1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Bu heykel Kars'ı karıştırdı
Bu heykel Karsı karıştırdı

Bu heykel Kars'ı karıştırdı

Kars'ta, 2006 yılında heykeltıraş Mehmet Aksoy'a yaptırılmaya başlanan anıt kentte problem oldu...

A+A-

Kars'ta, eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından 2006 yılında heykeltıraş Mehmet Aksoy’a yaptırılmaya başlanan "İnsanlık Anıtı" çeşitli engellerle karşılaşıyor.

 

30 metre yüksekliğinde, 700 ton ağırlığında ve birbirini kucaklayan iki insan figüründen oluşan anıtın Ermenistan’dan da görülmesi planlandı.

 

MHP’NİN İTİRAZI

 

Anıtın yapımına başlandıktan sonra MHP Kars İl Başkanı Oktay Aktaş, arsa üzerinde tabya ve atış mevzilerinin bulunduğunu belirterek Kültür Bakanlığı’na ve Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na şikâyette bulundu. İncelemelerin ardından bölge, kurul tarafından 'kültür varlığı' olarak tescil edildi. Bunun üzerine belediye bir proje hazırlayarak kuruldan onay aldı. Ancak arsa hazine arazisi olduğundan yapı ruhsatlandırılamadı.

 

ARKEOLOJİK BULGU

 

Yapım çalışmaları sırasında bazı arkeolojik bulgulara da rastlandı. Bunun üzerine kurul tarafından anıtın yıkılmasına karar verildi. Kars Belediyesi karara itiraz edince Kültür Bakanlığı tarafından dosya ikinci kez kurula gönderildi. Ancak kurul yeniden yıkım yönünde karar verdi. Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş "Halen Kültür Bakanlığı’nın konu hakkındaki kararı beklenmektedir. Kanun ne diyorsa onu yapacağız" dedi.

 

Eski Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, "Acılar çekilen coğrafyadan dünyaya bir insanlık mesajı verelim istedik. İkiye ayrılmış insan figürü insanın iyilik ve kötülük yanını ve bunların savaşını simgeliyordu" dedi.

 

"TÜRK UTANÇ DUYUYOR, ERMENİ EL UZATIYOR"

 

MHP Kars İl Başkanı Oktay Aktaş, "Bölge, 1579’dan beri Timur Paşa Tabyası ve Timur Paşa Kulesi olarak anılır. SİT alanıdır, hazineye aittir" dedi. Aktaş, anıtın adının sık sık değiştiğini belirterek "Önce 'Barış Anıtı'ydı, 'İnsanlık Anıtı' oldu. Sonra 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh Anıtı' olarak değiştirildi. Figürde iki insandan biri diğerine elini uzatıyor; diğeri ise hazır ol vaziyetinde yere doğru bakarak utanç duymuş bir halde duruyor. Utanç duyan durumdaki insan figürü Türk’ü, elini uzatan insan figürü ise Ermeni’yi temsil ediyor" dedi.

 

HEYKELTIRAŞ: POLİTİZE EDİLDİ

 

Heykeltıraş Mehmet Aksoy ise şunları söyledi: "Karşı karşıya konulmuş iki parça, aslında tek bir insan ve kendi kendine karşı olmuş gibi duruyorlar. Ortada bir boşluk var. Bu, insanı ve vicdanı temsil ediyor. Savaşlardan dolayı akan gözyaşı var. Figürlerde boşlukta duran bir el var. Bu el eğer tamamlansaydı barışa ve insanlığa uzanan el olacaktı. Her şey politize edildi."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.