1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İş Dünyası Doğu’da toplandı
İş Dünyası Doğu’da toplandı

İş Dünyası Doğu’da toplandı

"Bölgesel Kalkınma ve İş Dünyası Toplantıları" Elazığ'da düzenlendi. Toplantıya Kars'tan da yoğun ilgi vardı. Ak Parti'ye yakınlıklarıyla tanınan işadamlarının toplantıya katılması dikkat çekti.

A+A-

Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nin diğer bölgelerden daha cazip hale getirilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Bu bölgelerde yatırım yapılabilir, bir alt yapıyı ve teşvik sistemini mutlaka kurmalıyız. Bu bölgeye verilecek desteklerin batıdan çok, çok daha farklı olması lazım. Bu bölgeye verilecek destekler şok destekler olmalıdır, Kars’tan başlayıp, bütün Doğu Anadolu Bölgesi’ni desteklerle kalkındıracağız" dedi. 

 

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) işbirliğiyle hazırlanan "Bölgesel Kalkınma ve İş Dünyası Toplantıları" Elazığ'da düzenlendi.

 

BAKAN ÇAĞLAYAN SUNUM YAPTI

 

Elazığ Sultan Sarayı'nda düzenlenen 'Bölgesel Kalkınma ve İş Dünyası' toplantılarına, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Elazığ Valisi Muammer Erol, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ile çok sayıda iş adamı katıldı. Toplantıda konuşan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, "21. yüzyıl Türkiye'sine yakışan Anayasanın yenilikçi bireyi merkeze alan vatandaşları ile iletişimi yüksek ve elbette hazırlanış şekliyle katılımcı bir yapısı olması gerekiyor" dedi.

 

YENİ ANAYASA

 

Boyner, "Bu nedenle üç neden konusuna iki madde daha ekledik. Anayasanın yapılış yöntemi ve temel ilke ve kurumları. Bu beş temel konuyu farklı taraf ve görüşlerin bir araya geldiği özgür ve fikir değerlendirmelerin ortaya koyduğu ve toplumu besleyecek tartışma platformlarında ele almak bizi birbirimize bağlayan yok sayan değil. Birbirini dinleyen, anlayan Türkiye'ye ve o Türkiye'nin yeni sivil çağdaş Anayasasına ulaştıracaktır. Artık ne seçkin bir azanlığın ne de salt çoğunluğun hakim olduğu değil çoğulculuk anlayışı ile herkesin  temsil edildiği ama kontrol mekanizmasıyla yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlandığı yasaların çözüm ürettiği yürütmenin de vatandaşa hesap verdiği bir sistem bekliyoruz" diye konuştu.

 

TÜRKİYE ÇAĞ ATLADI

 

Türkiye'nin eski Türkiye olmadığına dikkat çeken Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da, "Geçmişte halı altına süpürülmüş, yokmuş gibi olan sorunlarını artık konuşmaktan geri kalmıyor" ifadelerini kullandı. Bakan Çağlayan, "Bu çerçevede yeni Anayasanın yolunun açılmasını sağlayan Anayasa değişikliği, bana göre büyük bir kazanım olmuştur. Bu bir AK Parti projesi değildir. Bu işin siyasallaştırılması bu ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür. Evet'in de başımızın üstünde yeri var hayır'ın da. Referandum süresince yapılan konuşmalar tartışmalar keşke hiç olmasaydı, yaşanmasaydı ama ne olursa olsun o sayfa kapanmıştır. Bugün ülkenin önüne yeni bir imkan ve fırsat geçmiştir" diye konuştu.

 

TERÖR VE AÇTIĞI YARA

 

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de bir terör örgütü olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:  "Türkiye'nin büyümesinin, gelişmesinin önünde ciddi bir terör örgütü vardır. Binlerce gencimizi acımasızca şehit etmiştir. Bu bir vakıa ama bugün geldiğimiz seviye yeni Anayasa ile artık Türkiye'de sivil Anayasa yapılmasının önü açılmıştır. Bundan sonra sivil toplum örgütleri ve diğer kuruluşların özgürce tartışacağı yeni bir Anayasa inşallah seçimlerden sonra ele alınacak ve bu konu Türkiye'nin problemi olmaktan çıkarılacaktır. Çünkü, böyle bir Anayasa hem Türkiye'nin gelişmesini hem de insan hak ve özgürlüklerinin gelişmesini ekonomik gelişmeyi ciddi manada sağlayacaktır."

 

"SEÇİM EKONOMİSİ UYGULAMAYA NİYETİMİZ YOK"

 

Bakan Çağlayan, 2009'daki küresel krize ve bir taraftan vergi gelirleri azalırken büyümenin düşmesine rağmen bütçe açığının yüzde 5 olduğunu ifade etti. Bakan Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

"Bu konuda kesinlikle seçim ekonomisi uygulayama niyetimiz yok. Bundan bir kere rahat olun. Bir kere mali kurala destek verdim. Ancak mali kural yolun sonu değil. Mali kural yasası olmaksızın 8 yılda mali disiplini elde etti. Bu küresel krizde çok fazla kaşımız gözümüz yarılmadıysa bizim kendi aldığımız tedbirlerle, yani bir yerde mali kural sayesinde oldu. Bundan sonraki iş artık mikro reformları yapmaya gelmiştir. Engelleri kaldıracağız. Rahat olun. Bu dönemde hangi mikro reformları yapacağımıza dahil derslerimize çalıştık. Türkiye sağlam ve emin ellerdedir. Yapacağımız değişiklikler ve teşvik sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gündemimizde olan gelişmelerdir."

 

"DOĞU VE GÜNEYDOĞU'YU DAHA CAZİP HALE GETİRMELİYİZ"

 

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nin diğer bölgelerden daha cazip hale getirilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Bu bölgelerde yatırım yapılabilir, bir alt yapıyı ve teşvik sistemini mutlaka kurmalıyız.  Şimdi sağlıklı bir teşvik sistemini iller ve bölgeler arası gelişmişliği görmek için TÜD bir çalışma başlattı. Ve tek tek gelişmişlik rakamlarını çıkarıyoruz. İlleri tek tek görme imkanı olacak. Bu bölgeye verilecek desteklerin batıdan çok, çok daha farklı olması lazım. Bu bölgeye verilecek destekler şok destekler olmalıdır" şeklinde konuştu.

 

Yapılan konuşmaların ardından toplantı, "Bölgesel Kalkınma ve İş dünyası toplantıları" adlı panel ile sona erdi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.