1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Vefalı işadamı Kahraman
Vefalı işadamı Kahraman

Vefalı işadamı Kahraman

Karslı İşadamı doğduğu köye okul ve yurt yaptırıyor...

A+A-

Kars’ın Selim İlçesi doğumlu İşadamı Celal Kahraman kendi köyü olan Yaylacık'a 2 derslikli okul, 2 adet lojman ve Selim ilçe merkezine de 100 öğrenci kapasiteli Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu yatıracak. İşadamının yaptıracağı okul ve yurtların protokolü Valilik makamında imzalandı.

 

Vali Ahmet Kara, tören öncesi yaptığı konuşmada, "Çok eski dostumuz ve turizmin duayenlerinden Selimli Celal Kahraman memleketini unutmadığını ve memleket şinaslığını göstermiştir. Kendi köyünden başlayarak okulunu yeniden yapıp, lojmanı ile bize teslim etmeği taahhüt etti. İnşaatı ise devam etmektedir. Bunun yanı sıra Selim İlçe merkezinde de bir kız yurdu yapacak. Bugün burada onun protokolünü yapıyoruz. Özellikle eğitime yapılan hizmetler yönünden Karsımız çok şanslı bir durumdadır.

 

Ayrıca yine aramızda bulunan Kars, Ardahan, Iğdır Vakfı (KAI) Vakfı başkanı Turan Çelik'in büyük hizmetleri olmuştur. Bunlarla birlikte inşallah Karslılarda kız çocuklarının okutulması için daha fazla gayret gösterirler. Kars eğitim yönünden geçmiş yıllarda bir hayli ilerilerideydi. Ama şu anda Kars eğitim yönünden hak etmediği bir noktadadır. Çünkü üniversite sınavları ve SBS sonuçlarında da görülmektedir. Ama bu yıl bu konuda ilerleme var. Bizim yöremizin insanları zeki insanlardır. Bizim yöremizin insanlarının imkanları az olduğu için okuyamıyorlar. Bu nedenle eğitim alanında Kars'ta yapılan destekler daha fa ileri götürür. Bu nedenle bu konuda destek veren hayırseverlere sonsuz şükran ve minnettarlık duyuyorum. Bu tür girişimler beni fevkalade heyecanlandırıyor ve mutlu ediyor. Ben Kars'ı kendi memleketim olarak kabul ediyorum." dedi.

 

 

BURS VERDİĞİNİZ ÖĞRENCİLERİN LİSTESİNİ BİZE BİLDİRİN!

 

Vali Kara, KAI Vakfı Başkanı Turan Çelik'ten her yıl kaç kişiye ve kimlere burs verdiklerini kendilerine bildirmelerini istedi. Vali Kara şöyle konuştu: "Vakıf olarak kimlere burs verdiğinize karışamayız. Ama aynı kişilere başka yerlerden de burs verenler olabilir. Belki de daha başka ihtiyacı olanlar olabilir. Bu nedenle iki veya daha fazla kurumlardan burs alanların da önüne geçilmiş olur. İl Koordinasyon Kurulu toplantısında da konu edildiği gibi Vakıflar Bölge Müdürlüğü 200 yetime maaş bağladıklarını söyledi. Ama biz o yetim çocukların kimler olduğunu bilmiyoruz. Çünkü Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bir taraftan yetimlere bakıyor. Kars'ın yetim çocuk kontenjan sayısı ise 350'ye yakındır. Hepimiz burs alarak okuduk. Bende zamanın da burs alarak okudum. İstanbul'dan Mahmut Kemal İnan Vakfı bana burs verdi."

 

 

DIŞARIDAKİ TUVALETLER OKULLARIN İÇİNE ALINACAK

 

İşadamı Celal Kahraman da, "KAI Vakfı Başkanı İşadamı Turan Çelik bugün çok iyi bir öneri getirdi. Fiziki itibari ile çok yıpranmış ve yetersiz durumda okullarımızı onaracaklar. Bizlerde destek vereceğiz. Bizler sizlerden Kars'ta bulunan eski köy okullarımın kalorifer, lojman, tuvalet, gibi eksikliklerin envanteri çıkarılsın ve bizlere bildirilsin. Devletimizin de imkanları bildiğiniz gibi bir yere kadardır. Köylerdeki okullar o zamanki şartlara göre yapıldı ve şimdi ise son derece yetersiz durumdadır. Ayrıca köylerde görev yapan öğretmenleri de onure etmeliyiz. Bir genç kız öğretmen oluyor ve geliyor bu köylerde öğretmenlik yapıyor. Benim kendi köyümde de olduğu gibi kalacak yerleri, medeni ihtiyaçlarını giderebilecekleri bir yer yok. Eğer bun şartlar yerine getirilirse o öğretmende bu köyde daha fazla kalacaktır. Eğitimde daha kaliteli olacaktır." diye konuştu.

 

 

ESKİ KÖY OKULLARININ FİZİBİLİTESİ ÇIKARILACAK

 

KAI Vakfı Başkanı Turan Çelik ise, eski köy okullarının eksikliklerini içeren fizibilite raporu çıkartılmasını isteyerek projeyle ilgili şunları söyledi: "Bu eksiklikleri KAI Yönetim kuruluna götüreceğim. Ayrıca ulusal medyada da Türkiye genelinde bir yayında yardım kampanyası başlatacağım. Ola ki bizim bütçemiz aşabilir. Bu tür girişimlerde ciddi anlamda yardımlar toplanabiliyor. Bizim vakıf olarak yıllık bütçemiz 1.5 milyon TL. Bu sadece yardımlardan oluşmaktadır. Vakfın başka hiçbir geliri yoktur. Bunu biz sanayicilerimiz, işadamlarımız, yönetim kurlu üyelerimizden topluyoruz. Bu bütçe tamamen Kars'a ve özellikle eğitime yöneliktir. Yalnızca burs olarak değil, kitap, defter, giyim, kütüphane ve yer desteği de veriyoruz. Vakfımız bünyesinde görev yapan ve öğretim üyelerinden oluşan bur komitesi var. Burs alacak öğrenciler trans kliplerinden okul durumlarına kadar inceliyoruz. Öğrencinin önce başarılı, fakir olması gerekiyor. Yaklaşık 2 bin öğrenciden 700 öğrenciye burs veriyoruz. Ama arzu ediyoruz ki 2 bin öğrenciye de burs verelim. Bizim bir diğer çalışmamamız da; bizden burs alan çocuklarımız ile bir anlaşama yapıyoruz ve diyoruz ki: bu geri dönüşümü sağlamak için bur alan öğrenciler daha sonra elleri ekmek tuttuktan sonra onlarında da bir başkasına burs vermelerinin istiyoruz."

 

Vali Ahmet Kara'nın başkanlığındaki protokol imza törenine Selim Kaymakamı Mehmet Nebi Kaya, Selim Belediye Başkanı Muhittin Yücel, Kars Milli Eğitim Müdürü Recep Aktaş, İşadamı Celal Kahraman, Kars Ardahan Iğdır Vakfı Başkanı İşadamı Turan Çelik, Karsspor Kulübü eski başkanı Ekrem Demir katıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.