1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Eyüp Fatsa’dan Sert Açıklamalar
Eyüp Fatsa’dan Sert Açıklamalar

Eyüp Fatsa’dan Sert Açıklamalar

AK Parti Kars İl Başkanlığı’nın düzenlediği İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda “Türkiye Buluşmaları” konulu konferans veren Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa sert açıklamalarda bulundu.

A+A-

Halk Eğitim merkezi Müdürlüğü Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen etkinlik; divan heyetinin belirlenmesinden sonra Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı.

 

AK Parti Kars İl Başkanı Ensar Erdoğdu, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, AK Parti Kars Milletvekilleri Zeki Karabayır, Mahmut Esat Güven’in konuşmalarından sonra AK Parti Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, “Türkiye Buluşmaları” konulu konferans verdi.

 

Anayasa değişikliğinin gerekçelerinden söz ederek konuşmasına başlayan Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, “1961 Anayasası Türkiye’de millet egemenliğine, millet iradesine son veren bir Anayasadır. Bunu aynı şekilde 1982 Anayasası da almıştır. Dolayısıyla bugün yaşanan sıkıntıların temelinde “bu yetkili kim kullanacak, bu egemenlik kime aittir, kim kime karşı sorumludur, kim kime ne kadar sorumludur, kim millete karşı, hukuka karşı ne kadar sorumludur, kim Anayasaya karşı ne kadar sorumludur?” işte bunun muhasebesini yaptığımız gündür. Ve bunlardan kaynaklanan sıkıntıları yaşadığımız günlerdir bunlar. Bakın yargıyla siyasi irade arasındaki münasebet şuna benziyor: bir serbest güreşçi vardır birde grekoromen güreşçi vardır. Serbest güreş isminden de anlaşıldığı gibi rakiplerin birbirine istediği şekilde müdahale ettiği güreştir. Çift dalarsın, tek dalarsın, elinden tutarsın, ayağından tutarsın. Grekoromen güreşte ise sadece belden tutarsın, çünkü büyük yasakları vardır. Diğer anayasal kurumlar serbest güreşçilerdir. Senin her tarafından tutuyorlar. Elinden tutuyorlar, ayağından tutuyorlar, çift dalıyorlar, tek dalıyorlar hata yeri geliyor seni askıya alıyorlar, bütün hizmetlerine, faaliyetlerine son veriyorlar. Ama sen onlarla ilgili bir şey söylediğin zaman diyorlar ki “biz bağımsız kuruluşlarız, Anayasal kuruluşlarız. Elimden tutma, ayağımdan tutma, çift dalma, tek dalma, beni siyasallaştırma, siyasete beni karıştırma”. Seni işlemsiz hale getiriyor. Yani grekoromen güreşçi ile serbest güreşçinin güreş yapması gibi bir şey. Onun için TBMM mutlak manada Anayasaya göre kanun yapma yetkisini elinde bulunduran kurum işlevsiz hale geldi. Kanun yapıyorsun iptal ediyorlar, Anayasa değişikliği yapıyorsun onu da iptal ediyor.O zaman gel parlamentoda otur sen yap. Oraya da gelmiyor. Peki diğer taraftan Yürütme, hükümet. Hükümetin bütün icraatları Danıştay’da kilitleniyor. Eskiden gerekçe gösteriyorlardı şimdi gerekçe bile göstermiyorlar. Karar alıyorsun iptal ediyor, özelleştirme yapıyorsun iptal ediyor, yabancı sermaye gelsin diyorsun, gelmesin diyor. Şunu yapalım diyorsun “olmaz, durdurdum” diyor. Öbür taraftan Danıştay aracılığıyla da hükümeti işlevsiz hale getirdiler. İşlemiyor, sistem tıkandı. Onun için mutlak manada iktidar AK Parti olduğu için değil, iktidarda kim olsa bunu yapardı. Eğer bu ülkeyi seviyorsa, bu millete karşı sorumluluk hissediyorsa bunu yapmak mecburiyetindedir. Onun için biz Anayasa değişikliğini Türkiye’nin gündemine getirdik. Özellikle Anayasa Mahkemesi ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu kararanı da yapısını da değiştiren bir yapıyı içeren ama bunun dışında içinde çok önemli Anayasal değişiklikler, insanların temel hak ve hürriyetleri, günlük yaşantılarını demokratik standartlarını yükselten önemli maddeler var.” dedi.

 

DARBECİLER YARGILANSIN

 

Bunlardan bir tanesinin darbecilerin yargılanmasıyla alakalı olduğunu söyleyen Fatsa, “Anayasanın geçici 15. maddesi bu darbe yapanlar, darbe Anayasası, darbe hukuku oluşturdukları için kendi gizli ve karanlık, bütün menfur ne kadar yanlışları varsa hepsini Anayasa güvencesi altına almış sorgulamaz hale getiriyorlar. “Bizim yaptığımızı sorgulamayacaksınız” diyorlar. “Darbecileri sorgulamayacaksınız” diyorlar. Üzerinde kaç sefer bilindir geçmiş, tank geçmiş, millet iradesinin yok sayıldığı süreçler yaşamış TBMM ilk defa bir irade ortaya koyuyor. Diyor ki “Artık bu ülkede darbe yapılamaz”. “kim darbe yapmaya heveslenirse ben onu yargılarım” diyor. “Asla Anayasayla, kanunla da bunu korumam” diyor. Bu Türkiye’de tarihi bir kırılma noktasıdır. Türkiye’nin demokratik standartlarının ve reflekslerinin ne kadar yükseldiğinin, millet iradesinin hakim olduğunun, güçlendiğinin bir göstergesidir. “Ben bunu yargıların ayrıca geçmişteki yanlışlarında üzerindeki korumayı kaldırırım” diyor. Bunu, “ben bu ülkeyi seviyorum, ben bu ülkede herkesin temel hak ve hürriyetlerine inanıyorum, ben millet iradesini her türlü iradenin üstünde tutuyorum” diyen herkesin sadece desteklemesi değil, ayakta alkışlaması gereken bir ifadedir bu.” diye konuştu.

 

ŞEHİDİN KANINI AKITANLARLA KARŞI ÇIKANLAR AYNI SAFTA YER ALDI, AYNI YERDE DURDU

 

Türkiye’de uzun yıllardır oyunlar oynandığını vurgulayan Fatsa, şunları söyledi:

 

“Bu kadar genç nüfus niye iş bulamıyor, aş bulamıyor, ekmek bulamıyor?. Bu ülkede 18-20 yaşında gencecik insanlar ne gerekçeyle olursa olsun niye ölüyor?. Kim onların canları ve kanları üzerine kendilerine gelecek inşa ediyor. Siyaset kuruyor, bir dünya oluşturuyor. İşte bu tabloyu görürsek, bu tabloyu iyi anlarsak süreci iyi anlarız. Niye karşı çıktıklarını, niye bu acıları Türkiye’de 73 milyon insan yaşamak zorunda kaldığını, her gün bir şehit cenazesinin Anadolu’nun bir ücra köyüne niye geldiğini insanlar daha iyi anlayacaktır. Peki kim karşı çıktı buna? CHP, başka MHP, başka BDP, başka İmralı, başka Kandil. Niye bunlar bir araya geldi? Kim getirdi bunları bir araya? İşte bunları görüyorsunuz. Bunlar Türk milletinin sefaleti üzerine, bu milletin acısı üzerine, bu milletin gözyaşı üzerine, 18-20 yaşındaki gencecik evladının kanı ve canı üzerine kendisine bir gelecek inşa eden, halktan kopuk, milletten kopuk insanlar ve kurumlardır. Bunları iyi tanıyacaksınız. Öyle milliyetçilik nutku atmakla, vatanseverlik nutku atmakla, bayrak, sancak edebiyatı, şehit edebiyatı yapmakla bu iş olmaz. Şehidin kanını akıtanlarla karşı çıkanlar aynı safta yer aldı, aynı yerde durdu. Bunu anlamadım. Anayasa değişse ne olur, değişmese ne olur. Bu zihniyeti anlayacaksın. Bunun için Karslı, Ordulu olmaya gerek yok, insan olmak yeter, insan. Kimin eli kimin cebinde, kim kime taşeronluk yapıyor?. Bunu anlayamazsan Anayasayı değiştirsen ne olacak,  değiştirmesen ne olacak? Ne olursa olsun biri gelip senin bu ensende boza pişirmeye devam edecekse sen Ak Partili olsan ne olacak, CHP’li olsan ne olacak, Türk olsan ne olacak, Kürt olsan ne olacak? Bütün mesele insan olmayı başarmaktır. Mücadelemiz budur, bu oyunu bozmaktır. Bu tabloyu 73 milyon vatan evladına göstermektir. Kim bunları bir araya getirdi, kum bunları aynı safta topladı, kum bunları omuz omuza getirdi? Hani bunlar birbirlerinin muhalifleriydi, hani bunlar birbirlerine karşıydı? Yani bu oyunu görmek lazım.”

 

BU ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ HER BİR VATANDAŞIMIZA ANAYASA MAHKEMESİNDE HAK ARAMA İMKANI GETİRİYOR

 

Fatsa, bu Anayasa değişikliğinin her vatandaşa hak arama imkanı getirdiğinin de altını çizerek, “Biz darbecileri yargılamak istiyoruz. Bu ülkede millet iradesinin üzerinde hiçbir iradenin olmayacağını göstermek istiyoruz. Mücadelemiz budur. Tabi buna destek verebilmek için millet ile aranda bir yürek bağı olması lazım, bur gönül bağı olması lazım, bur güven olması lazım. Milletle paylaşacak hiçbir şeyi olmayanlar ve kalmayanlar millete gidemezler. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne en fazla başvuran ülke biziz, en fazla mahkum olan ülke de biziz, en fazla tazminat ödeyen ilke de biziz. Şimdi kötü niyetli bir adam tutuyor haksızlık ediyor, itiyor, kakıyor, kişilik haklarına hakaret ediyor. İç hukuk hakları bittiği için gidiyor Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava açıyor. Türkiye mahkum oluyor. Kötü niyetli adam, işkenceci, hakaret eden insan, zulmeden, yanlışlık yapan insan faturayı ödemiyor. Faturayı hep beraber biz ödüyoruz. Tazminatı da bize ödettiriyor. Böyle bir şey olabilir mi? Adam zulmediyor, faturayı millet ödüyor. Onun biz her sene Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yüz milyonlarca lira tazminat ödemeye mahkum ediliyoruz. Öyleyse tek tek vatandaşlarımız hak arama noktasında Anayasa Mahkemesi’ne gitsin müracaat etsin. Tek tek her bir vatandaşımıza Anayasa Mahkemesinde hak arama imkanı getiriyor bu Anayasa değişikliği.” şeklinde konuştu.

 

ÜSTÜNLERİN HUKUKU SON BULACAK, HUKUK ÜSTÜN OLACAKTIR

 

Fatsa ayrıca, “1-Darbecileri yargılayalım. 2-Yüksek Askeri Şura kararlarını yargı denetimine açalım. 3-Hakimler Savcılar Yüksek kurulunun kararlarını yargı denetimine açalım. Nerede yargılanacağı bilinmeyen insanlara da mutlaka yargılanabileceği bir adres gösterelim. Genel Kurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları, Meclis Başkanı gibi. Niye? Herkes hesap verebilir hale gelsin. Üstünlerin hukuku olmasın. Hukuk herkes için olsun. Hukuku üstün kılalım. Bu ülkede hesap veremeyen hiçbir kişi ve kurum kalmasın. Herkes hesap verecektir. Herkes yargı önünde sorgulanabilir hale gelecektir. Üstünlerin hukuku son bulacak, hukuk üstün olacaktır.” dedi.

 

SU GÖRÜNDÜ TEYEMMÜM BOZULDU

 

“Şimdi su göründü teyemmüm bozuldu.” diyen Fatsa, konuşmasını şöyle tamamladı:

 

“Devir değişti. Türkiye’de artık demokrasinin standartları artmıştır. Artık her şeye körü körüne inanan bir vatandaş yok. Soran, sorgulayan, yargılayan bir vatandaş oluştu Türkiye’de. Korkularımızı yendik. Bizi korkutanları gördük. Şimdi “bu milleti niye korkuttunuz, millet iradesine bu kadar niye müdahale ettiniz, bu haksızlıkları, bu gizli, karanlık oyunları niye millete reva gördünüz” diye şimdi millet adına onlardan hesap soruyoruz. Bizi korkutanlarda şimdi millete hesap veriyor. AK Parti’nin farkı bu: Korkumuzu yendik, bizi korkutanları da yargılıyoruz.”

 

AK Parti Kars Milletvekilleri Zeki Karabayır, Mahmut Esat Güven, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, AK Parti Kars İl Başkanı Ensar Erdoğdu, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, AK Parti eski Milletvekili Selahattin Beyribey, Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Recep Tekcan, AK Parti eski İl Başkanı Remzi Aras, AK Partili Belediye ve İl Genel Meclis üyeleri, AK Parti il teşkilatı, kadın ve gençlik kolları ile AK Partili üyeler katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.