1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kuyucuk kadınlara gelir oldu
Kuyucuk kadınlara gelir oldu

Kuyucuk kadınlara gelir oldu

Kars’ın Arpaçay İlçesi’ne bağlı Kuyucuk Köyü sınırlarındaki Kuyucuk Gölü, köylülerin geçim kaynağı olmaya başladı.Göle gelen gönüllü çevreci ve kuşbilimcileri konuk eden köylüler yöresel yemekleriyle para kazanıyorlar.

A+A-

KuzeyDoğa Derneği tarafından 1994 yılından bu yana devam eden kuş halkalama ve araştırma çalışmaları köylüler açısından da olumlu sonuçlar vermeye başladı. Her geçen yıl ziyaretçi sayısının biraz daha artmasıyla göl çevresinde konaklama çadırları bile kuruldu. Günlerce hatta haftalarca bile konaklamak zorunda kalan çevre gönüllülerinin iaşeleri karşılamakta köylülere düştü.

 

Bu yıl da kuş halkalama çalışmaları nedeni ile Kuyucuk Gölü’ne gelen yerli ve yabancı kuş gözlemcileri ve gönüllü öğrenciler acıktıklarında soluğu gölün çevresindeki köylerde alıyor. Bu da yöre halkına gelir kaynağı da oluyor.

 

Kuş gözlemcilerine yöresel yemeklerden mönü hazırlayan Kuyucuk Köyü kadınları, hem konuklara yöresel yemek sunuyor hem de para kazanabilmenin tadını çıkarıyorlar. Kadınlar aynı zamanda da konuklarını kendi evlerinde misafir ederek yemek servislerini de kendi elleriyle yapıyorlar.

 

GÜMÜŞ KEMER İLGİ ODAĞI OLDU

 

Köylü kadınların sıcak ve samimi ilgileri de konukları memnun ediyor. Konuklar aynı zamanda da kadınların yöresel kıyafetleriyle de ilgileniyorlar.

 

Evlerinin bahçesinde yaktığı ateş üzerine koyduğu dev kazanda yöresel yemek olan hangel ve otlardan yaptığı çorba pişiren Yasemin Demir isimli kadının beline taktığı gümüş kemer ise herkesin dikkatini çekti. Gümüş kemeri belinden çıkardığında rahatsız olduğunu söyleyen Yasemin Demir, konukların ilgisi üzerine kemeri çıkararak tanıttı.

 

Atatürk’ün fotoğrafının asılı olduğu köy evlerinde eskiden kalan eski Rus askerlerine ait kılıç ve diğer tarihi eselerde misafirler tarafından incelenerek bilgilendiriliyorlar.

 

Köy halkı bu arada Kuyucuk Gölü’nü dünyaya tanıtan KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu’nu da özel bir ilgi ve sevgi gösteriyorlar. Şekercioğlu’nu ne kadar sevdiklerini her fırsatta dile getiren kadınlar, Kuyucuk Gölü’ne verdiği önemden dolayı kendisine teşekkür ediyorlar.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.