1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Vali'den Altın Sözler
Validen Altın Sözler

Vali'den Altın Sözler

Vali Kara, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği sosyal tesislerinde basın mensupları ve bazı daire müdürleriyle akşam yemeğinde bir araya geldi.

A+A-

Anayasa değişikliği referandum sürecinin başladığını da ifade eden Kara, “Referanduma gidilecek. Tabi referandumda son sözü millet söyleyecek. Evet mi çıkar hayır mı çıkar o bizim sorunumuz değil. Yenilikleri söylemek istiyorum. Anayasa mahkemesinin yapısı değişti. 17 üyeden müteşekkir bir Anayasa mahkemesi geliyor. Askeri mahkemelerin görev alanları daraltılıyor. Askeri mahkemelerde savaş hali dışında hiçbir sivilin yargılanamayacağı hükmü getiriliyor. Bizim şu ana kadar ki hukukumuzda Genelkurmay başkanının, kuvvet komutanlarının Jandarma genel komutanı da dahil bunların yargılanacağı herhangi bir mahkeme yoktu. Hiçbir yasada hiçbir belirtme yapılmamış hüküm getirilmemişti. Yargılanma yerleri yoktu. TBMM başkanı içinde aynı şey söz konusu. Bunların yargılanacağı yerler belli oluyor. Yüce divan olarak anayasa belirtmiş. Anayasa mahkemesine bireysel müracaat hakkı getiriliyor bu da önemli bir değişiklik. Özürlülerle, yaşlılarla, çocuklarla ilgili hükümler geliyor. Çocukların tacize, şiddete karşı korunmalarını ön gören uygulamalar geliyor’’ şeklinde konuştu.

 

SUSUZ HAYAT DÜŞÜNEMİYORUM

 

Vali Kara, gazetecilerle birlikte kamu hizmetini yürüteceklerini ifade ederek, şöyle konuştu: “Digor’da susuz köy kalmayacak. Hepsini kapsayacak program yaptık. Maalesef merkez Verimli köyünde su kaynağı bulamadık. Bir sürüde para harcadık ama su kaynağı bulamadık. Anı Ocaklı köyünün su problemi de gündemimizde. Anı köyünün suyu varken elektrik parasını ödemediler suyu kesildi. Anı köyüne Güllüce köyünden bir kaynak var ona da para vererek alıp Anı’ya su getireceğiz. Kağızman’ın Akyayla köyü ve Akçakale köyü susuz kalıyor. Bunları inşallah bu sene halletme yoluna çalışıyoruz. Susuz hayat düşünemiyorum. Kafkasya’da susuz köy düşünemiyorum.”

 

TABYALARIMIZ TURİZME AÇILMALI

 

Kars’ta Kültür Varlıklarını Koruma kurulu Bakanlar kurulu kararıyla Kasım 2009 tarihinde kurulduğunu hatırlatan Vali Kara, “Şuana kadar halen bu kurulu buraya getiremedik. Kültür Bakanlığı atama yapmadı. Maliye bakanlığı kadro vermedi diyorlar. Bizim hayvancılıkla olan ne kadar isteğimiz varsa kültürle ilgilide o kadar çok isteğimiz var. Kültür turizm konusu bu memleketi ayağa kaldıracak konulardan birisidir. Tabyalarımız turizme açılmalı. Anı harabeleri o şekilde duruyor. Anı harabelerinde ki ipek yolu köprüsünü onarmak isteyen Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde bir vakıf var. O konuyu Ankara’da kendileriyle görüşeceğiz. Anı harabeleri gelen turistlerin memnun olarak gidebilecekleri bir şekilde mi? Hayır değil. Onun için Anı harabelerinin girişindeki Özel İdareye ait yeri ihaleye çıkardık. Katılan olmadı. Kars’tan orayı işletecek bir işletmeci arıyoruz. İhale 15 gün arayla devam edecek.” dedi.

 

ENGELLİLERİN YAYINDAYIZ

 

Vali Ahmet Kara, Valilikte sakat arabası olduğunu ama müracaat eden sakat olmadığını belirterek, “Kars’ta 4 bin tane özürlü var. Bize şuana kadar bin 100 tanesi müracaat etmiş. 2 bin 900 tanesi müracaat etmemiş kendi yağıyla kavruluyor. Elimizde 30 civarında araba var 260 tanede sözünü aldık dağıtmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

 

KARS GEÇMİŞ YILLARDA TURİZM AMAÇLI KULLANILMAMIŞ

 

Kars’ın hızla bir yerlere gittiğini DE ifade eden Kara, şunları kaydetti:

 

“Ulaşım meselesi ve sınır meselesi halledildiği an Kars’ın bütün meseleleri çözüm yoluna girecektir. Çok hazırlıklı olmak lazım. Kamu görevini beraber yapacağız. Bu memleketin gelişmesi lazım. Bu memleket kötü bir memleket değil. Bir defa göç başlamış bu memlekette. Göç kolayına gidiyor milletin. Bu memlekette insanlar korkuyor. Bu memlekette insanların korkması için sebeplerde henüz bitmiş değil. Kars’ın beynin gerisinde bu memleket başka bir devletin eline geçer diye fikir bile vardır. Çünkü tarihte hep askeri üs olarak kullanılmıştır Kars. Turizm alanı olarak kullanılmamış ki. Geçmiş Rusların eline, geçmiş Osmanlının eline. Kars 1878 Osmanlı Rus savaşında göçmüş. Karslı 1878’de Ruslara direnmiş. Arazi kararnamesini kabul etmemiş ve Kars’ı terk etmiş. Göçün başladığı tarih 1878-1879’dur. İstanbul’da Karslıların mayası tutmuş. Göç olmuş artık olağan bir şey olmuş Kars’ta.”

 

KARSSPOR’A 1 MİLYON TL’YE YAKIN KATKIMIZ OLDU

 

Karsspor için İstanbul’da işadamlarıyla bir araya geldiklerini de vurgulayan Vali Ahmet kara, “Kars 2. ligdeydi. Gelir gelmez futbolun içinde bulduk biz kendimizi. Kulüp biraz batıktı, durumu kritikti. Dedik ki belki düşürmeyebilirmiyiz. İlk yaptığımız şey küçük sanayinin oradaki prefabrik hangarları Karsspor’a biraz ucuz fiyatla sattık. Onlarda ondan kar ederek sattılar 400 bin Tl kar ettiler. İstanbul’da da otobüs bağışı yapıldı 500 bin TL’de orada ki Karslılar tarafından para toplandı. Dolayısıyla bizim Karsspor’a 1 milyon TL’ye yakın katkımız oldu. Gerçi Karssporlular dediler ki vali bizimle ilgilenmiyor. Ama 1 milyon TL benim katkım oldu Karsspor’a. İlk geldiğimde bana geldiler memurlardan para kes dediler. Dedim ki ben valiyim spora para toplama memuru değilim. Ben 1 kuruş bile kesmem memurumdan. Memurun durumu ve aldığı para belli. Dediler ki düşmek üzereyiz. Dedim ki düşerse düşsün. Ondan sonra dediler vali bizi desteklemiyor. Ama 1 milyon TL para vali tarafından Karssporun kasasına indirilmiştir. Ona rağmen düştüler. İnşallah bu sene çıkmalarını temenni ediyorum” diye konuştu.

 

ŞEHRİMİZİN GENEL TEMİZLİĞİ İYİ DEĞİL

 

Gazetecilerin Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk heykeli ve bazı kurumlardaki Atatürk büstlerinin temizletilmesi gerektiğini söylemesi üzerine Vali Kara, “Bizim şehrimizin genel temizliği heykellerde dahil çok iyi değil. Bu konuda bende sizin kadar müzdaribim. Ardahan’ın caddeleri bizden temiz. Başka şehirlere gittiğim zaman kıyaslıyorum biz kirliğiz. Heykellerimizde kirlidir doğrudur. Iğdır bile bizden temizdir.” dedi.

 

ATATÜRK İŞHANININI SATMAK İSTEDİM

 

Atatürk İşhanı’nın şimdi haliyle hiç güçlendirme yapılamadan satmak istediğini kaydeden Kara, “Hatta dedim ki orayı alan yıksın kendine göre 2 kat otopark üstünü de iş merkezi olarak yapar. Ufak tefek taliplileri de oldu. İl Genel meclisine yazı yazdık burayı güçlendirmekten vazgeçin satalım diye. İl Genel Meclisinden bir karar çıktı hayır güçlendirilmesi gerekir. Satışına izin yok.” diye açıkladı.

 

DEPO VE ANTREPOLARIN ERZURUM’A KURULMASI

 

Vali Ahmet Kara, Depo ve Antrepoların Kars’a kurulacağı yönünde yaptığı açıklamalarla ilgili de şunları söyledi:

 

“Erzurum’a rakip olmak gibi bir şey söylemedik. Erzurum’a da en güzeli yapılsın bize ne. Biz dedik ki bu demiryollarının kesişme noktası Susuz ilçesiyle Kars’ın arası. Iğdır ve Nahçıvan’dan gelen yol, Bakü-Tiflis-Kars demiryoluyla kesişecek. Orada kesişme noktalarında tabi ki depo ve antrepolar olacak. Dolayısıyla Erzurum’a yapılan lojistik merkez neyse bir tanede buraya yapsınlar. Devlet Demir Yollarına bir rapor hazırlattık Ankara’da görüşeceğiz. Ama Erzurum’a rakip olma anlamında bir şey söylemedim.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.