1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Suni Tohumlama Kongresi
Suni Tohumlama Kongresi

Suni Tohumlama Kongresi

VII. Ulusal Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Kongresi

A+A-

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı tarafından organize edilecek olan VII. Ulusal (Uluslararası Katılımlı) Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Kongresinin açılış kokteyli ve açılış töreni düzenlenecek.

KAÜ Rektörü Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Özcan ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, kokteyli ve açılış törenine tüm ilgilileri davet etti.

AÇILIŞ KOKTEYLİ

Yer : Kafkas Üniversitesi Prof. Dr. Nihat BAYŞU Konukevi

Tarih: 01 Temmuz 2013 Pazartesi

Saat : 20:00

AÇILIŞ TÖRENİ

Yer   : Kafkas Üniversitesi Prof. Dr. Necdet LELOĞLU Konferans Salonu

Tarih: 02 Temmuz 2013 Salı

Saat : 08.00

1.GÜN

17.45’de Konuklarla konukevi önünde buluşma

18.00- Tahtdüzü bölgesinde ızgara plan üzerine kurulan şehirde, Rus yapıları özellikle bugünkü Ortakapı, Yusufpaşa ve Cumhuriyet mahallelerinde yol boyunca dizilmiş konut, ticari, resmi yapıların gezilmesi ve panoramik şehir turu

Prof. Dr. Yavuz Öztürkler rehberliğinde yapılacak Kars şehir turunda: Rus işgali sırasında yapılan ve hala kullanılmakta olan binaların bir kısmını görülecek. Vali Konağı, PTT Binası, Ortodoks Kilisesi (Merkez Camii), Demir Köprü, İsmet Paşa İlköğretim Okulu, Hekim Evi (Opera Binası), Fevzi Paşa İlköğretim Okulu, Alexander Nevski Kilisesi (Fethiye Cami), Tren Garı ve zaman kalırsa Kars Müzesi de görülecek yerler arasında.

Saat 19.30’da Üniversitemizin konukevine giriş

20.00- Üniversitemizin konukevinde açılış kokteyli

2.GÜN:

07.00’da Kars’ta güneşin doğuşuyla birlikte sabah kahvaltısı

06.30’da Konukevi önünde hazır bekleyen servisler ile 5 dakikalık mesafede yer alan Kars Kaşarı ve Gravyeri fabrikasını gezilecek, böylece herkesin merak ettiği meşhur Kars kaşarı, Kars gravyerinin yapılışı görülecek. Kahvaltıda taze kaşar, bal, kaymak ve çay var. Kahvaltısını bitiren konuklara Anabilim dalınca sürpriz hediyeler verileek.

7.45 hareket saati

12.30 Öğlen yemeği

12.15 Veteriner Fakültesi Dekanlık binası önünde buluşma ve Üniversitenin Dereiçi tesislerinde Akerdeon eşliğinde yöresel ezgilerle özel hazırlanmış tortum cağ kebabı partisi.

17.30 Veteriner Fakültesi Dekanlık binası önünde buluşma ve servislerin hareketi. Yaklaşık 1 saat yolculuktan sonra Çıldır gölünün dünya mirasında yer alan enfes gün batımı eşliğinde konuklara balık ikramı. Yemek müziği ve konuklar için özel olarak getirtilen Mahalli Saz Aşığı dinletisi.

21.30 Buluşma ve konukevine hareket

3.GÜN

12.15 Veteriner Fakültesi Dekanlık binası önünde buluşma ve hareket.

12.30 Dünyaca Meşhur Kars Kalesinde garmon eşliğindeki yemek müziği ile Kars mutfağından seçkin yemeklerle öğlen yemeği. Ardından da Dünya’da bir ilk olan Kars Kalesinde panel ve kalede Kongre kapanışı.

15.15 Kale önünde buluşma ve servislerin hareketi.

15.30 Dünyaca ünlü Ani harabeleri gezisi

17.00 Servisler önünde buluşma ve hareket 17.30’da konaklanan yere varış

17.30-19.30 serbest zaman

19.45 Üniversite konukevinde yöresel halk oyunları ve sürpriz gösterilerimiz eşliğinde Gala Yemeği ve vedalaşma

4.GÜN

05.00 Batum seyahatine katılacak konuklar ile konukevi önünde buluşma 05.15’de hareket.

10.00 sınırdan Batum’a giriş Beş yıldızlı otel Radisson Blu‘ya yerleşme ve öğlen yemeği

Öğlenden sonra Panoramik şehir turu

20.00’da Akşam yemeği

21.30 serbest zaman

5.GÜN:

9.30 Kahvaltı

11.00 Servisler önünde buluşma ve Türkiye’ye hareket

Kars programı için ayrıca, “Kars yılın her ayında sürpriz yapabilecek bir havaya sahiptir. Konuklarımızın yanlarına bir adet kazak ve şemsiye almaları önerilir.” uyarısında da bulunuldu.

Programın detayları için bu linke tıklayabilirsiniz http://www.7reprodsunitohkong.org/?SyfNmb=1&pt=Anasayfa

KARS YÖRESİ GÖRÜLMEYE DEĞERDİR

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, Katılımcılara hitaben, “Ülkemizin sınır kentlerinden biri olan serhat şehrimizde Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Derneği’nin kararı ile 7.Ulusal Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Kongresini düzenleme görevini üstlenmekten büyük onur ve mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Ülkemizde hayvansal üretimin azalmaya yüz tuttuğu bir dönemde, et ve damızlık ithaline ve kaba yem açığına bağlı olarak hayvancılığın daha ciddi sorunlar yaşadığı bölgemizde, ayrıca bir zamanlar et ambarı olarak bilinen şehrimizde böyle bir kongrenin yapılması bizler için büyük bir anlam taşımaktadır. Hayvanlarda döl verimi özelliklerini ve hayvansal verimi artırmak için bileşke kuvvetin bir koordinatı gibi işlev gören Reprodüksiyon ve Suni Tohumlamanın hayvancılık için önemi tartışılmazdır. Sığırlarda suni tohumlamanın yaygınlığının çok az oluşu, bu duruma bağlı olarak bölgede hayvan ıslahında henüz çok gerilerde olunduğu gerçeği, adında  “suni tohumlama” terimi bulunan bilimsel bir toplantının Kars’ta yapılıyor olması bu toplantıyı bir kat daha değerli kılmaktadır. Ülkemizin ve dünyanın farklı bölgelerinden ve kuruluşlarından gelen bilim insanları ve meslektaşlarımızla, uzun ve köklü bir geçmişe sahip Serhat Şehrimiz Kars’ta buluşmaktan büyük bir memnuniyet ve keyif duyacağımızı belirtmek istiyoruz. Masmavi gökyüzü, temiz havası, soğuk suları, meşhur kaşarı, balı, Sarıkamış sarıçam ormanları, ipek yolunun geçtiği yörede bulunan eşsiz tarihi yerleri, eski mimarileri, meşhur kalesi ve Ani harabeleri, Çıldır Gölü ve daha bir çok güzellikleriyle Kars yöresi görülmeye değerdir.Ayrıca, Haziran ayının bittiği ve Temmuz ayının başladığı günlerde henüz yeşilliğinden, sıcaklığından ve bin bir çiçekli nefis manzarasından bir şey kaybetmemiş doğamızı seveceğinizi umuyoruz. Sizleri şehrimizde ağırlamayı sabırsızlıkla beklediğimizi belirtir, saygılar sunarız.” dedi.

BİR ZAMANLARIN ET AMBARI KARS

Öztürkler daha sonra şu ifadelerde bulundu:

“Değerli meslektaşlarım ve değerli katılımcılar; Ülkemizin serhat kentlerinden biri olan Kars’ ta, mensubu olduğum, Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim dalınca düzenlenecek olan 7. Ulusal (uluslararası katılımlı) Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Kongresi’nin kurul başkanı olmaktan büyük onur ve mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Ülkemizde, temel olarak “dölerimsel” veya “döl verimsel” yönetim sorunları nedeni ile, hayvansal üretimin azalmaya yüz tuttuğu bir zamanda, bir zamanlar “et ambarı” olarak bilinen şehrimizde, böyle bir kongrenin yapılması büyük bir anlam taşımaktadır. Hayvanlarda döl ve diğer verim özelliklerini artırmak için bileşke kuvvetin destek noktası olan Reprodüksiyon ve Suni Tohumlamanın hayvancılık için önemi tartışılmazdır. Öte yandan, ıslah amaçlı suni tohumlamanın yeterince gerçekleştirilememesi nedeni ile Kars ve yöresinde çiftlik hayvanlarında verim özelliklerinin Türkiye ve Dünya ortalamalarının gerisinde kalması, koyun ve keçi sayısında son 20 yılda dramatik bir düşüşün yaşanması,  adında  “Suni Tohumlama” terimi bulunan bilimsel bir kongrenin Kars’ta gerçekleştirilecek olmasının önemini bir kat daha arttırmaktadır. 7. Ulusal Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Kongresi münasebeti ile Ülkemizin ve dünyanın farklı bölgeleri ve kuruluşlarından gelen bilim insanlarını ve meslektaşlarımızı, uzun ve köklü bir geçmişe sahip Serhat Şehrimiz Kars’ta ağırlamaktan büyük bir memnuniyet ve keyif duyacağımızı belirtir, saygılar sunarım.”

SUNİ TOHUMLAMA BİLİM KONGRESİ HAKKINDA

Öztürkler ayrıca, “Bilindiği üzere, hayvanlarda üreme fizyolojisi, üreme biyoteknolojisi, üreme kontrolü ve sağlığı, döl verimi performansının artırılması üzerine son yıllarda yapılmış araştırmaları sunmak ayrıca;  infertilite ve çözüm yaklaşımları, ülkemizde suni tohumlama sektörünün sorunları ve başarı  durumu, suni tohumlamanın yaygınlaştırılması üzerine  stratejiler ve çözüm yaklaşımları gibi konularda elde edilen birikimleri ve sonuçları ortaya koymak  amacıyla her iki yılda bir Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Kongresi düzenlenmektedir. Ulusal Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Kongresinin ilki 18-19 Eylül 1997 tarihinde İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı tarafından Avcılar Kampüsünde, 2.si  04-06 Eylül 2002’de Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı tarafından Alaaddin Keykubat Kampüsünde  Konya’da, 3.sü Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı tarafından 30 Eylül-02 Ekim 2004 tarihlerinde  Antalya’da, 4.sü Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı tarafından 25-28 Ekim 2007 tarihleri arasında Antalya’da, 5.si 1-4 Ekim 2009 tarihlerinde Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim dalı tarafından Elazığ’da, 6.sı Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Derneği ve Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü İşbirliği ile 18-22 Mayıs 2011 tarihlerinde Antalya’da yapılmıştır. En son yapılan kongrede katılımcıların ve bilim derneğinin üyelerinin aldığı karar gereği  7.Ulusal (uluslar arası katılımlı) Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Kongresi Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Paşaçayırı Kampüsünde gerçekleştirilecektir. Yedincisini 1-4 Temmuz 2013 tarihleri arasında düzenleyeceğimiz Ulusal (Uluslar arası katılımlı)  Reprodüksiyon ve Suni Tohumlama Bilim Kongresinde sizleri ağırlayacak olmaktan dolayı mutluyuz.”

KARS HAKKINDA BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Öztürkler, “Kars hakkında bunları biliyor muydunuz?” başlığıyla da serhat şehir Karsla ilgili şu bilgileri verdi:

“1- Kars, geçmişte Bagratlı Krallığı’na ve   Cenub-i Garbi Kafkas Hükümeti’ne (Güneybatı Kafkasya Cumhuriyeti) başkentlik yapmış bir sınır şehridir. Bu özelliği ile Türkiye’de herhangi bir ülkeye başkentlik yapmış ender şehirlerden birisidir.

2- Kanada’da bir kasabanın adı Kars olarak değiştirilmiştir. Türk halkının Kars destanı haberini öğrenen Kanada’nın Wellington kasabasında yaşayanlar çok etkilenirler.  ‘Bu kahraman kentin adını kasabamıza verelim’ önerisi üzerinde hemfikir olurlar. Böylece aynı isimli 2 kasabadan biri 1855 yılında Kars adını alır.

3- Rivayet olunur ki, Kars’a gelenler meşhur Kars Kalesine çıkarlarsa bir daha Kars’tan gitmek istemezlermiş.

4- Kars’ın “ K”‘ları meşhurdur: Kars Kazı, Kars Kaşarı,Kristal Karı vs....”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.