1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sınırın Açılmasını Bekliyorlar
Sınırın Açılmasını Bekliyorlar

Sınırın Açılmasını Bekliyorlar

Ermenistan sınır kapılarının açılması ihtimali dikkatleri sınır kenti Kars’a çevirdi. Özellikle esnaflar, kapıların açılmasıyla kentte ekonomik canlılığın geleceğine inandıklarını söylediler. Tabi ki Azerbaycan göz ardı edilmeden.

A+A-

İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta Kars ve Iğdır Valiliklerine gönderilen yazıda “Türkiye ile Ermenistan arasında bulunan sınır kapıları açılırsa ne kadar sürede hazır olursunuz?” ifadelerinin yer alması kapıların açılma ihtimalini hızlandırdı. Valiliklerden 1 hafta içinde cevap istendi ama şu anda çalışmalar sürüyor. Cevabi yazının en kısa sürede bakanlığa gönderileceği öğrenildi.

 

DOĞUKAPI’NIN AÇILMASI ERMENİSTAN VE AZERBAYCAN SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE DE KATKISI OLACAKTIR

 

Kars’ta İşadamı Muzaffer Koçak , “Doğu sınır kapısının açılmasından yanayım. Ben bir ülkenin her şeyden önce hiçbir sınırın kapalı olmasına taraftar değilim. Ülkelerarası sorunlar, sınır kapılarının kapanması veya ilişkilerin kesilmesiyle çözülmüyor. Ermenistan sınır kapısının kapalı olmasından Kars’ın biraz daha cezalandırıldığını düşünüyorum. Öte yandan Ermenistan’la her türlü ticaret yapılıyor. Havayolu açık, İstanbul ile uçak seferleri yapılıyor. Ülkeler arasındaki sorunları böyle sınırları kapatma anlamında çözüleceğine inanmıyorum. Bu sorunların diyaloglarla, ülkelerarası halkların birbirlerini tanımasıyla çözüleceğinden yanayım. Kars zaten Doğu’da 8 ayı kış, ticareti çok canlı olmayan bir kent. Bir sürü sorunları var. Sınır kapıların açılmasıyla buradaki ticareti de canlandıracağına inanıyorum. Ermenistan’ın nüfusu nedir? Ne kadar katkısı olacak denilse de, Kars’a büyük çapta katkıları olacağına inanıyorum. Karadeniz’den, Gürcistan üzerinden Ermenistan’la ticaret rahatlıkla yapılıyor. Doğukapı’nın açılmasıyla Kars’a ticari alanda büyük bir canlılık getirecektir. Yıllardır komşuyuz Ermenistan’la, kültürlerini tanımamız gerekiyor, iletişimde bulunmamız gerekiyor. Yıllardır aramızda sorunları birebir diyalogla çözüleceğine inanıyorum. Doğukapı mutlaka açılmalıdır. Doğukapı’nın açılmasının, Ermenistan’ın ve Azerbaycan’la olan sorunların çözümüne de katkısı olacaktır. Üç boyutlu düşünmek gerek. Kars’a faydası olacaktır, ülkemize faydası olacaktır. Sınır kapılarının kapalı olmasını olumlu bulmuyorum.” dedi.

 

AZERBAYCAN GÖZARDI EDİLMEMELİ

 

Kars’ta 49 yıllık esnaflık yapan Selahattin Dalgınlı da, “Doğukapı’nın açılmasıyla Kars’ta büyük oranda bir canlılık yaratacağına inanıyorum. Bir üniversitenin bir kentte ne kadar faydası varsa Doğukapı’nın açılmasın da o kadar faydası olacaktır. Üniversite öğrencileri şehirden şuanda çekildi. Kentte nüfus oranında yüzde 30 oranında bir düşüş oldu. Sadece Doğukapı’nın değil Aktaş Sınır kapısının da açılmasını isteriz.  Ayrıca Kars-Bakü-Tiflis tren hattının da biran önce yapılmasını istiyoruz. Kars Doğuya açılan bir şehir, Doğu Anadolu bölgesinde nasıl Kars Doğu’ya açılıyorsa, Batıda ise Edirne açılıyor. Dağlık Karabağ sorunu devletlerarası bir sorun. İsterlerse Karabağ’ı en kısa zamanda Amerika veya Avrupa Birliği bu konuda çözüm üretebilir. Karabağ’da işgal edilen toprakların biran evvel yerlerine dönerek, toplam 1 milyon insanın Azerbaycan’da perişan bir şekilde yaşadıklarını dünya biliyor, sadece bizler değil. Doğukapı’nın biran önce açılmasını istiyoruz. Kars esnafı şuan tamamen bitmiş. İki tane dükkanım var günde 10 lira siftahım olmuyor. Ben 60 yaşındayım, son 3 yıldır bu denli bir işsizlik görmedim. Ben sabah saatlerine kadar çalışan birisiydim şuan işlerimiz çok kötü.” diye konuştu.

 

AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN ORTAK BİR KOALİSYON KURUP BARIŞI SAĞLAMALIDIR

 

Esnaflardan Bülent Yokuş ise şunları söyledi:

 

“Sınır kapısının açılması Kars’a büyük getirisi olur. Azerbaycan ve Ermenistan aralarında ortak bir koalisyon kurup barışı sağlayıp kapıyı açsalar bizim için çok daha iyi olurdu. Kapı açılırsa en azından şuan ki sönük dönemde canlı bir şeyler yaşamış oluruz. Esnaf şuanda yatıyor. Türkiye’deki ekonomik kriz belli. Bir artısı olacağını düşünüyorum. Yapılan her şey güzeldir, yapılan her şey faydalıdır. İnsanlar neyi düşünür ? Ön plana neyi çıkarlar bilmiyorum. Her şeyden önce kardeşçe yaşayıp, kardeşçe bir şeyler paylaşmalıyız. Doğukapı açıldığında Azerbaycan’la problem yaşayacaksa açılmasın daha iyi ama problem yaşanmadan açılacaksa herkesten önce ben varım diyorum. Bu kapı her şeyden önce açılsın. Türkiye’deki işsizlik oranları yüzde 80’lerde giderken yüzde 60’lara düşer diye düşünüyorum. Yüzde 100 bitirir demiyorum. Açılmasını onaylıyorum ama kardeşçe, barışça, özgürce olmasını istiyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.