1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Ayhan Bilgen: "Taş ocağının toplam rezerv de bize 100 yıl yetecek"
Ayhan Bilgen: "Taş ocağının toplam rezerv de bize 100 yıl yetecek"

Ayhan Bilgen: "Taş ocağının toplam rezerv de bize 100 yıl yetecek"

Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, Bize yapılan başvuruyu dikkate aldık değerlendirdik. Bu başvurudaki rakam yani bu adı geçen şahsın taş ocağının toplam rezerv de bize 100 yıl yetecek." dedi.

A+A-

Volkan KARABAĞ  

Kars Belediye Eş Başkanları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Kars Belediye Eş Başkanı Şevin Alaca; “10-12 Mayıs Sağlık çalıştayı düzenledik. 6 ay içerisinde hazırlamamız gereken stratejik plan çalışmaları kapsamındaki ilk çalıştayımızdı. Sağlık alanındaki Kars’ın genel olarak sağlık sorunları üzerinde durduk. Alanında uzman hocalarımız katıldılar. Kars’la ilgili Kars’taki tesisleri gezerek bir takım tespitlerde bulundular. Tespit ettikleri sorunlara yönelik çözüm önerilerini bu çalıştayda belirtiler bütün olarak ele aldık. Bununla ilgili neler yapabiliriz onu tartıştık. Kars için verimli geçtiğine inanıyoruz. Geçtiğimiz hafta pazar günü anneler gününe yönelik bir programımız vardı masal parkta. Annelerimiz tarafından büyük ilgi gördü. Yoğun kalabalık vardı kendilerine teşekkür ediyoruz. Tekrar anneler gününü kutluyorum. 10-16 Mayıs engelliler haftası olarak kutlanıyor. Yine bununla alakalı onların sorunlarına yönelik etkinlikler düzenleniyor. Bizde bu kapsamda birçok kurumumuza ve Rehabilitasyon merkezlerine ziyaretlerde bulunduk. Hocalarımızla görüştük, sorunlarını dinledik bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini dinledik. Ziyaretlerimizden çok memnun olduklarını dile getirdiler çünkü engelliler bu toplumun görünmeyen yüzü. Bizlerde engellilerin sadece 1 hafta değil her zaman hatırlanması gerektiğini düşünüyoruz. Kars belediyesi olarak üzerimize düşen neyse fazlasıyla yerine getirmeye hazırız. Asıl engel sevgisizliktir. 19 Mayıs etkinliği Dün de ifade etmiştim asıl engel sevgisizliktir bizim zihinlerimizde yarattığımız engellerdir O engelleri kaldığınız sürece hiç kimseyi ötekileştirmeden hep bir arada yaşayabilme imkanlarımız var bunun için üzerimize düşeni yapacağız yine biliyorsunuz                 19 Mayıs etkinliğimiz var Pazar günü saat 13'te Kömür Tevzi mevkiinde bir Uçurtma Şenliği olacak “Uçurtmanı Al da Gel” sloganıyla çocuklara yönelik bir etkinlik olacak Orada hep beraber rengarenk uçurtmalarımızı götüreceğiz akşam da yine iftar programının ardından saat 20.00 de bir Gençlik Şölenimiz olacak elimizde de yine gençliğe yönelik yerel sanatçılarımızın katılacağı konservatuar öğrencilerimizin katılacağı bir eğlencemiz olacak şölenimiz olacak Orada da gerçekleştireceğiz teşekkür ediyorum.” dedi.

Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen de; “Pazar günü 2 etkinliğimiz olacak çocuklarımıza dönük "Aynı Gökyüzünün Altındayız" uçurtma etkinliğinin ve gece yapılacak. Gençlik Şöleni üniversiteli gençler toplum Gönüllüleri burada Türkiye'nin her yerinde örgütlü bir gençlik çalışmasıdır. toplum gönüllüleri, yani üniversiteli gençlerin okulun gönüllülerinin yine bir temizlik kampanyası olacak, biz de onların kampanyasına destek olacağız saat 15:00 civarlarında Pazar günü bu iki etkinlikten sonra birkaç sorumlu alanla ilgili bazı bilgiler aktarım arkadaşlar bunların bir kısmı tamamen bilgi kirliliğinden kaynaklı şeyler zaten biz bu basın toplantılarını biraz da bunun için yapıyoruz doğru sağlıklı bir yerden bilgi olsun.” ifadesini kullandı.

Bilgen konuşmasını şöyle sürdürdü: “

Bizim her türlü İnşaat ruhsatını durdurduğumuz yönündeki iddiadır; inşaat ruhsatları ile ilgili bir tasarrufta bulunmak zorundaydık ve bulunduk Ama bu iddia edildiği gibi İnşaat sektörüne zarar verecek bir girişim değildir, bu bir yasal zorunluluktur geçmişe dönük olarak hem kurum içerisinde personelin hem dışarıya yansımış olan çeşitli ihbar mektuplarının ortaya çıkarttığı hukuka aykırı bir durumla karşı karşıyayız biz bunu İlk geldiğimiz anda tespit ettik yansıyan ihbar mektuplarını değerlendirdik oda şudur 2017 yılında bir meclis kararı gerekçe gösterilerek aslında bir revizyon planı ile ilgili yollarla ilgili bir meclis kararı gerekçe gösterilerek bir buçuk yıldır kat artırımları yapılmış plan tadilatları yapılmış bu çok açık biçimde kanuna aykırı bir uygulama, müffetişler bu konuda uyarı yazmışlar, sayıştay raporlarına yansımış dolayısıyla bu bizim tercihimiz değil zorunlu bir durumdur sorumlusu biz değiliz bu uygulamayı yapanlardır.

Biz İlk meclis toplantımızda kadar bununla ilgili çeşitli görüşler alacağız farklı partilerinde bu konuda daha konuya hakim meclis üyelerini de görüşlerini alacağız encümenimizle bu görüşleri derleyeceğiz  haziran ayındaki yeni meclis kararıyla bu revizyon kararını, bir kat plan tadilatını önleyecek açıklıkta, netlikte yeni bir karar alacak bunun teknik çözümü önümüzdeki dönem için budur ama bu arada kat tadilat içermeyen ruhsatlarla ilgili herhangi bir engelleme içerisinde değiliz, bu düzenlemeden özel olarak faydalanma arayışı olmayan müteahhitlerin çalışmalarını hiç bir şekilde engellemeyeceğiz. İnşaat sektörünü asla engellemeyeceğiz fakat yanlış bir uygulamanın da biz devamı olamayız bu suça ortak olamayız. Geriye dönük uygulanır mı? ile ilgili kararı Haziran meclisimizde Meclis üyelerimiz ve Teftiş Kurulu'nun müfettişlerin alacakları karar belirleyecek Bu bir kazanılmış hak mıdır, emsal teşkil etme kapasitesi nedir, kanuna aykırı bir uygulamanın Emsal teşkil etme ihtimali var mıdır? Yani bu bir buçuk yılı nasıl değerlendireceğiz yoksa bu bir zabıta marifetiyle yapılmış bitmiş inşaatlarda ya da yarım inşaatlarla ilgili nasıl bir uygulama olacak önümüzdeki günlerde kanun ne emrediyorsa onu yapacağız, uygulamada nasıl bir karar ortaya çıkarsa onu uygulayacağız geriye dönük nasıl uygulanacağına dair bir net tavrımız yok şu anda biz de bilgi alıyoruz Ankara'da yani ilgili müdürlüklerinden bilgi alıyoruz, Teftiş denetim ile ilgili çalışan uzmanlardan bilgi alıyoruz ama şuan itibariyle biz bu ruhsatları o düzenleme kapsamına giren ruhsatları veremeyiz.

Bizim kimseyi zarara sokacak bir iş yapma derdimiz olmayacağı gibi kimsenin rant elde etmesine göz yumacak bir halimiz de yok usulsüz yapılmışsa Meclis bu kararı Yanlış almışsa ya da bu kararı buradaki imar bölümünde çalışanlar ruhsatla ilgilenenler Bilerek ya da bilmeyerek yanlış mı uygulamışlarsa ve çeşitli kişisel rantların elde edilmesine sebebiyet vermişlerse bizim personelimize gerekli işlem yapılacaktır.

Yine diğer iki konu kamuoyuna yansıdığı için ifade ediyoruz; birisi personel alımı ile ilgilidir. Şimdi biz hukukun temel ilkesini unutmamamız gerekiyor kişi kendi yaptığı fiillerden sorumludur hiç kimse baştan eşinin ailesinden etnik kökeninden siyasi görüşünden dolayı suçlu muamelesi göremez bu hukukun evrensel ilkesidir.

Biz buraya şu ana kadar toplam 5-6 personel almışız birileri lütf etsinler geçen dönemlerde belediye el değiştirdiğinde bu süre içerisinde kaç personel alımı yapılmış bir karşılaştırma yapsınlar diğer yani Bizden önceki belediye başkanları belediye yönetimi geldiklerinde nasıl bir kadrolaşma işine girmişler ne kadar kişiyi çıkartmış? ne kadar kişiyi almışlar. Biz ne kadar kişiyi almışız? Bir arkadaşımızın hukuksuz biçimde kişilik haklarını hedef gösterecek biçimde yıpratılması asla izin vermeyiz. Biz gerekli araştırmayı yapıyoruz incelemeyi yapıyoruz kişinin kendisinin o işi yapıp yapmayacağını yapamayacağına bakıyoruz.

Yani eğer bu şehirde bizi personel ile ilgili herkesin hani abisi, babası, akrabası, köylüsü üzerinden gidersek burada bir tane personel kalmaz. Seçim döneminde “Kars’ta turizm bitecek, bir daha gelmeyecek şehri kazandığı zaman” dediler. Şimdi gelme oranındaki artışın ülke ekonomisine rağmen geçen senenin turist sayısındaki durumla karşılaştırması yaparak dolayısıyla bu yani bilinçli kasıtlı yapılan bir şeydir. Elbette önümüzdeki dönemde de yeni müdür atamaları yapacağız. Bu atamalar nasıl olacak? Personelin kendi içinden, aramızdan olacak ama aynı zamanda çeşitli ihtiyacımız kapsamındaki teknik elemanların alımlarında yapacağız. Yani önümüzdeki günlerde bu başvurusu olan özellikle teknik eleman için söylüyoruz bunu. Çünkü bazı birimlerimiz var teknik elemanları yeterli değil, genel hizmetlere fazlasıyla personel alınmış ama harita, inşaatçı, mimar, veteriner gibi zorunlu alımlarla ilgili kadrolar boş kalmış. İşte bunlar da yapacağız. Yani bu atamaları yaparken de kişiye bakacağız. Bir eğitim deneyimi, o işi yapmaya uygun mu? Gerçekten bu konuda geçmişteki yürüttüğü çalışmalar dolayısıyla herhangi bir sorun var mı? Bizi bu ilgilendirir. Bunun dışında hiçbir şey personel alımı ile ilgili bizi bağlamaz.

Yine iki önemli konu basına yansıdığı için ifade ediyorum; Taş Ocağı ile ilgili yapılan spekülasyonlar. Taş Ocağı ile ilgili biz meclisimize bir fizibilite sunduk. Bu fizibilite de geçen yıllarda özellikle parke taşı ya da başka hammadde olarak taş ocağına ihtiyaç duyduğunuz sektörlerde ilgili alanlarla ilgili bir rapor çıkarttı, bizim şu andaki belediye çalışanlarımız bu raporun gösterdiği rakamlar yıllık yaklaşık bir buçuk yılını rakamları ile bize gelenler 150 bin ton civarında hammadde kullanıldığı yönünde ödenen parada yaklaşık bugün rakamları ile eğer bugün biz aynı alımı yapsak bir, bir buçuk yıl içerisinde yaklaşık 6 milyon liraya denk geliyor. Yani biz piyasadan piyasa rakamlarıyla aynen geçen yıllarda yapılmış kadar hizmet yapsak ki biz daha fazla hizmet yapmaya adayız, talibiz onu bile yapsak bir buçuk yılda 6 milyonluk ham madde kullanmak zorundayız. Bir böyle bir kaynağımız yok arkadaşlar, bütçemiz de yani yol yapmak için çukur doldurmak için parke taşı yapmak için asfalt değilsin işletmek için piyasadan böyle bir kaynak yok, bize gelen fizibilite raporu karşılaştırdık. Ben yapılan bir başvuruyu dikkate aldık, değerlendirdik. Bu başvurudaki rakam yani bu adı geçen şahsın taş ocağının toplam rezerv de bize 100 yıl yetecek bir rezerv yani kalkıp kullanım süreleri biliyorsunuz zaten Maden Tetkik Arama tarafından düzenleniyor, fırsatlandırıyor ve o kadar uzun kullanım yok ama şehirdeki en eski taş ocaklarından birisi demin söylediğim yaklaşık 1 yıllık bizim taş ocağından alacağımız hammadde fiyatının dengi bir rakam. Yani şimdi siz bir belediyeyi eğer zarardan kurtarmak istiyorsanız, kara geçirmek istiyorsanız, borçlarından kurtulmak istiyorsanız böyle bir teklif geldiğinde ne yaparsınız? Yani 1 yıllık harcamanıza bir taş ocağı sahibi olacaksınız. Bir taş ocağı işletme hakkını elde edeceksiniz. Bunu değerlendirmek istersiniz, ama başka da şehirde Taş ocağı olan firmalar, bunun üzerine geldiler, bizimle görüştüler. Bizim bunu mecliste gündeme getirdiğimizi söylediler. Yani bu teklifin geldiğinde bizim rakamlar fiyatının 3 katı. Başka firmalar geldiklerinde rezervi bu ocağın onda biri olup bu ocakla aynı fiyatı tekli edenler var, şimdi biz bir tek şeyi gözetiyoruz; taş ocağının kime ait olduğunu değil, taş ocağının belediye için ne kadar verimli anlamlı, etkin kullanılacağı konusudur.

İsteyen herkes bundan sonra da dilekçesini verir teklifini yapabilir taş ocağı için değil, başkaca da tesislerde ilgili Hayır yapmak isteyen, destek olmak isteyen teklifi sunmak isteyen varsa şehrimizde kim istiyorsa buyursun gelsin. Çünkü önümüzdeki günlerde de muhtemelen bedelsiz araç kiralamaları yapacağız. Çünkü başka türlü bizim yeni garajda inşaata başlama imkanımız yok. Orada büyük bir hafriyat alanı var, bizim ekipmanımız şu anda orada hafriyata ve işi başlatmaya yetmiyor.

Şimdi yeni araç alımı yapılana kadar bir süre müttehitlerden rica edeceğiz. Şimdiye kadar gelmiş başvurmuş olanlara yani bilgilendirme yapacağız, diyeceğiz ki; kamyonu olan kamyonu versin, kepçesi olan kepçesini versin, paleti olan neyse kimin neyi varsa versin. 10 günlük, 15 günlük, 1 aylık kullanımlarla biz hafriyat çalışmasını başlatalım. Başkaca da şu anda yapmaya çalıştığımız işler var. Kim ne katkı sunmak istiyorsa bedelsiz ya da bedelli dilekçesini yazar verir der ki; “ben aracımı 15 gün, 1 ay size kullandırmak istiyorum ya da ben şu işi yapmak istiyorum belediyenin” yapması gereken şu; “hizmeti ben yapmak istiyorum şu bedelle de yapmak istiyorum ya da bedelsiz yapmak istiyorum” dilekçeler gelir değerlendiririz. Bunun dışında bizim kimseyle bir özel hukukumuz, kimseye bir borcumuz niyetimiz yok. Dolayısıyla da bu eski dönemlerde yaşanmış şeylerden kimse kendisine durumdan vazife çıkartıp bizim de aynı yöntemle tenezzül edeceğimizi de sanmasın. Biz her şeyi kanuna uygun yapıyoruz. Taş ocağıyla da ilgili süreçte kanunun emrettiği çerçeve belediye şirketlerine tanıdığı yetkiler çerçevesinde yapılıyor ve gereksiz bir dedikodudur. Hortumu kesilenlerin bu dedikoduları bilinçli bir şekilde yaydıklarını biliyoruz ama en azından halkımız doğruyu bilsin kim bizden ayrıntılı doğru bilgi edinmek istiyorsa da biz bunu paylaşırız. Aylık harcamalarımızda 1 yıl sonra bir taş ocağı sahibi olacağız. Bunu da açıkladığımızda bugün bu dedikoduyu, iftirayı yayanlar gerçeği görmüş olacaklar."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.