1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Son Çare: Vali Kara
Son Çare: Vali Kara

Son Çare: Vali Kara

Ramazanın yaklaşmasıyla birlikte her şey zamlanıyor, gıda ve et zamlarından sonra yakacak kömür fiyatlarında da baş gösteren yüzde elli oranındaki artış, Kars halkını perişan ediyor.

A+A-

Vatandaş yıllar önce valilik tarafından gerçekleştirilen yerli kömür tevziinin yeniden hayata geçirilmesini isteyerek, Vali Kara’dan yardım bekliyor. 

 

Kömür Tevzii Kars’ta yıllar sonra kömür fiyatlarıyla yeniden gündeme gelmeye başladı. Geçtiğimiz Mayıs ayında tonu 450 TL’den satılan Rus Linyiti, son iki ay içerisinde adeta tavan yaptı. 150 TL’lik artışla Mahrukatçılarda 600 TL’den satışa sunulmaya başlanan kömür, dar gelirlinin cebini yeniden yakacağa benziyor.

 

KÖMÜRÜN TONU 600 TL’Yİ GEÇTİ

 

Mahrukatçı esnafı, Kars’ta kömür fiyatlarının yeniden tırmanışa geçtiğini söyledi. 2 ay içerisinde 150 TL’lik artışla tonu 600 TL’yi bulan Rus Linyiti’nin, kış sezonuna kadar 800 TL’yi bile görme ihtimalinin bulunduğunu vurgulayan esnaf, fiyat artışı yaşanmasında yine Rusya tarafından uygulanan kota sisteminin etkili olduğunu belirtti. Kömürün 2 yıl önce de akıl almaz bir fiyat yükselişi yaşandığını ve 800 TL sınırına dayandığını hatırlatan esnaflar, ‘devlet baba’ dan yardım bekliyor.

 

TIRMANIŞIN ÖNÜNE ANCAK VALİLİK GEÇEBİLİR

 

Torbalar halinde satılan Rus Linyiti’nin, Mayıs ayında 25 kilogramını 12, 40 kilogramını da, 22 TL’den sattıklarını kaydeden esnaflar, “Aynı torba kömürlerden birisini şu anda 15, diğerini ise, 26 TL’den satıyoruz. Daha yaz ortasındayız; haklı olarak talep de yok. Fakat Ağustos ayından itibaren başlayacak olan iç talep, fiyatları tırmandırmaya devam edecek. Öyle sanıyorum ki, Ekim ayında bir ton kömürün fiyatı yine 800 TL sınırına dayanacak.” ifadelerini kullandı.

 

KOTA UYARISI

 

Öte yandan Rusya’nın uyguladığı kotaya karşı, Kars Valiliği’nin acilen tedbir alması çağrısında bulunan esnaflar, “Bu yönde girişimlerin olması bile ithalatçı firmaları yeniden düşünmeye zorluyor. Bu nedenle Kars Valiliği şimdiden harekete geçmeli ve kömür fiyatlarındaki yükselişin önen set çekebilmek için gerekirse Kömür Tevzii’nin yeniden uygulamaya sokulacağı yönünde açıklama yapmalıdır. Bu bir anlamda göz korkutmadır ; fakat, devlet vatandaşını mağdur etmemelidir. , “Piyasada alternatifin olması, fiyatları frenliyor. Bu durumda bizler de rahatlıkla iş yapabiliyoruz.” dedi.

 

DAR GELİRLİ VATANDAŞ VALİ KARA’YA SESLENDİ

 

Bu arada Vali Ahmet Kara’e seslenen dar gelirli vatandaşlar ise, Ağustos ve Eylül aylarından itibaren piyasada çok ciddi kömür sıkıntısı yaşanacağını vurgulayarak, “Taksitle kömür zaten alamıyoruz. Kars’da bir kış sezonu boyunca en az kömür yakan, 2 ton yakıyor. Şu anda bir ton kömür, bir asgari ücretle eşdeğer durumda. Bu da demek oluyor ki, kışın ısınabilmemiz için iki ay boyunca hiçbir şey yemeden içmeden duracağız ve hiçbir harcama yapmayacağız. Buna hiç kimse dayanamaz. Valilik, önceki yıl şehirde satışa sunduğu ucuz kömürden yeniden getirmeli. Aksi halde bu kışın kömür bizi fena halde yakacak.” dediler.   

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.