1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Zengin İftarlarından vazgeçin
Zengin İftarlarından vazgeçin

Zengin İftarlarından vazgeçin

gazetekars.com’un bu çağrısına kulak verin : Zengin iftarlarından vazgeçin...

A+A-

Bu haberde Karslı yöneticilerin beş yıldızlı iftar sofrasından bir fotoğraf kullanabilirdik ; ama kullanmadık ; çünkü bir önerimiz var : Belirli bir kesimi ağırlamak yerine bu Ramazan gelin yoksulu ağırlayalım...

 

Rahmet, bereket ve mağfiret ayı olan, sosyal dayanışma, yardımlaşma ve kucaklaşmanın doruğa  ulaştığı Ramazan ayının bugün 11. günü.

 

Yoksullar, yardıma muhtaç ailelerle varlıklıların bütünleştiği bu zaman dilimi toplumsal huzurun da en yüksek frekansta ortaya çıktığı bir iklimi beraberinde getirdi.

 

RAMAZANSEVİNCİNİ PAYLAŞMAK

 

Kars yeşil kartlı, sosyal yardım kuruluşlarından yardım alan insan sayısının yüksek olduğu bir il. Kars işsiz sayının yüksek olduğu, evine ekmek götüremeyenlerin çoğaldığı bir kent. İftar çadırları, yardım organizasyonları bu sebeple büyük bir gereklilik arzediyor. Ramazanın başlamasından on bir gün geçti. Çok sayıda yoksul, hayırseverlerin başlatacakları yardım etkinlikleri içinde Ramazan sevincini paylaşmayı bekliyor ; ama ne yazık ki sadece beklemekle kalıyor.

 

Kars Belediyesi’nin bu yıl iftar çadırı kurmaması, yardımların da oldukça kısıtlı olması ve ne yazık ki özel ramazan yardımlarının da bu yıl hiç yok denecek kadar az olması, yoksulları üzdü. Kars’ın varlıklı esnafları bile bu yıl oldukça kısıtlı yardımda bulundu. 

 

ETKİNLİKLERDEN HABER YOK

 

Ramazandan on bir gün geçti, önceki yıllarda iftar çadırları etkinliği gerçekleştiren STK'lar ve yerel yönetimlerin henüz bir çalışma başlatmadıkları gözleniyor. Bir tek Kars Belediyesi “Gıda Bankası” kurmuş, ilçelerden hiç haber yok. Ramazan bereketini tüm şehre yayan bu tip organizasyonların bir an önce başlatılması, yoksulların ortak beklentisi.

 

YARDIM BEKLEYENLER ÇOĞUNLUKTA

 

Küresel ısınmayla birlikte baş gösteren global kuraklık ve Kars'ta etkili olan yağmur hem gıda ürün fiyatlarını olumsuz etkiledi, hem de yoksul aile sayısını artırdı. Gıda ürünleri piyasasında pahallılık hakim. Yoksul sayısı ise yüksek. Bu olumsuzluklar yardım ve dayanışmayı daha da gerekli kılıyor.

 

KARSLILIK GAYRETİ

 

Orta ve yüksek gelirli ailelerde Ramazan neşesi başladı. Ramazan erzakları bu ailelerin giderlerinde önemli bir dilim oluşturuyor. Halkın bir bölümü geleneksel Kars iftarlarıyla Ramazan ayını idrak ederken, önemli bir bölümü ise hayırseverlerin yolunu gözlüyor. Karslılık hassasiyet ve gayretinin yine en yüksek perdeden sergilenmesine dua ediyor.

 

HER ÜÇ AİLEDEN BİRİ MUHTAÇ

 

Kars'ta her üç aileden birinin özel otomobili var. Her üç kişiden biri de yeşil kartlı.

 

Karslı ecdat "biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar" diyor... Gelir dağılımındaki adaletsizliği, sosyal ve ekonomik çarpıklığın olumsuz etkilerini yardım organizasyonlarıyla azaltmak mümkün. Karslılık gayreti ve duruşu da bu çabayı gerektiriyor.

 

ZENGİN İFTARLARINDAN VAZGEÇELİM

 

www.gazetekars.com ekibi ve HÜRYURT Gazetesi olarak STK'lara ve kamu kuruluşlarına çağrı yapıyor, bu yıl zengin sofraları olarak adlandırılan, belirli kesimlerin paylaştığı iftar etkinlikleri yerine, aynı harcamayla yoksullar için iftarlar verilmesini öneriyoruz. Kars Valiliği veya Kars Belediyesi kanalıyla oluşturulacak bir havuzda, iftar etkinlikleri harcamalarının toplanmasını ve yoksullarla paylaşımına vurgu yapıyoruz.

 

YOKSULLARI AĞIRLAYALIM

 

Varlıklı kesimin birbirini ağırlaması yerine, varlıklı kesimlerin Ramazan sevincini sofralarını yoksullara açarak paylaşması toplumsal birlik ve beraberliğin temel şartı. Her yıl bazı kurum ve kuruluşların büyük masraflarla gerçekleştirdikleri ve belirli bir kesimle paylaştıkları iftarlar hem gereksiz, hem de gösteriş içeriyor ; ama yoksullarla paylaşım insanlığın ve Karslılığın gereği.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.