1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Haksız Rekabetin Önüne Geçin
Haksız Rekabetin Önüne Geçin

Haksız Rekabetin Önüne Geçin

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Kars'tan önemli mesajlar verdi...

A+A-

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ''Türkiye'de hipermarket açılmasın, yabancı sermaye girmesin'' düşüncesinde olmadıklarını, haksız rekabetin önlemeye yönelik tedbirler alınmasını istediklerini belirtti. Kars Esnaf ve Sanatkarları Odalar Birliği Başkanı Adem Burulday'ı ziyaret eden Palandöken, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kars'ın mütevazı, küçük sermayesiyle, alın teriyle, yoğun emeğiyle kazandıklarını, İstanbul'daki, Ankara'daki, İzmir'deki firmaların alıp, götürdüğünü söyledi.

 

Kentteki perakende sektörünün, iş hacminin önemli büyüklüğünü büyük marketlerin alıp götürdüğüne dikkati çeken Palandöken, ''Dolayısıyla kural koyulamadığı için burada sadece çöpleri kalıyor. Vergilerini de bağlı bulundukları genel merkezde ödüyorlar. Haksız rekabetten kaynaklanan dolayısıyla yerli esnafın gelişmesinin sağlanamadığı bölgede esnaf tabii ki mağdur oluyor'' diye konuştu.

 

Et Balık Kurumunun yeniden kurulmasına gayret edildiğini ve piyasadaki et fiyatlarının regüle edilebilmesi için Türkiye Kasaplar Federasyonu ile işbirliğine gidildiğini belirten Palandöken, şunları kaydetti:

 

''Türkiye'nin en büyük sorunu daha önceden tedbirinin alınmamasından ve bu bölgelerdeki hayvancılığın bireysel işletmelerin entegrasyon tesislere dönüşmesidir. Bir insanın elinde 10 bin, 5 bin başlık hayvan olurken diğer tarafta 5, 10, 20 tane olan küçük işletmelerin hepsi kapandı. Yemin yüksek fiyatta olması, ailelerin buradaki değişim ve dönüşümün zamanında yapılamadığı için göçmeleri büyük sorun yarattı.''

 

Elektrik enerjisinin sanayiciye ucuz, esnafa iş yeri tarifesi olarak iki kat daha pahalı verildiğini belirten Palandöken, şöyle devam etti:

 

''Burada esnafı nasıl destekleyeceksiniz? Değişimi dönüşümü nasıl gerçekleştireceksiniz? Küçük sevimli ama büyümesini sağlayacak, onun gelişmesini sağlayacak önlemlerde gecikiliyor. Biz demiyoruz ki Türkiye'de hiper, gross market açılmasın, buraya yabancı sermaye girmesin. Diyoruz ki bir düzen koyulsun. Burada bu haksız rekabetin önünün kesilebileceği tedbirler alınsın. Böylelikle Türkiye'deki bu kaos ortamı bitirilsin. Bir tarafta terör meselesinden, diğer tarafta göçün uygulandığı kentlerde insanların burada iş yapabilmesi, iş yerlerini geliştirmesi devlet desteği olmadığı sürece mümkün değil. Bunların karşısına Amerika'dan, Japonya'dan, İtalya'dan, Fransa'dan rakipler getirirseniz hadi siz güç birliği yapın derseniz bu samimi bir davranış olmaz. Esnafın gelişmesi sağlanamaz. Burada bölgesel sosyal güvenlik priminde indirim sağlanması lazım.''

 

-''BİREYSEL İŞLETMELERİ KAPATMAYIN''-

 

Bir gazetecinin ''Kurban Bayramı'na kadar et fiyatları yükselir mi'' sorusunu Palandöken, şöyle yanıtladı:

 

''Kasaplar Federasyonumuzun Tarım Bakanlığı ile önemli bir çalışması var. Biz hazır getirilen karkas et yerine hayvancılık sektörüyle birlikte gelişip kendi hayvanımızı üretip, kendi damak lezzetime yakın bölgesel, o lezzeti yakalayabilmek için bir çalışma başlattılar. Ama ilk başta kasap esnafının problemlerinin çözümüyle ilgili et balıkla bu gelen hayvanların kesiminden sonra açacağı şubeler yerine kasap dükkanlarımızın birebir et balık kurumundan eti alıp onların getirdiği fiyattan halka yedirmesine gayret göstereceğiz. Halkın zaten alım gücü yok. Hayvanlar üzerinde spekülatif sermayenin yaptığı bazı oyunlar var. Onun bozulması için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Et politikasıyla ilgili önemli bir rapor verildi. Ferdi tarımın en önemli yönü bireysel işletmelerin kurulması. İnsanlar 3-5 hayvanı olduğu zaman ihtiyaca binaen piyasaya sürer. Ama entegre tesislerde 5-10 bin başlık hayvan sürülerini idame edenler sadece ticaretin büyüğü olarak adlandırdığımız tek eldeki sermaye, fiyatları regülatör görevi gören işletmeler devreden çıkınca onlar fiyatlarını altının gramı gibi değerlendirmeye devam ederler. Hep söylüyoruz; bireysel işletmeleri kapatmayın. Bugün ette oynanan oyunu geçtiğimiz iki yıl öncede bakliyatta yaptılar.''

 

Kazımpaşa Caddesi'nde esnafı ziyaret ederek, sorunlarını dinleyen Palandöken, Kars, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli, Van Esnaf ve Sanatkarları Birliği Başkanlarıyla düzenlenen iftar yemeğinde bir araya geldi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.