1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kurbanlıklarda Şap Paniği
Kurbanlıklarda Şap Paniği

Kurbanlıklarda Şap Paniği

Kurban Bayramı'na 1 Ay Kala Besiciler Şap Paniği Yaşıyor...

A+A-

Kurban Bayramı'na 1 ay kala besiciler şap paniği yaşıyor. Türkiye'de 40'a yakın yerde hastalık sebebiyle karantina uygulanıyor.

 

Kars da bu iller arasında...

 

Bu yıl pazara yüzde 20'li zamlı çıkan kurbanlıklarda şimdi de şap hastalığı paniği yaşanıyor. Anadolu'nun pek çok şehrindeki ilçelerde şap hastalığı nedeniyle kısa süreli karantina uygulanıyor. Süt ile et veriminde ciddi kayıplara neden olan hastalığın küçük ve büyükbaş hayvanlarda yayılmasının önüne geçmek için muhtarlar bile alarma geçirildi.

 

Küpesi olmayan, sağlık karnesi bulunmayan kurbanlıkların kamyona dahi yüklenmesine izin verilmiyor. Besiciler ise sağlam hayvanları dahi satamamaktan korkuyor. Besicilik yapan Mustafa Palancı, bazı ilçelerde şap hastalığının görüldüğünü ancak kendilerinin de pazara kurbanlık çıkarmakta zorlandıklarını dile getirdi.

 

Konuyla ilgili  değerlendirmede bulunan Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürü Muzaffer Aydemir de Türkiye'nin bazı bölgelerinde şap hastalığına rastladıklarını belirtti. Hastalığın etkisinin geçtiği bölge lerde karantinanın kaldırıldığını kaydeden Aydemir, "Şap riski devam eden yerlerde karantinanın sürüyor. Bazı illerde hayvan hareketlerinin düzensiz oluşu sebebiyle hastalığın yayılma tehlikesi fazla" dedi.

 

Aydemir, sözlerine şöyle devam etti:

 

"Hayvancıların sorumsuz ve dikkatsiz davranmaları etmen olu-yor. Sağlıklı bölgelere sevk etmeme noktasında çırpınıp duruyoruz. Bilerek nakli söz konusu olamaz. Ancak, kaçak şekilde alır gece karanlığında başka bir bölgeye sevk edebilir. Kulağı küpeli sertifikalı olanların hastalık olanların gitmesi mümkün değil. Hastalık olduğu için karantina bölgesinde kalmak zorunda."

 

KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT

 

Hastalığın 40 noktada görüldüğü iddialarına Muzaffer Aydemir, her gün değişkenlik arz ettiğini ve hastalığın söndüğü yerleri açtıklarını bildirerek cevap verdi. Karantina süresince hayvan çıkışlarının yasaklandığını söyleyen Aydemir, kurbanlık alacaklara da uyarılarda bulundu:

 

"Kimliksiz hiçbir hayvanın hareketini kabul etmiyoruz. Sağlık sertifikası olacak. Nakil izin belgesi olacak. Dezenfekte edilen kamyonla taşınacak. Şakır şakır hastalık olan hastanın nakli söz konusu olamaz."

 

Kurbanlıklarla şap hastalığının yayılmaması için yasakları muhtarlıklara kadar bildirdiklerine dikkat çeken Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel MüdürüMuzaffer Aydemir, il müdürlüklerinin de veterinerler aracılığıyla sıkı takip yaptıklarının altını çizdi.

 

Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ise Anadolu'nun tamamına yakınında şap hastalığı görüldüğünü savundu. Hastalığın giderek arttığını öne süren Yetkin, şap hastalığının şekil değiştirdiğini mevcut aşıların bu yüzden tedavi etmediğini iddia etti.

 

Şap hastalığı sebebiyle kısa süreli karantina uygulanan iller şöyle; Kars, Erzurum, Sivas,Kastamonu, Denizli, Bursa, Burdur, Aksaray, Aydın, İzmir, Bayburt, Düzce, Tokat, Samsun, Giresun, Adıyaman, Adana, Çorum, Bolu, Kırşehir, Sinop, Eskişehir, Edirne. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.