düşük oranlarda seyrederken, Doğuya doğru gidildikçe had safhaya çıkıyor. İşsizliğin yüzde 30'larda olduğu Kars, istihdam alanlarının açılmasını bekliyor.

A+A-

Kars, Gençleri Kahve Köşelerinden Kurtaracak İstihdam Bekliyor

Baki Gümüş

İşsizlik, sanayinin yoğun olduğu Batı bölgelerinde düşük oranlarda seyrederken, Doğuya doğru gidildikçe had safhaya çıkıyor. İşsizliğin yüzde 30'larda olduğu Kars, istihdam alanlarının açılmasını bekliyor.

 

KARS - Doğu illerinin en büyük probleminin başında işsizlik geliyor. Burada yaşanan işsizlik ve geçim sıkıntısı gençleri göç etmeye zorluyor. Zamanla batı illerinde yer edinen bu gençler daha sonra geride bıraktıkları anne ve babalarını da yanlarına alarak köklü bir göç gerçekleştirmiş oluyorlar. Diğer taraftan göç etmek istemeyip memleketinde kalanlar ise internet kafe ve kahve köşelerinde zamanlarının çoğunu boşa harcıyor. Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Güvensoy, devlet yetkililerinden işsizliği asgari seviyeye çekmeye yönelik adımların derhal atmaları gerektiğini söyledi.

 

İşsizlik Göç Nedeni

 

Güvensoy, “İlimizde işsizlik şu anda en az yüzde 25 ile 30’dur. İşsizliğin en büyük sebebi istihdam alanlarının olmamasıdır. Üniversite mezunları bile internet kafelerde, kahve köşelerinde işsiz bir şekilde zamanlarını boşa harcıyorlar. İstihdam olmadığından, çoğu gençlerimiz İzmir, Ankara, İstanbul gibi büyük illere gidiyorlar. Bu işsizlik ayrıca bir göç nedeni de oluyor. Örneğin; bir adamın iki tane oğlu var ve başka bir vilayete iş bulmaya gitmişler. Anne ve babası ise memlekette kalmış. Daha sonra bu çocuklar gelip anne ve babasını da yanlarına alıp gidiyorlar. Bu da bir göç nedeni oluyor. Böylece işsiz insanların yanında çalışmak durumunda olmayan insanların bile göç etmesine neden oluyor” şeklinde konuştu.

 

Mesleki Eğitimsizlik Sorun Teşkil Ediyor

 

Mesleki eğitimin önemine de değinen KTSO Başkanı Güvensoy, sanayinin gelişiminin nitelikli personele bağlı olduğunu bunun için bu konuda kurulan ‘Mesleki Eğitim Komitesi’ne üye olduklarını belirtti. Güvensoy, “Mesleki eğitim komitesinin sekiz üyesinden birisi de benim. İstihdam açısından gençlerin niteliksiz ve mesleki eğitimden yoksun olması da ayrıca bir sorun teşkil ediyor” diye konuştu.

 

Karabağ Sorunundan Dolayı Sınır Ticareti Yapamıyoruz

 

Sınır ticaretinin de fazla gelişemediğini aktaran Güvensoy, Doğu Sınır Kapısı’nın Ermenistan’la olan Karabağ sorunundan dolayı açılamadığını söyledi. Güvensoy, “Şu anda bizim herhangi bir sınır ticaretimiz yok. Bir Doğu kapımız var, onun da şu anda açılması mümkün görünmüyor” ifadelerini kullandı.

 

İthal Et Geçici Olmalı

 

Kırmızı et fiyatlarının yükselmesinden dolayı hayvan ithalatına başlandığını söyleyen Güvensoy, bunun sürekli bir hale dönüştürülmemesi gerektiğini bu konudaki çözümün kendi çiftçimizi desteklemekle olacağının altını çizdi. Güvensoy, “Türkiye’de et fiyatları bayağı bir yükseldi. Bir önlem almak elbetteki lazımdı. Bilindiği gibi bizim ilimizin de geçimi tamamen hayvancılığa ve tarıma dayanıyor. Türkiye’de yüzde 80 gibi bir rakamla hayvancılıkla ilgili bir bölge idik. Belki buna bir önlem alınmalı diye biz de düşünebilirdik. Çünkü et fiyatlarının çok yükselmesinden dolayı halkımız et yiyemez bir duruma geldi. Buna karşı mutlaka bir önlem alınmalıydı. Ancak bunun çaresi ithalat değil. Hayvancılık ile iştigal eden illerde hayvancılığı geliştirme projeleri, hayvancılığı destekleme projeleri gibi önlemler alınmalıdır. Kırmızı et ucuzlasın diye sürekli et ithal edersek bu çok sağlıklı bir durum olmaz. Yine de kırmızı et fiyatlarındaki pahalılığın önüne geçilmesi tabii ki gerekirdi. Ama bu da geçici olmalı” diye ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.