1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kars Serbest Bölgesi kurulmalı
Kars Serbest Bölgesi kurulmalı

Kars Serbest Bölgesi kurulmalı

Kars Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ali Nail Çelik, Kars’ta serbest bölgenin kurulmasına dikkat çekti.

A+A-

Kars Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ali Nail Çelik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genç Girişimciler Kurulu (GGK) Kars İl Başkanlığınca Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Prof. Dr. Necdet Leloğlu Salonu’nda düzenlenen Girişimcilik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Kars’ta serbest bölgenin kurulmasına dikkat çekti.

Sözlerine, basında sık sık ilginç iş haberlerine rastladıklarının altını çizerek başlayan Çelik, “Salyangoz ihracatı dört yüz milyon doları aştı”, “Yöresel bebek imalatı Nevşehir turizminin en büyük gelir kaynağı oldu”, “Hurma’dan şeker ürettiler”, “Köylü kadınlar ipek dokuyor, ihracatta rekor kırdılar”, “Keçi sütünü ambalaja koydu sattılar” gibi haberlerin dikkat çekici şekilde kamuoyuna duyurulduğunu söyledi.

Bu haberlerde yer alanların hepsinin aslında farklı projeler olduğunu, farklı hazırlıklar ve yeni girişimcilerin yaptığı çalışmalar olduğuna değinen Çelik, şunları söyledi: “Girişimciler Kurulu Başkanı arkadaşım Adem Çalkın Kars Organize Sanayi Bölgesinde farklı kanaların bacalarının tüttüğünden bahsetti. 1974’lü,1976’lı yıllarda Kars Organize Sanayi Bölgesinde arazisi tahsis edilmiş. 2000 yılına kadar bir tek fabrikanın olmadığı bir mera halinde bulunan Organize Sanayi Bölgesi ne oldu? 1999’lu yıllardı zannediyorum Kars Valimizle birlikte Ticaret Odasının, Borsanın ve diğer Sivil Toplum Örgütlerinin katılımıyla bir kurum oluşturup o bölgeyi nasıl canlandıracağız diye düşündük ve hemen 2000 yılında oraya on bir fabrikanın temeli atıldı. 2001 yılında da krize rağmen, ülkemizi derinden sarsan ekonomik krize rağmen, 11 fabrikanın bacası tütmeye başladı. Bugün fabrika sayısı 59. Bu fabrika sayılarının artacağı kanaatindeyiz. Bunlar; Kars için büyük gelişmeler. Yani son 10 yılda fabrika sayısının 60’lara yaklaşması, yeni projelerin olması ve önümüzdeki Lojistlik Merkez Projeleri, Serbest Bölge Projesi önemlidir. Lojistlik kavramı Kars’ta illa ki bu demiryolu Bakü-Kars-Tiflis demiryolu projesinin bir devamı olacak ama; bunun akabinde girişimciler olarak burada serbest bölgenin varlığını artık gündeme getirmeliyiz. Bu serbest bölge; değil Kars’ın, tüm Doğu Anadolu Bölgesindeki illerin yararlanacağı, demiryolunun katkısıyla ve hava yolunun da katkısıyla burada gümrükleme, depolama, antrepo işlemleri gibi bunların hepsinin olacağı bir bölge haline getirilecektir.

KARS SERBEST BÖLGESİ ZAMANI GELMİŞTİR

Kars’ta serbest bölge bir girişimcilik örneği olabilir. Bunu sık sık gündeme getiriyoruz. Biz KASİAD olarak yine Sayın Valimizin ve elimizdeki yatırımcı kuruluşların önderliğinde Kars serbest bölgesini artık kurmanın zamanıdır diyorum. Bu serbest bölge A.Ş.’yi kurabilirsek ki kurmak kolay. Dış Ticaret Müsteşarlığından da bir serbest bölge izni isteyeceğiz onu da siyasilerin desteğiyle almak kolay. Geriye arsa meselesi kalıyor. Hazine arazilerden, kamuya ait arazilerden büyük bir arazi tahsisi öngörülür ise Kars’ta Bakü-Tiflis Demiryolu, akabinde bir Lojistlik Merkezi ve akabinde Serbest Bölge ile inanıyoruz ki birçok büyük yatırımcı firmayı, bir çok yatırımcı holdingi Kars’a çekebiliriz.

KARS KAFKASLARIN TİCARET MERKEZ İ OLABİLİR

Ve bunlar buradaki bu orta yol çekimi KOBİ’lerde çok ciddi bir işbirliğine girebilirler. Kars Kafkasların Ticaret Merkezi olabilir. İşte girişimcilik örneği genelde de bu düşüncelerle ifade edilir diyoruz. Girişimci kimdir? En genel ifade ile kar amacıyla riski üzerine alan kişidir. Neticede kar etmek vardır ama riski üzerine almıştır girişimci. Karı da zararı da onundur. Mal ve hizmet üretmek için üretim öğelerini en iyi koşullar altın da bir araya getiren kişidir girişimci. Girişimcinin üç temel faktörü vardır; yetenek, cesaret ve bilgi. Girişimci kendisine güvenmeli, gerektiğinde geri adım atıp zarar görüyor ise tekrar başlayabilmelidir. Girişimci yaratıcı olmalıdır. Bilimsel aynı zaman da toplumsal olmalı. Fırsatlardan yararlanabilmelidir. Nedir bu fırsatlar? Sanayi Bakanlığının, Maliye Bakanlığının, Hazine Müsteşarlığının getirdiği teşvikler, yatırım unsurları, KOSGEB teşvikleri, yerel destekler vs.vs. Bunlar saymakla bitmez. Bu fırsatlardan girişimci yaralanmalıdır. Kendine de uygun olanı seçmelidir. Gireceği sektörde yapacağı proje de illaki bir destek bulacaktır kendine. Finans kaynağı da bulabilir girişimci. Öncelikle kamu bankaları bu tür projeleri halen desteklemektedir. Genel çerçevede küçük ve orta ölçekli işletmeler dediğimiz KOBİ sahipleri girişimcilere en büyük örnektir ve bunlar bu özelliklerin bir çoğuna sahiptirler. İşlerin kötü gittiği anlarda bile yılmadan kriz yönetimi yaparak ayakta kalmayı başarabilendir girişimci kendi işinin patronudur. Patronu olmakla beraber kendi işinin işçisidir de. Yani hem işçisidir kendi işinin hem de işverenidir. Gerektiğinde operasyonları yüklenmelidir çünkü girişimci sorgular.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.