1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kürtçe tiyatroya ilgi
Kürtçe tiyatroya ilgi

Kürtçe tiyatroya ilgi

Kars'ın Dağpınar Beldesi'nde belediye tarafından başlatılan Kürtçe Tiyatro Atölyesinde eğitim alan 12 genç, sahneledikleri Kürtçe oyunla belde halkını coşturdu.

A+A-

Atölyenin eğitmeni ve oyunun yönetmenliğini ise İstanbul’dan Kars’a gelen oyuncu ve yönetmen Aydın Orak yaptı.

 

Kars'ın Dağpınar Beldesi'nde belediye tarafından Kürtçe tiyatro atölyesi açıldı. 10 gün süren atölye çalışmalarının sonucunda oluşturulan ve 12 kişiden oluşan tiyatro grubu, Sedat Barış'ın yazmış olduğu "Ji Bazarcixê çend çîrok'(Dağpınardan Birkaç Öykü) adlı oyun ile final gecesi düzenledi. Geceye Dağpınar Belediye Başkanı Ayhan Erkmen, BDP Kars İl Başkanı İdris Ağbaba'nın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

 

Dağpınar Belediyesi Kültür Merkezi'nde yapılan final gecesinde atölyeye katılan oyunculara Belediye Başkanı Ayhan Erkmen, BDP Kars İl Başkanı İdris Ağbaba tarafından başarı sertifikası verilirken oyun yönetmeni Aydın Orak'a ise teşekkür plaketi verildi. Belde halkı tarafından yoğun ilgi ile izlenen oyun salon darlığı nedeni ile tekrar sahnelenecek. Belediye Başkanı Ayhan Erkmen, Dağpınar'da yapılan kültürel faaliyetlerin devamlılığını sağlamak için imkânlar oluşturmaya devam edeceklerini belirtirken, tiyatro da yer alan oyuncular ise final gecesinde sergiledikleri performansla izleyicilere unutulmaz gece yaşattı.

 

Orak, 'Belde halkı kendi çocuklarını sahnede oyuncu olarak gördü'

 

Oyun yönetmeni Aydın Orak, beldeye ilk geldiklerinde tiyatro kursunu başlattıklarını belirterek, "İlk geldiğimizde sadece 2-3 kişi kayıtlıydı. Bizi izlemeye gelen ve misafir konumundaki gençler bizi görünce merak ettiler sohbet ettik, böyle bir tiyatro atölyesi yapacağımızı söyledik gençlere, sahnede tiyatro eğitim provalarımızı görünce onlardan da yoğun istek ve talep geldi. Biz de 12 kişi ile sınırlı tuttuk. Bu 12 kişi ile 10 gün boyunca muazzam bir performans içerisine girdik. Her gün bol bol provalar yaptık. Gündüz ful tiyatro çalışmalarımız devam etti. Gece geç vakitlere kadar provaları sürdürüyorduk. Başta sahneye çıkmaya çekinen gençler çok kısa bir süre içerisinde usta oyuncuları aratmayacak şekilde sahnelerden inmemeye başladılar" dedi. Gençlerin hepsinde ayrı ayrı yetenekler bulunduğunu kaydeden Orak, yeteneklere göre roller verdiklerini ve ortaya kendilerini şaşırtan bir performans çıktığını söyledi. Orak, "Son final gecesinde adeta şov yaptılar. Sürekli dışardan gelen oyuncuları gören halk kendi çocuklarını sahnede görünce şaşkınlıklarını gizleyemedi. Gala gecesinde bu kadar insanın geleceğini tahmin etmiyorduk. Burada oyunumuzu izlemeye gelen ve bütün emeği geçen Pazarcix halkına da teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

 

Erkmen: Gençlerimizin her biri doğal tiyatro yeteneğine sahiptir

 

Tiyatro Atölyesi çalışmaları hakkında bilgi veren Dağpınar Belediye Başkanı Ayhan Erkmen ise, "Kültür Merkezini 2005 yılında açtık, açtığımız ilk günden bu yana sürekli kendi beldemizde bulunan gençlerden oluşan profesyonel oyuncuların sahne almasını hedefliyorduk. Geçtiğimiz yıllar içerisinde beldemize sürekli dışarıdan oyuncular gelip çeşitli oyunlar sahneledi. Belde sakinlerinin bu tür etkinliklere karşı duyarlılığını görünce bu kez kendi grubumuzu kurup bu tür aktiviteleri sürekli hale getirmeye karar verdik. Bu karar doğrultusunda Kürtçe Tiyatro Yönetmeni ve Oyuncu Aydın Orak'ı çağırdık. 10 günlük Tiyatro Atölyesi başlattık. Bu atölyede beldemizde bulunan gençleri aldık ve onlara tiyatro eğitimi verdik. Zaman dar olmasına rağmen çok çabuk kavrayıp bu işi en iyi şekilde başardılar. Son final gecesinde göstermiş oldukları performans hepimizi şaşırttı. Bu da şunu ortaya koyuyor ki buradaki insanlar, gençlerimiz doğal tiyatro yeteneğine sahipler. Bunlara imkân sunulması durumunda çok daha fazla iş başarırlar" şeklinde konuştu.

 

“OYUN ÇIKIŞI İNEKLERİ OTLATMAYA GÖTÜRÜYORUM”

 

Tiyatro Atölyesinin kendisi için büyük değişiklik olduğunu belirten oyunculardan Akın Anlı ise, "Benim burada günlük yaşamım çok monoton geçiyor. Her gün yaptığım aynı işlerden bıkmıştım. Atölye bizim için büyük bir değişiklik oldu. Ben bu zaman içinde çok güzel şeyler yaşadım. Tiyatro Atölyesinde yaptığımız günlük çalışmaların dışında inek otlatmaya gidiyorum. Oyundan bazen çıkıp inekleri götürüyordum. Bu benim için büyük değişiklik oldu. Küçük beldemizde bu imkânları bu duyguları bize yaşatanlara teşekkürlerimizi sunuyorum" dedi.

 

Avrupa'da yaşayan ve tatil için beldeye gelen belde nüfusuna kayıtlı Şenay Erkmen ise, "Tatil için Avrupa'dan geldim. Burada bu atölye çalışmasını görünce kendi kendime neden biz de katkı sunmayalım dedim. Ve bu atölyeye kaydımı yaptım on gün boyunca müthiş zevkli geçti. Final gecesinde bu kadar insanın karşısına oyuncu olarak çıkacağım aklımın ucundan geçmiyordu. Benim için büyük değişiklik oldu" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.