1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yanık Cami'de kazı
Yanık Camide kazı

Yanık Cami'de kazı

Yanık Cami'de, Ermeni Taşnak çetelerinin yaptığı katliamı belgelemek amacıyla kazı çalışması başlatıldı.

A+A-

Ardahan'da 1915-1920 tarihleri arasında, 300 Türk'ün camide toplanarak yakıldığı Halilefendi Mahallesi'ndeki Yanık Cami'de, Ermeni Taşnak çetelerinin yaptığı katliamı belgelemek amacıyla kazı çalışması başlatıldı.

 

Kars Kafkas Üniversitesi akademisyenleri ve arkeologları ile birlikte yaklaşık 15 işçi tarafından gerçekleştirilen kazıda, Doğu Anadolu Bölgesi'nde halka karşı yapılmış katliamları belgeleyen şehit iskeletleri ile etnografik malzemelerin envanterinin yapılması hedefleniyor.

 

Kazı Başkanı ve Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, 1. Dünya Savaşı sonlarında 1918 yılı Ocak ayında Ermeni Taşnak çetecilerinin, bölgeden çekilirken Ardahan il merkezi ve köylerinde katliamlar yaptığını belirtti. Alp, bu katliamlardan en büyüğünün insanların Halilefendi Mahallesi'ndeki Yanık Cami'ye toplanarak yapılan katliam olduğunu dile getirdi. 300'den fazla kişinin Yanık Cami'de topluca katledildiğini ve Ardahan halkının bu camiyi bir daha kullanmadığını hatırlatan Müdür Alp, caminin yıkık haliyle 1980'de şehitlik haline getirildiğini ifade etti.

 

Kars Müze Müdürlüğü'nde gerçekleşen kazıya Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Bingöl, Yrd. Doç. Dr. Sezin Sezer, Doç. Dr. Selçuk Ural, Kars Müze Müdürü Necmettin Alp ile birlikte Sanat Tarihçisi Zeynel Abidin Yaşkı katılıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.