1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mezarlarda define aramayın
Mezarlarda define aramayın

Mezarlarda define aramayın

Kars Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Vedat Akçayöz, define avcılarının mezar taşlarını tahribatıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Eski mezarlarda kesinlikte define yoktur. Lütfen artık bu mezarları tahrip etmeyelim. Kültür adına bu gibi yaklaşımlar son dere

A+A-

Geçtiğimiz ay Asri Mezarlıkta gündeme gelen mezar taşlarının tahribatıyla ilgili araştırma yapan ve bugüne kadar bir çok eski mezarın define avcıları tarafından tahribata uğratıldığını söyleyen Akçayöz, “Kamuoyu tarafından çok hassas bir şekilde algılanan Asri Mezarlıktaki bu tür olaylar bizleri de rencide etmiştir. Ama olayın akabinde ikaz edilen Kamu kuruluşlarının bilhassa Vilayetin oraya hassasiyetle davranması, Erzurum Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun Kars’ta açmış olduğu Yeni Koruma Kurulunun elemanlarının Müze Müdürü ile beraber gelip olaya el koymaları bizleri de ziyadesiyle sevindirmiştir.” dedi.

 

Bu kamuoyu hassasiyetinden hareketle 13 Mayıs 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Başbakanlık Genelgesinden de söz eden Akçayöz, şöyle konuştu:

“Bu herhalde Kamuoyunun gözünden kaçtı. 27 bin 580 sayılı Resmi Gazetedeki genelge Başbakanlık tarafından aynen şöyledir: Anayasamızın eşitlik ilkesi çerçevesinde ülkemizde yaşayan Gayri Müslim azınlıklara mensup Türk vatandaşları kendi kimlik ve kültürlerini yaşama ve yaşatma imkanına sahip bulunmaktadırlar. Bu vatandaşlarımızın devlet önündeki iş ve işlemlerinde kendilerine güçlük çıkartılmaması büyük önem arz etmektedir. Son yıllarda sürdürülen Demokratikleşme çalışmaları çerçevesinde uygulamalardan kaynaklanan bazı sebeplerle bu konudaki sorunların tam anlamıyla giderilemediği görülmektedir. Bu itibarla kontrolü Belediyelere geçmiş olan Gayri Müslim mezarlarında gereken özenin gösterilmesi, mağduriyetlere sebep verilmemesi, kin ve düşmanlığı teşvik edici yayınlara karşı gerekli yasal işlemlerin derhal başlatılması, Gayri Müslim azınlıklara, azınlıklarla ilgili tüm uygulamalarda yukarıda bahsedilen bilinçle hareket edilmesi gerekmektedir.” Gereken hassasiyeti göstermeleri hususunda Kamuoyunu bilinçlendirmek açısından yapılan bu ve Resmi Gazetedeki genelge bizim için çok önemlidir. Altındaki imza Recep Tayip Erdoğan Başbakan. Verildiği tarih 13 Mayıs 2010 Perşembe günü. Bundan hareketle Kars Bölgesinde bulunan Gayri Müslimlere ait bilhassa Malakanlara ait mezarlıkların restorasyonu ile ilgili çalışmalarımızı biz Kültür Bakanlığı çerçevesinde yürütmekteyiz. Malakanlara ait Gayri Müslimlerin mezarları yapılırsa Kars’ın gelecekteki turizm potansiyeline çok olumlu yansıyacağından eminim. Bu nedenle bu mezarların bir an evvel çevresinin çevre duvarlarının çekilip içinin temizlenmesi gerekmektedir. Yapacağımız restorasyonda çok büyük bir para harcaması söz konusu değildir.”

 

Akçayöz ayrıca, Gari Müslim mezarlarındaki tahribata da son verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Uzun yıllardır bu mezarlarda vatandaşlar altın aradı. Oysa onların inançlarında ziynet eşyalarını mezarlara koymak yoktur. Bu bir dedikodu geleneği ile devam etmiştir. Lütfen kimse artık bu mezarları define için kazmasın ve zarar vermesin. Bu kültürümüze sahip çıkmalıyız ve korumalıyız.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.