1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Mankurtlaştırma Süreci Söyleşisi
Mankurtlaştırma Süreci Söyleşisi

Mankurtlaştırma Süreci Söyleşisi

Türk Eğitim-Sen Kars Şubesi'nde “Mankurtlaştırma Süreci ve Türkiye” konulu söyleşi yapıldı...

A+A-

Türk Eğitim-Sen Kars Şubesi tarafından sendika binasında, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İkram Çınar ve Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mitat Durmuş’un katılımıyla sohbet ve söyleşi etkinliği yapıldı.

“Mankurtlaştırma Süreci ve Türkiye” konulu söyleşide söze “Mankurt” kelimesi ve kökeniyle başlayan Yrd. Doç. Dr. Mitat Durmuş , Naymana Ana’nın mankurtlaştırılan oğlunu kurtarma çabalarını ve oğlu tarafından öldürülüşünü anlatan Kırgız Hikayesini ve Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov’un  “Gün Olur Asra Bedel” adlı romanında anlatılan Mankurtlaştırılmış bir gencin hikayesini ve günümüzdeki mankurtlaştırma sürecini anlattı.

Toplumların bilinçli bir biçimde ötekileştirilme sürecini, kültürel işgalin gerçekleştiğini ardından da askeri işgallerin geleceğini belirtti. Çeşitli örneklemelerle gerek geçmişten ve gerekse günümüz  olaylarından yola çıkarak ciddi boyutta bir tehlikenin bizleri beklediğini vurguladı.

Yrd. Doç. Dr. İkram Çınar ise Mankurtlaşma sürecinin eğitime yansımaları konusunda yansı gösterisi eşliğinde çeşitli açıklamalarda bulundu. Mankurtlaştırmanın bilinçli ve planlı bir biçimde yürütüldüğüne değinen Çınar, sadece eğitim yoluyla değil, televizyon ve diğer medya organları destekli bir sürecin de yürütüldüğünün altını çizdi.

Mankurtlaştırma sürecinde “Ateş Suyu Etkisi” başlığı altında şu ifadelere yer verdi:

a-Alkol ve Uyuşturucu Bağımlılığı

b-Kültürsüzleştirmek

c-Yabancı Dille Eğitim

d-Cinselliğin Yozlaştırılmaşı

e-İdeoloji ve Kavramların Saptırılması

f-Bilimsel Bilgiden Uzaklaştırma

g-Dincilik ve Sahte Din Anlayışı

h-Yapay Gündem Oluşturma

i-Tarihi Çarpıtmak

Konuşması sonrasında katılımcıların sorularını cevaplandırıp, katılımcıların da konuyla ilgili görüşlerine başvuruldu. Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyeleri ve İdari personel, Milli Eğitim bünyesinde görev yapan memur, hizmetli, öğretmen ve idarecilerin de geniş katılım gösterdiği toplantı büyük ilgi gördü.

Türk Eğitim-Sen Kars Şubesi Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Ali Murat Namlı bu tür söyleşi ve sohbetlerin önümüzdeki günlerde de periyodik olarak farklı konu ve konularla gerçekleştirileceğini belirtti.

Türk Eğitim-Sen Kars Şube Başkanı Fahrettin Şimşekler ise konuk öğretim üyelerimize ve katılımcılara teşekkürlerini ileterek sendikacılığın sadece hak arama kurumu olmadığını, bu işlevi yanında kültürel,sanatsal ve fikri hareketliliği sağlayan etkinliklerin de olması gereken kurumlar olduğunu belirtti. Şimşekler ayrıca, “Bundan sonraki zaman dilimine bu faaliyetlerimizi serpiştirecek ve yoğunlaştıracağız” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler