1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Dolandırıcılık Uyarısı
Dolandırıcılık Uyarısı

Dolandırıcılık Uyarısı

Kars Polisi, vatandaşları kontör dolandırıcılığı konusunda uyardı.

A+A-

Kars İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik (HYP) Büro Amirliği personeli, özellikle son zamanlarda çok sık rastlanan kontör dolandırıcılığı suçu ile ilgili hazırladıkları broşürleri, vatandaşlara dağıtarak dikkatli olmaları konusunda uyardı.

 

Bilgilendirme broşürlerinde bu kişilerin ne gibi yöntemler uyguladıkları örneklerle anlatıldı.

 

İŞTE UYGULANAN YÖNTEMLER:

 

1- Vatandaşlarımızın cep telefonlarına herhangi bir numaradan cevapsız bir çağrı geliyor. Bir süre sonra numarası aranıyor ve cevap verildiğinde kendilerini herhangi bir kurumun yetkilisi, rütbeli bir asker ya da emniyet görevlisi olarak tanıtıyorlar. Aranan vatandaşlarımıza haklarında herhangi bir tahkikatın yapıldığını ve bu tahkikatın yapılabilmesi için de kendilerinin telefon kontörüne ihtiyaçlarının olduğunu söyleyerek belirttikleri her hangi bir numaraya kontör yüklemesi yapmaları sağlanıyor. Bu şahıslar şüphe uyandırmaması için telefonla görüşürken vatandaşlarımızın da duyacağı şekilde telsiz konuşmalarını da yayınlayarak vatandaşlarımızı bu yolla kendilerine inandırıyorlar. Başlangıçta az miktarda kontör yüklenmesi sağlanıyor ve sonrasında devamlı kontör yüklenmesi için çeşitli bahaneler uyduruyorlar. Vatandaşlarımız bu konuda bilgilendirildiğinde ve bu tür eylemler emniyet birimlerince deşifre edildiğinde bir başka yöntemle vatandaşlarımızın duyguları suiistimal ediliyor.

 

2-Tanınmış firma isimleri de verilerek “yüklü miktarda hediyeler kazandınız” hemen belirtilen numarayı arayınız, ya da arayınca kazanacaksınız şeklinde telefonlara yazılı ya da sözlü mesajlar göndererek vatandaşlarımız bu şekilde kandırılmaktadır.

 

3-Telefonlarınızın sim kartının kopyalandığını, yüksek miktarda görüşmeler yapıldığını ve bu tespitin yapılabilmesi için kontör gönderilmesi gerektiği söylenilmektedir.

 

4-Sizin ya da bir başka vatandaşın cep telefon numaralarının suç örgütleri tarafından kullanıldığını ve yüklü miktarda fatura geleceğini, bu şahısları tespit etmek için ülke genelinde operasyon yapacaklarını, bunun için de en yakın telefon bayisine gidilerek belirtecekleri cep telefonu numaralarına kontör yüklenmesini, operasyon bittikten sonra haber vereceklerini, devletin operasyon sonrası yapılan masrafları geri ödeyeceği söylenerek kontör talep edilmektedir.

 

5-Genellikle arayan kişiler kendilerini rütbeli bir asker ya da Emniyet Görevlisi veya herhangi bir kurumun yetkilisi olarak tanıtarak vatandaşlarımızın vali. Komutan ya da müdür eşlerinin veya yakınlarının aradıkları telefondan rahatsız edilmekte olduğunu söyleyerek vatandaşlara her hangi bir telefon numarasına kontör yükletilmekte ya da kontör kartının şifresini söylemesi istenmektedir.

 

6-Arayan kişi kendisinin banka görevlisi olduğunu söyleyerek vatandaşlarımızın kendileri veya yakınlarının kimlik ya da banka hesap bilgilerini istenmektedir.

 

BÖYLE BİR DURUMDA NE YAPILMALI?

 

1-Ücretsiz 155 polis imdat telefonunu arayarak yardım isteyin.

2-Cep telefonunuzdan arayan numarayı silmeyin.

3-Mahallenizde bulunan mahalle polisinizle irtibat kurun.

4-Ya da telefonunuzdan arayan numarayı engelleyin.

5-Polis merkezini arayarak bilgi edinin.

6-Bu tür şahıslara kesinlikle kimlik bilgilerinizi vermeyin ve inanmayın.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.