1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. DAP size ne ifade ediyor
DAP size ne ifade ediyor

DAP size ne ifade ediyor

Doğu Anadolu Projesi hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? gazetekars.com ekonomi ve yatırım uzmanları sizler için araştırdı, Burhan Karaduman haber yaptı…

A+A-

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından yeniden revize edilmesi çalışmaları sürdürülen Doğu Anadolu Projesi (DAP) ile bölgenin tarım, sosyal, ekonomik ve fiziki alt yapısındaki eksikliklerin giderilmesi amaçlanıyor.

 

Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illerini kapsayan DAP Projesi Atatürk, Fırat, İnönü, Kafkas ve Yüzüncü Yıl Üniversiteleri tarafından 2000 yılında hazırlanmıştı.

 

Aradan geçen 10 yıl içinde beklenileni veremeyen DAP Projesi DPT tarafından yeniden ele alınarak Önceliklendirme ve Güncelleme çalışmaları başlatıldı.

 

"LİMANLARA ULAŞIM BAĞLANTILARI GELİŞTİRİLECEK"

 

DPT'nin Önceliklendirme ve Güncelleme çalışmalarındaki taslağın özetinde Fiziki alt yapının iyileştirilerek bölgenin erişilebilirliğinin arttırılacağı belirtilerek, "Bölge illeri arasında ulaşım imkanları iyileştirilecektir. Ana ulaşım aksları ve köy yolları iyileştirilecektir. GAP bölgesi ile batı bölgeleriyle ulaşım bağlantıları güçlendirilecektir. Bölgenin Kuzey'de Trabzon, Güney'de İskenderun limanlarına kara ve demiryolu bağlantıları geliştirilecektir. Su taşımacılığı ve demiryolu taşımacılığı geliştirilecektir. Haberleşme ve geniş bant ağları geliştirilecektir" denildi.

 

TURİZM ÇEŞİTLENDİRİLECEK

 

Bölgedeki kentsel dönüşüm uygulamalarının gerçekleştirileceği belirtilirken, turizm konusunda da yapılacaklar şu şekilde aktarıldı, "Turizme yönelik tesislerin sayısı, kapasitesi ve hizmet kalitesi arttırılacaktır. Turizm faaliyetleri çeşitlendirilecektir. Turizm alanında ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtım ve pazarlama faaliyetleri arttırılacaktır."

 

"YÖRESEL MARKA TARIM ÜRÜNLERİNİN PAZARLAMASI YAPILACAK"

 

DAP ile bölgedeki tarımsal üretimde verimlilik ve katma değerin arttırılacağı aktarılarak, "Yenilikçi tarımsal üretim modelleri desteklenecektir. Hayvan ırklarını ıslahı çalışmaları arttırılacaktır. Yöresel marka değeri taşıyan tarımsal ürünlerin üretiminin ve kalitesinin arttırılması, markalaşma ve pazarlamasının, iç ve dış pazara erişiminin desteklenmesi sağlanacaktır. Tarımsal ürünlerde çeşitlenmeye gidecektir. Tarımsal eğitim ve yayım yaygınlaştırılacaktır. Ek ve süt besiciliği, arıcılık, su ürünleri, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, süt ve süt ürünleri işletmeciliği geliştirilecektir. Tarımsal işletmelerin ölçeklerinin büyütülmesi teşvik edilecektir. Kooperatifleşme ve birlik oluşumları desteklenecektir. Tarım-sanayi entegrasyonu desteklenecektir" denildi.

 

KIRSAL TURİZMDE DESTEKLENECEK

 

Kırsal turizm ve diğer hizmet sektörlerinin gelişimi ile kırsal alanda işgücünün niteliğini ve verimliliğini yükseltecek program ve projelerin hayata geçirileceği kaydedilen DAP Önceliklendirme ve Güncelleme taslağında, sanayi ve hizmet sektörlerinin ihtiyaç duyduğu alanlarda ara eleman yetiştirilmesine yönelik projelerin destekleneceği, kamu, yerel yönetimler, üniversite ve özel sektör arasında insan kaynakları alanında işbirlikleri geliştirileceği kaydedildi.

 

KOBİLER DESTEKLENECEK

 

Yoksulluğu azaltacak, sosyal içerme ve bütünleşmenin sağlanacağı belirtilirken, eğitim, sağlık alanlarındaki alt yapı ve hizmet kalitesinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalarında yapılacağı belirtilen DAP'ın yeni amaç ve hedeflerinde KOBİ'lere yönelik olarak yapılacak çalışmalar ise şu şekilde aktarıldı, "KOBİ'lerin üretim teknolojileri geliştirilecektir. KOBİ'lerin pazarlama ve tanıtım faaliyetleri desteklenecektir. Sınır ticareti, ihracata yönelik lojistik ve depolama hizmetleri geliştirilecektir.

 

Organize Sanayi Bölgeleri, Küçük Sanayi Siteleri ve diğer ortak sanayi ve hizmet alt yapıları ve modelleri güçlendirilecektir. İşletmelerin yatırım, modernizasyon ve kapasite arttırımı faaliyetleri desteklenecektir."

 

KURUMLARIN KURUMSAL KAPASİTELERİ ARTTIRILACAK

 

Bölgede hizmet veren kuruluşların kurumsal kapasitelerinin arttırılacağı belirtilerek, "Üniversite, toplum ve iş dünyası ilişkileri somut fayda sağlayacak şekilde geliştirilecektir. Yerel yönetimlerin hizmet kapasiteleri ve verimlilikleri arttırılacaktır. Özel sektör örgütlenmelerinin ve sivil toplum kuruluşlarının kalkınma ve rekabet gücüne yönelik kapasiteleri geliştirilecektir. Yönetişim anlayışı temelinde yerel işbirliği ve koordinasyon mekanizmaları güçlendirilecektir" denildi.

 

DAP Önceliklendirme ve Güncelleme taslağında girişimciliğin destekleneceği ive yeni enerji kaynakları ve madenlerin geliştirilerek değerlendirileceği de kaydedildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.