1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Ahmet Recep Tekcan,projelerimiz hazır
Ahmet Recep Tekcan,projelerimiz hazır

Ahmet Recep Tekcan,projelerimiz hazır

AK Parti Kars Milletvekili Aday Adayı Ahmet Recep Tekcan, Kars’ın bugün ekonomik ve diğer sorunları ile Türkiye’nin en geri kalmış şehirlerinden birisi olduğunu söyleyerek :

A+A-

 “Kaldı ki Kars 1937’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk döneminde Atatürk’ün yapmış olduğu AR-GE çalışmaları neticesinde Doğu Anadolu’nun İthalat ve İhracat Birliği merkezi olmuştur. Bugün ise bu faaliyetler yok denecek kadar azdır.” dedi.

Tekcan projeleri ve tespitleriyle ilgili de şunları söyledi: “Kalkınma Ajansının Kars şubesinin kurulması ve kalkınma kapsamına alınacak proje ve sektörlerin iyi belirlenmesi suretiyle şehirde bir sinerjinin oluşturulması önemli projelerimizden birisidir.

Kars’ın içinde bulunduğu durumdan kurtulabilmesi için üniversite ve sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, bölgemize uygulanan teşviklerin daha özel ve işlevsel hale getirilmesi, Kars'ı iç ve dış ticarette daha kazançlı hale getirecek mevzuatların çıkarılması şarttır.

Ankara’da hem Merkezi ve hem de yerel yönetimlerde idarecilik tecrübelerim esnasında en çok üzerinde durduğum konulardan birisi yerel yönetim – üniversite – sanayi arasındaki koordinasyonun sağlanması oldu. Bu anlamda Ankara Büyükşehir Belediyesinde uyguladığımız ve hem Türkiye hem de dünyada örnek kabul edilen BELTEK ve BELMEK projelerinde ki bu deneyimimin Kars ve Karslılara hizmet ile değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyim.

Kaldı ki ATATÜRK döneminde başlatılan Sınır Ticareti mübadele şeklinde olsa da Rusya, İran, Lübnan, Beyrut ve diğer Arap ülkelerinden cam, kereste, tarım aletleri alınıp, karşılığında canlı hayvan veriyor iken bugün Kars bu özelliğini yitirmiştir.

Oysa İran Boralan Sınır Kapısı, Azerbaycan, İran ve Nahcıvan Sınır Kapısı, Ermenistan Alican ve Doğu Kapı Sınır Kapıları, İpekyolu kapısı olarak anılan Aktaş ve Türközü Sınır Kapıları ile Hopa’dan çıkan Samanyolu kapısı ki onun sapağı yine Kars ile bağlanmakta, böylece Türkiye’de bu potansiyele sahip başka bir kent yokken bu değerler bir türlü işleme konulamamıştır.

Bir diğer konu lojistik üstü ve Serbest Bölgenin faaliyete geçmesi ve burada yeni depolar, ardiyeler kurulması ile ithalat ve ihracat yapılabilir konuma gelinmesi, bu yolda gerekli alt yapının oluşturulması sağlanması gerekmektedir.

Özellikle Kars-Tiflis-Bakü Demiryolunun açılması ile kentimizde önemli bir canlılık meydana gelecektir. Biz bu noktadan hareketle sınır şehri olan Kars’ın bir serbest ticaret bölgesi yapılabilmesi için gerekli alt yapıların hazırlanması amacıyla gereken her türlü girişimi yapacağız. Kars’ın bir enerji, ticaret, turizm ve Kafkas ülkelerine açılan bir üniversite kenti olma imajını destekleyecek, istihdamı teşvik edecek düzenlemelerin yapılması için özel sektör ortaklığı ile gerçekleştirilecek projelerimiz hazır ve uygulanmayı beklemektedir. Şuan Mersin Serbest Bölge uygulaması ile Türkiye’nin yıldızı olmuştur. Kars’ın potansiyeli çok daha fazladır.

Kars’ın bir enerji kenti haline getirilmesi, bu enerjinin artı değer olarak ortaya çıkarılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve DSİ gibi kurumlarla işbirliği yapmak suretiyle Aras ve Kura Havzası üzerindeki 36 adet hidroelektrik santralin bir an önce tamamlanması için gerekli gayreti göstereceğim.

Bu barajlara bağlı olarak sulanabilir tarım arazilerinin sulamasının yapılabilmesi maksadıyla sulama kanallarının yaptırılması için gerekli gayreti göstereceğim.

Sayın Başbakanımızın Kars ile ilgili en belirgin vizyonlarından birisi Kars’ın bir turizm kenti haline getirilmesidir. Bu manada Kars Kalesi, Tarihi Ani Şehri, Kaz, Kaşar, Kış Turizmi, Çoban Köpeği ve göçmen kuşların uğrak yeri olan Kuyucuk Gölü gibi Kars’a mal olmuş tarih ve kültür eserlerinin bütün dünya ile paylaşılması ile bunun ortaya çıkartacağı olumlu hava Kars’ı göç veren bir kent olmaktan çıkartacaktır.

Komşu kentimiz olan Erzurum’da, Universiad 2011’in meydana getirdiği şehir imajına olumlu katkı hepinizin malumudur. Ben bir BOCCE-BOWLİNG-DART Federasyon Başkanı ve Dünya Federasyonları Birliğinin de yönetim kurulu üyesiyim, bu manada tecrübelerimi ve çevremi Kars’ın bir spor organizasyonları kenti haline getirilmesi için kullanacağım.

Bu gün ülkemizde, en çok iç turistin ziyaret ettiği kent Konya ve Çanakkale’dir. Bu kentlerle yarışabilecek iki değerimiz olmasına rağmen ne Ebu Hasan el-Harakani’nin ne de Sarıkamış şehitleri layık oldukları değerde tanıtılamamaktadır. Şehrin yarınına hizmet dününe saygı ile mümkündür. Bir üniversite kenti olan Kars, bu iki değerini yapacağı ve bizimde katkı sunacağımız projelerle ismini yakın gelecekte tüm dünyaya duyuracaktır.

Ey Şehrim! Sen ve sana hizmet edenler aziz olsunlar…”      

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.