1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Temizliği ile Dikkat Çekiyor
Temizliği ile Dikkat Çekiyor

Temizliği ile Dikkat Çekiyor

Kars Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne Bağlı olarak dört aydır faaliyet gösteren Kars Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi, düzeni ve temizliği ile dikkat çekiyor.

A+A-

Geçtiğimiz günlerde Kars Valisi Ahmet Kara’nın da katılımıyla yapılan sergi açılışından sonra gözler Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’ne çevrildi.

 

Bir yönetim binası ve dört yaşam evinden oluşmakta olan kuruluşun SHÇEK bünyesindeki model adı Engelsiz Yaşam Merkezi olarak biliniyor. Yaşam evlerinde bakılan özel gereksinimli bireylerin belli engel grupları veya yaş aralığı yoktur. Her bir ev 12 kişilik ve kuruluş 48 kişilik kapasiteye sahip. Evlerde 4 yatak odası, oturma odası, mutfak, yemek odası, üç lavabo+banyo, çamaşır odası, personel odası, güvenlik kapılı kalorifer dairesi bulunmakta. Dekorasyonları modern tarzda düzenlenirken, çamaşır, bulaşık makinesi, buzdolabı gibi beyaz eşyaları yanında plazma ekran televizyonlar gibi teknolojik imkânları da mevcut.

 

Yaşam evlerinin 3 tanesi faaliyet halinde, 15 hasta ise bakım ve iyileştirme hizmetinden yararlanmakta. Özel bireyler arasında 5 yaşında otistik çocuktan, 52 yaşında ağır mental ve 42 yaşında şizofren olanlar da var. Merkezdeki 3 çocuk kaynaştırma eğitimi almakta, 3 ergen eğitim uygulama okuluna müracaatları için rapor çalışmaları devam ediyor. Kuruluştaki özel bireyler Halk Eğitim Kursu kapsamında “Mis Sabun Kursu”na devam etti ve 6 haftalık çalışmaları sonucunda ilk ürünlerini 09.06.2010 Çarşamba günü yaptıkları tanışma kokteylinde sergilediler.

 

Gün içerisinde zamanlarının büyük kısmını dans ederek, şarkı söyleyerek, oyun oynayarak, alış-veriş yaparak, faaliyetler yaparak geçiren özel bireyler Kars dışından tertibi yapılan veya nakil gelen bireyler olarak yerlerini alıyor. Mardin, İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya, Samsun, Manisa, Bilecik, Siirt gibi illere bakıldığında yurdun dört bir yanından özel bireyler hizmet almakta. Kuruluş aslında özel gereksinimi, yaşı ve cinsiyeti ne olursa olsun aile ve bakım yoksunluğu yaşayan Kars sınırları içerisindeki tüm özel bireylerin aile ortamında yaşayacağı bir merkez olmayı amaç edindi. Yakın zamanda yapılan tanıtım çalışmalarıyla amaca ulaşılacağı düşünülüyor.

 

Kuruluşun öncelikli sorunu ise personel yetersizliği. Uzman personel, eğitim personeli ve sağlık personeli ihtiyacı için girişimlerde bulunulmakta. Çocuklar için yaz döneminde Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nden yardım alınarak atletizm, bowling gibi çocukların yeteneklerine yönelik bireysel çalışabilecekleri kurslar açılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.