1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Zarar 1 milyon euro
Zarar 1 milyon euro

Zarar 1 milyon euro

Sarıkamış Kayak Merkezinde zarar 1 milyon Euro...

A+A-

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Kars Sarıkamış Bayraktepe Kayak Merkezi’ne yapılan terör saldırısının zararının 1 milyon euro olduğu öğrenildi

22 Aralık 1914’de I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ve Rusya İmparatorluğu arasında Sarıkamış’ta gerçekleşen kara harekatında Enver Paşa komutasındaki 90 bin askerin donarak şehit olmuştu. Şehitler diyarı Sarıkamış o tarihten bugüne Şehitler Diyarı olarak anıldı. Ardından özellikle de son yıllarda yapılan ciddi yatırımlarla hem Sarıkamış şehitlerini anma etkinlikleri resmi törenlerle yapıldı hem de kış turizmine canlılık kazandırıldı. 90 bin şehidiyle ‘Hüzün Turizmi’nin yanında Sarıçam Ormanları ve dünyada ender rastlanan kristal kar özelliği ile ‘Kış Turizmi’nin merkezi olarak bilinmeye başladı.

Türkiye’nin de gözde turizm mekanlarından olan Sarıkamış Bayraktepe Kayak Merkezi’ne önceki gün gerçekleştirilen terör saldırısında büyük zarar verildi. Telesiyej iniş istasyonu, kumanda kulübesi ve zirvedeki kafeteryanın yanmasının ardından yapılan incelemelerde yaklaşık olarak 1 milyon euro zarar tespit edildi.

Başbakanlık,  Kültür ve Turizm Bakanlığı, AK Parti Kars Milletvekili Mehmet Uçum, Valilik, Kaymakamlık ve Belediye tez zamanda bir rapor hazırlanması ve zararın tespitinin ardından yakılan telesiyejin yenilenmesi için hummalı bir çalışma başlattı.

Edinilen bilgilere göre telesiyejin makara ve halatlarının kullanılamaz hale geldiği, Türkiye’de olmayan bu sisteminin yeniden kurulması için Avrupa ülkelerinden getirileceği, tüm bakım, tamirat ve yenileme çalışmalarının 2 aylık sürede bitirilmesinin planlandığı öğrenildi.

TURİZM SEKTÖRÜ BEKLEYİŞTE

7 Haziran 2015 genel seçimlerinden sonra hızlanan terör saldırılarında Sarıkamış civarında önce Demiryollarına bomba konulması ve bir çalışanın şehit edilmesi, ARAS EDAŞ’a ait bir aracın yakılması, Doğalgaz Boru Hattına düzenlenen sabotaj, Sarıkamış-Erzurum yolunda araçların yakılması ve ardından da Kayak Tesislerinin ateşe verilmesi turizm sektörünü de olumsuz etkiledi. Bölgede son yıllarda artan turizm otellerinin işletmecileri ve çalışanları artık bu terör olaylarının bitmesi ve Sarıkamış’ın her zaman ki gibi kış turizmiyle anılmasını istiyorlar.

Kars Oteller ve Lokantacılar Derneği (KARSOD) Başkanı Halit Özer, “Öncelikle Kars’a, Sarıkamış’a, ülkemize ve dünyaya geçmişler olsun diyorum. Umut ediyoruz ki bir daha bu tür olayların tekrarı yaşanmaz. Sarıkamış’ın turizm hareketliliği, Kars’ın isminin dünyaya duyuran bir turizm destinasyonuydu. Bu üzücü olayların bu şekilde cereyan etmesi Sarıkamış ve bölge turizmine ciddi manada zarar vermiştir. Ayrıca bu tür olayların bıraktığı izler hafızalarda kalacaktır. Bu bölgedeki turizmciler; son zamanlarda yaşanan olumsuz durumlardan ötürü bir hayli sıkıntılar çekmekteydi bunun üzerine bir yenisinin eklenmesiyle birlikte bu sıkıntılar artmıştır. Umut ediyoruz ki çok erken zamanda bu yaralar sarılır ve bir daha yaşanmamasını umut ediyoruz. Çünkü bir şeyi yapmak yüzyıllarınızı alır ama yıkmak iki dakikanızı alır. Sarıkamış şehitler diyarıyla, karlar diyarıyla, kış turizmiyle dünyada bir marka olmuşken bugün bu şekliyle anılması bizleri, vatandaşları ve turizmcileri derinden üzmüştür. Bununla birlikte neler yapılabileceğiyle ilgili şu an bizler; yereldeki yatırımcılar, işletmeciler ve yöneticiler şaşkın bir şekilde bekliyor ve de izliyor. İnşallah çok erken zamanda bu yaralar kapanarak yeni bur turizm destinasyonu hareketliliğinin eski zamanlar gibi tekrar hız kazanmasını dört gözle ve sabırsızlıkla bekliyoruz.” dedi.

Özer daha sonra şunları söyledi:

“Geçmişten bugüne bakıldığında uzun yıllarda yapılan bu telesiyejler; onlarca insanın geçim kaynağı, onlarca insanın yatırımı, emeği, göz nuru olması yaşanan bu olayların ardından daha da üzmüştür. Bir zamanlar bu bölgede bir otel bile olmazken şu anda tamamen oteller bölgesi haline gelmesi çok da sevindirici bir gelişmeydi. Fakat bu ve benzeri durumlar yatırımcıları biraz daha muallakta bıraktı. Daha bir çok işletme sezona hazırlanamadığını söylüyor, sezonun şu anda kış gelmeden bitirildiği söylenmekte. Bu sıkıntılar bir daha yaşanmasın istiyoruz.”

Sarıkamış Turizm Derneği (SATURDER) Başkanı ve turizm yatırımcısı Mir Hasan Taş da, “Meydana gelen bu olaydan dolayı Sarıkamış ve Kars halkı olarak derin üzüntü yaşamaktayız. Sarıkamış, yaklaşık 1500 yatak kapasitesine sahip oteller bölgesiyle dünyaya nam salmış bir marka kenttir. Kristal kar özelliği ile de ayrı bir önemi vardır. Bu olayların bu durumda cereyan etmesi tabi ki üzücü bir unsurdur. Bizlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileriyle beraber bugün gerekli inceleme ve araştırmalar yaptık. Bu çalışmalar neticesinde yaklaşık 1 milyon euroluk maddi hasar tespit edildi. Bu aşamada Kültür ve Turizm Bakanlığı, kars Valiliği, Sarıkamış Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı gerekli çalışmaları yapmaktalar. Tabi ki bakım ve onarım çalışmalarının yaklaşık 2 ay gibi bir sürede tamamlanacağı belirtilmekte. Bunun da buradaki yatırımcılar açısından ciddi bir sıkıntı. Bir an önce bu bakım ve onarım çalışmalarının bitirilmesi bekleniyor.” diye konuştu.

Sarıkamış’ın kaderinin kış turizmi olduğunu vurgulayan Taş, şöyle konuştu:

“Sarıkamış’ta kış ve yaz turizmi olmak üzere iki destinasyonla buradaki yatırımlar yapıldı. Esnaf olsun, halk olsun, lokantacısı, kafeteryacısı, antrenörü yani herkes kaderini bu dağa bağladı. Ama bugün tabi ki üzücü bir durumla karşı karşıyayız. Bir an önce Sarıkamış, hak ettiği yere gelmeli. Marka kent olarak zaten tanınmaktadır. Bizlerde sivil toplum kuruluşu olarak elimizden geldiğince yardım ve destek olmaya çalışıyoruz. Ama yatırımcılarımız açısından da bu olumsuz gelişme biraz sıkıntılı ve üzücü boyuttadır.”

Önceki gün bir grup PKK’lı terörist, kayak merkezinin zirvesinde bulunan kumanda kulübesi, telesiyej iniş istasyonu ve zirvedeki etaptaki kafeteryayı ateşe vermişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.