1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. VHO’dan değerlendirme
VHO’dan değerlendirme

VHO’dan değerlendirme

Kars, Ardahan, Iğdır Veteriner Hekimler Odası (VHO) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, Odanın 11.Olağan Genel Kurulunda 3. kez başkan seçilmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

A+A-

Kars VHO’nun geçen dönem ve gelecek dönemdeki çalışmalarının konu edildiği toplantının ardından şu değerlendirmelerde bulundu:

 

KURSLAR

Odamız öncülüğünde, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinin işbirliği ve katkılarıyla, Sığırlarda Rekto-Vajinal Suni tohumlama, Akredite Veteriner Hekimlik, ISO 22000 ve HACCP, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri adlı kursları açmaya devam etmiştir. Kurslar Veteriner Hekimlerimize güncel bilgi ve beceri kazandırılması yönünden çok verimli olmuştur. Kurslarda eğitici olarak; Doç. Dr. Savaş Yıldız, Yrd. Dr. Necdet Cankat Lehimcioğlu, Yrd. Doç. Dr. Nebahat Bilge Oral, Yrd. Doç. Dr. Berna Duman Aydın görev almışlardır.

 

HAYVANCILIK

Kars VHO’nun rutin çalışmalarının yanı sıra, 2009 yılı içersinde de özellikle hayvancılığa, mesleki sorunlara, Veteriner Halk Sağlığına, mesleki eğitsel ve sosyal faaliyetlere ilişkin hizmetler ve çalışmalarda bulunmuştur. 2010 yılı içerisinde uygulamalı köy çalışmalarına devam eden odamız, perspektifini değiştirerek bölge odalarıyla işbirliği yaparak il bölge dışında da seminer vermiştir. Bu amaçla Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığı, Şavşat Kaymakamlığı ile işbirliği yaparak Şavşat’ta hayvancılık semineri düzenlemiştir. “1000 köyde 1000 seminer” ile hayvancılığın eğitim sorunlarına öteden beri ışık tutmaya çalışan VHO, bu çalışmalarını televizyon programları ve diğer çalışmalarıyla pekiştirmeye devam edecektir.

 

Ayrıca odamız, hayvancılık sektörüne ilişkin olarak et ithalatının geçici bir çözüm olduğunun, kalıcı çözüm için üretimin artırılmasına yönelik olarak çözüm önerilerini her fırsatta yazılı ve görsel basın aracılığı ile kamuoyuna duyurmayı bir görev bilmiştir.

 

HALK SAĞLIĞI

200 adedin üzerinde hayvandan insana geçen hastalık olduğunu her fırsatta kamuoyunun dikkatine sunan açıklamalar yapan odamız, Kars Valiliği, İl Özel İdaresi, tarım İl Müdürlüğü, Kafkas Üniversitesi veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nın katkılarıyla yürütülen Brusella hastalığı ile mücadele çalışmasına, yetiştiricileri bilinçlendirerek destek vermiştir. Bu yönüyle Prof. Dr. Mitat Şahin’in denetiminde yürütülen bir yüksek Lisans tezinde odamızın çalışmalarına da yer verilmiştir.

 

Odamız, bilinçsiz hayvan ilaçlarının kullanımının yanlışları üzerine görsel ve yazınsal açıklamalarda ve bilinçlendirme çalışmalarında bulunmuştur.

 

Hayvancılık ve halk sağlığı gibi konularda çalışan odamız bu amaçla aşağıdaki etkinlikleri düzenlemiştir.

 

TELEVİZYON PROGRAMLARI (ŞUBAT-MART 2009)

Hayvancılığa ve veteriner halk sağlığına ilişkin eğitici faaliyetler kapsamında Kars VHO, Kars bölge hayvancılığının sorunlarını Kars’ın yerel televizyonu Serhat TV’de ekrana taşıdı ve “1000 Köyde 1000 Seminer” adlı eğitim programlarının yanında, televizyon programları da düzenlemeye başladı. Oda Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, kendisinin hazırlayıp sunduğu ve canlı olarak yayınlanan “Hayvancılıkta Bilinçli miyiz?” programla izleyicilerin karşısına çıktı. İlki 21 Şubat 2009 günü yapılan programların ikincisi 7 Mart’ta, üçüncüsü ise 14 Mart’ta gerçekleştirildi. Birincisinde Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Hidayet Metin Erdoğan ve Prof. Dr. Mitat Şahin’in konuk olduğu programda “Hayvancılıkta İlaçların Bilinçsiz Kullanılması” konusu ele alındı ve birçok soruna parmak basılarak tartışıldı. Doç. Dr. Murat Gülmez ve Doç. Dr. Şükrü Metin Pancarcı’nın katıldığı 2. programda bilinçsiz kullanılan ilaçların ve özellikle antibiyotiklerin ette ve sütte kalıntı yaparak tüketicilerde sağlık açısından çok zararlı etkiler oluşturduğu, hayvanlarda iyileşmeyi engellediği veya geciktirerek ekonomik kayıplara yol açtığı anlatıldı. Yörede ineklerin doğum mevsimi olması dolayısıyla doğum ile ilgili yanlış uygulamalardan bahsedilerek, yeni doğan buzağıların kayıplarını önlemek için yapılması gerekenlerden söz edildi.3. programa ise Prof. Dr. İsa Özaydın, sanayici, işadamı ve sigortacı Tuncay Akdeniz konuk oldu. Prof. Dr. İsa Özaydın’la hayvan hastalıklarına yaklaşım, geleneksel tedavi yaklaşımının zararları, hayvanlarda verim kayıpları, ineklerde yabancı cisim batmaları, hastalıkların sebepleri ve hastalıklardan korunma üzerine konuşuldu. Tuncay Akdeniz ile de tarım ve hayvan sigortaları üzerine değerlendirmeler yapıldı. Çiftçilerin ve Doç. Dr. Cihan Kaçar’ın katıldığı 4. program daha çok hayvan hastalıklarına ve çiftçilerin birebir sorunlarına ilişkin soruların cevaplandırıldığı ve geniş değerlendirmelerin yapıldığı bir program oldu. Ayrıca hayvanlarda beslenme bozukluklarına bağlı hastalıklar ve bilinçli hayvan beslenmesi ile ilgili olarak Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme Anabilim Dalından Prof. Dr. İsmail Kaya davet edilerek yetiştiriciler bilinçlendirilmeye çalışılmıştır.

 

1000 KÖYDE BİN SEMİNER İL SINIRLARINI AŞARAK DEVAM ETTİ

Odamız 2006 yılında başlattığı “Bin köyde 1000 seminer” programı ile köy köy dolaşarak, hayvan hastalıkları konusunda halkı bilinçlendirmeyi hedeflemiştir ve bu konuda çalışmalar başlatmıştır. 2006-2008 arasında İlçe ilçe dolaşarak ilçe merkezlerinde yaklaşık 1000 muhtara bilinçli hayvancılıkla ilgili seminer veren Kars VHO anket formları da dağıtarak yetiştiricilerin sorunlarına ilişkin geri bildirim almakta ve eğitim çalışmalarını anket formlarına verilen cevaplara göre zenginleştirmeye çalışmıştır. Geçmiş yıllardaki anketleri değerlendiren odamız, 2008-2010 arası genelde ilçe merkezlerinde muhtarlara verdiği seminerleri köylerde vermeye başlamış bu amaçla, köylerdeki seminerlerine devam etmiştir.

 

Sarıkamış’ın Hamamlı Köyünde Köy İlköğretim Okulunda ilkokul öğrencilerinin, köy halkının, Tarım İl Müdürlüğü Yetkililerinin, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyelerinin (Oda Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, Prof. Dr. Mitat Şahin, Doç. Dr. Şükrü Metin Pancarcı katıldığı seminer çok verimli geçmiş, seminere uygulamalı olarak ahırlarda da devam edilmiştir.

 

Ayrıca bölgeler arası işbirliğine önem veren odamız Trabzon Bölgesi odası işbirliği ile Şavşat’ta da bir hayvancılık seminer düzenlemiştir. Bu seminerlere Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji, Dölerme ve Suni Tohumlama, Cerrahi ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalları öğretim üyeleri katılmıştır. Bu amaçla tüm ilçelerde Bu konuda ki çalışmalar Kars ve çevresindeki köylerinde hala devam etmektedir.

 

Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimler Odası 3 yıl önce başlattığı ve yaklaşık 1000 muhtara seminer verdikten sonra köylerde uygulamalı seminerlere “1000 Köyde 100 Seminer” projesi kapsamında merkeze bağlı Boğatepe köyünde hayvan yetiştiricilerini bilgilendirmeye devam etti. Yerel ve Ulusal basında da yer alan Boğatepe semineri çok verimli geçti. VHO Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, Doç. Dr. Şükrü Metin Pancarcı ve Yrd. Doç. Dr. Necdet Cankat Lehimcioğlu Gravyerin ve endemik bitki çeşitlerinin diyarı olan merkez Boğatepe köyünde hayvan yetiştiricileriyle bir araya geldi. VHO ekibi uzun zamandır sürdürdüğü uygulamalı köy eğitim seminerinde önemli bilgiler verdi.

 

BİLİMSEL VE SOSYAL ETKİNLİKLER

Dünya Veteriner Hekimleri Günü (23 Nisan 2009) - Kars Veteriner Hekimler Odası (VHO) ve Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi işbirliği ile Dünya Veteriner Hekimleri Günü dolayısıyla Veteriner Fakültesi’nde “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” ve “Hanta Virüsü” üzerine konferans verildi.

 

VHO Başkanı ve Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler konferansta hayvandan insana geçen hastalıkların nasıl bulaştığı ve alınması gereken önlemleri anlatırken, Prof. Dr. Zati Vatansever Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Yrd. Doç. Dr. Yakup Yıldırım Hanta Virusu hakkında bilgiler sundu. Töreni müteakip meslektaşların biraya gelerek eğlendikleri bir yemek verildi.

 

KAÜ Veteriner Fakültesi Mezuniyet Töreni (Haziran 2009) - Kars VHO Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi 2008-2009 eğitim-öğretim yılı mezuniyet törenine katkılarda bulundu. Törende Oda başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler ve Fakülte Dekanı Prof. Dr. Şahin Aslan günün anlam ve önemine ilişkin birer konuşma yaptılar ve törenin sonunda Doç. Dr. Engin Kılıç ile Yrd. Doç. Dr. Savaş Yıldız tarafından veteriner hekim andı And’ı okutuldu.

 

Modern Veteriner Hekimlik Eğitiminin Başlangıcının 167.Yıl Etkinlikleri (Süt Koşusu, Konferanslar ) 27 Ekim 2009 - Türk veteriner hekimlik eğitiminin modern ve bilimsel anlamda ülkemizde başlamış olmasının 167. yıldönümü nedeniyle Kars’ta “Süt Koşusu” düzenlendi. Ödül olarak birincilere altın, sonunculara ise süt verildi. Törene şehir protokolü, öğretim üyeleri ve veteriner hekimler katıldı. Törende Başkan Prof. Dr. Yavuz Öztürkler “Ülkemizde Veteriner Hekimlik Eğitiminin Dünü ve Bugünü” , Dekan Prof. Dr. Şahin Aslan “14 Ekim 2009’da Paris’te katıldığı Dünya hayvan Sağlığı Örgütü’nün Veteriner Hekimlik Eğitimi konulu dekanlar toplantısından izlenimler” üzerine birer konuşma yaptılar. Ayrıca, Rektör ve Kars Ticaret Borsası Başkanı da konuşma yaptılar. Ardından süt koşusunda dereceye girenlere ödülleri verildi.

 

Her gün güncellenen web sitesi kanalıyla ve tüm toplu SMS sistemiyle, ilanlarıyla, duyurularıyla, günlük gelişmeleri anında aktararak üyelerine hizmet vermeye devam eden Kars VHO, Kars’ta kurulan ve şehrimizin ekonomisine katkıda bulunan et ve süt tesislerine odaya kayıtlı veteriner hekimlerini görevlendirerek katkıda bulunmaya çalışmıştır.

 

Kars VHO kamuoyunun bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi için, gerek hayvanları koruma, hayvandan insana geçen hastalıkların azaltılması, hayvancılık sorunlarının gündemde tutulmasına ilişkin birtakım önemli günlerde (Dünya Kuduz Günü, Halk sağlığı Haftası, Dünya Yumurta Günü ve Dünya Süt Günü gibi ) basın açıklamaları yapmıştır. Her dönem Veteriner Hekimlik eğitiminin yıl dönümlerinde ve Dünya Veteriner Hekimler gününde, çeşitli etkinlikler yapılmış ve meslektaşları bir araya getirerek, yemekli müzikli toplantılar düzenlenmiştir.

 

ULUSAL ETKİNLİKLERE KATILIM

2010 yılı Nisan ayında Ankara’da yapılan 3. Türk Veteriner Hekimlik Kurultayına, Haziran 2010’da ise İstanbul’da Ulusal Veteriner Hekimlik Kongresi ve Expo 2010 Fuarına, henüz taslak halinde olan Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Güvenliği ve Yem Kanunu üzerine Ege TV’de Canlı yapılan açık oturuma Oda Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler ile   katılan Kars VHO, 2011 yılı içerisinde de hız kesmeyerek hayvancılığa, mesleki sorunlara, eğitsel faaliyetlere ve halk sağlığını ilgilendiren konulara ilişkin faaliyetler yapmaya devam edecektir

 

MUTAD HİZMETLER

Meslektaşlarımız Toplu SMS İle Bilgilendirilmesi İle Her Konuda Bilgilendirilmesi: Odamız ve meslekle ilgili konularda meslektaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla Toplu SMS programı kurularak, daha hızlı ve verimli hizmet verilmeye çalışıldı. 2006 Ekim’inden itibaren oda www.karsvho.org adlı web sitesi yayın hayatına devam etmiş ve güncellenmiştir. Bu site geçmişte olduğu gibi güncel faaliyetler, gelişmeler, mevzuat ve etkinliklerle ilgili meslektaşlarımıza bilgi vermiştir.

 

GELECEK DÖNEM İÇİN KARS VHO’NUN ÇALIŞMALARI

Bu dönemde odamız gerek veteriner hekimlerimizin sorunları ve gerekse hayvancılığa ilişkin sorunları irdelemeye devam ederek, sorunlara çözüm üretmek çalışmalarına devam edecektir. Dünyada küresel bir politika olarak gündemde olan Tek-Tıp Tek Sağlık görüşüne önem veren odamız halk sağlığına hizmet etmek için çalışmalar yapacaktır. Yeni yasalaşan Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Güvenliği ve Yem Kanunu çerçevesinde veteriner hekimlerin yararına olan her türlü yönetmeliğin işletilmesi için çalışmalar yapacaktır. Son 20 yıldır gelişen ve sorunları çığ gibi büyüyen serbest veteriner hekimlerimizin ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümü için çalışmalar yürütecektir. Önceden başlatılan ve geçen dönem yürütülen faaliyetler bu dönem de hız kesmeden yürütülecektir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.