1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. KuzeyDoğa 'Dünya Hali'nde
KuzeyDoğa Dünya Halinde

KuzeyDoğa 'Dünya Hali'nde

KuzeyDoğa Derneği Proje Koordinatörü Önder Cırık,TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu “Dünya Hali” programına katıldı.

A+A-

TRT Türkiye’nin Sesi Radyosu “Dünya Hali” programına katılan KuzeyDoğa Derneği Proje Koordinatörü Önder Cırık, kuşların göç yollarını benzin istasyonlarına benzetti. Buralarda dilenip, konaklayıp, saklanıp, beslendikten sonra yollarına devam ettiklerini söyledi.

 

Sunucunun, “KuzeyDoğa Derneği neden Kars, Ardahan, Iğdır bölgesinde konuşlandı. Oraların özelliği nedir?” sorusuna, bu bölgenin sulak alan olduğunu ve çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Kuyucuk Gölü’nün su kuşlarına ev sahipliği yaptığını da ifade eden Cırık, halkalama çalışmalarından da söz ederek halkalamanın önemine değindi ve “Bu yöntemle kuşların göç yollarını rahatlıkla tespit edebiliyoruz.” dedi.

 

2008 yılında halkalanan Çıkrıkçın ördeğinin Fransa’da bir avcı tarafından vurulduğunu anlatan Cırık, avcılara çok büyük görevler düştüğünü kaydederek, “Kuyucuk gölü bölgede sığ bir göl. Beslenme açısından önemli 214 kuş türü tespit ettik. Türkiye’de 465 tür kuş var. Bunların yarıya yakını Kuyucuk gölünde.” diye konuştu.

 

Başkanlığını Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu’nun yaptığı KuzeyDoğa Derneği’nin faaliyetleriyle ilgili de bilgi veren Cırık, “Kuyucuk gölü 2005 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası oldu. 2009 yılında da Ramsar Alanı oldu. İran’da bir kente Rasmar adı verilmiştir. Dünya çapında öneme sahip sulak alan vasfı demektir. Türkiye’nin doğusundaki ilk ve tek Ramsar Alanı Kuyucuk gölüdür. 13 Ramsar alanından biridir. Doğu’daki ilk ve tek Ramsar Alanıdır. 2008 yılında yapılan çalışmalar la da altın ödüle layık görüldü. Başkanımız Çağan Şekercioğlu’nun başvurusu üzerine oldu.”

 

Soru üzerine finansal konusunu da açan Cırık, Türkiye’de bunun zor olduğunu ve genellikle Uluslararası fonlar bulunduğunu söyleyerek, “Finansal destekli bir ödül aldık. BM Kalkınma Programı kapsamında destek alıyoruz. Bakanlık ve yerel valiliğin ayni yardımları var. Ama bunlar yeterli değil. Daha fazla maddi ikanlar bulup daha çok alanda, daha çok insan çalıştırmak istiyoruz. Şu anda 5 kişilik bir ekibiz. www.kuzeydoga.org internet sitemizde hem Türkçe hem İngilizce yayınız var. Üniversite öğrencileri olmak üzere gönüllü öğrencilerimiz var. Sarıkamış Ormanlarında yaptığımız büyük memeli araştırmalarımızda saha çalışmalarımızda başta öğrenciler olma üzere insanlara gönüllülük ikanı sağlıyoruz. Halkalama çalışmalarına, sulak alan restorasyon çalışmalarına, Sarıkamış ormanlarındaki ayı ve kurt araştıra çalışmalarına katılabiliyorlar.” şeklinde konuştu.

 

“Herkesi Kars’a bekliyoruz.” diyen Cırık, daha sonra şunları söyledi:

 

“Kuyucuk gölü yönetim planı yapılıyor. Doğa turizmi alanı yapıyoruz. Sarıkamış’ta ayı ve kurtları sembol haline getiriyoruz. Sarıçam ormanları önemli bir ekosistem ve korunması gerekiyor. Bölgedeki ayı ve kurtlarda doğal dengenin oluşması için önemli türlerdendir. Kars Ardahan ve Iğdır yöresinde Türkiye’nin Kuzey Doğusunu ekolojik olarak koruyabilmeyi amaçlıyoruz. Bu bölge ülke geneline göre daha iyi korunmuş ama yine de tehdit altında. Daha iyi korunabilir.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.