1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Sınır açılırken akbabalar ölmesin
Sınır açılırken akbabalar ölmesin

Sınır açılırken akbabalar ölmesin

Sabah Gazetesi Ermenistan sınırındaki abbabalara dikkat çeken haberinde bilim adamları : “Ermenistan sınır kapısı alternatif bir yolla açılmalı. Aksi halde şu anki güzergah, 78 tür başta olmak üzere doğal hayatı riske sokar.”

A+A-

Sabah gazetesinin internet sitesinde yer alan haberi şöyle: “Türkiye-Ermenistan sınırının şu anki güzergahla açılması halinde, bölgedeki doğal dengeyi bozacağı iddia edildi. İddianın sahibi ise, insanlardan uzak olması sebebiyle sınırların canlılar için ideal bir yaşam alanı haline geldiğini belirten, Kars’taki Kuzey Doğa Derneği’nin Bilim Koordinatörü Emrah Çoban... Emrah Çoban’a göre çare, alternatif bir karayolu rotasının yürürlüğe konulması. Sınır kapısının ekonomiye büyük bir katkı sağlayacağı kesin... Ancak Kuzey Doğa Derneği’ne göre, yolların yenilenmesi ve çevrelerinin geliştirilmesiyle tabiata da olumsuz etkileri olabilir.

 

GAZ VE GÜRÜLTÜ ETKİSİ

 

Sınır boyundaki küçük akbabaların yuvalarını saptamak için geçen yıl Genelkurmay Başkanlığı ile bir çalışma yürüttüklerini dile getiren ve olası zararları Genelkurmay’a bir raporla bildiren Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, Kars’ın en önemli sulak alanlarından biri olan Kuyucuk Gölü çevresinden geçen karayolunun kuzeye çekilmesini istiyor. Emrah Çoban, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Arpaçay üzerine kurulacak bir köprü, en az 2 kilometrelik bir alanı gaz çıkışı ve gürültüden dolayı mahvedecek. Göl güzergahının kullanan 20 binden fazla kuş türü var. Türkiye’de ender görülen Sibirya Kazı ve Sürmeli Kız Kuşu gibi. Çizdiğimiz alternatif yol, 3-4 milyon liraya yapılabilir. Karayolları Genel Müdürü ve Erzurum Bölge Müdürü’yle görüştük. Dikkate alacaklarını söylediler ama yine de tedirginiz. Karayollarına bakmak yetmez. Sınıra yakın bölgede benzin istasyonları, dinlenme tesisleri artacak. Kapıyı açalım derken Kars’ın en önemli sulak alanlarından birini yok edebiliriz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.