1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kıtlama çay kanser yapıyor
Kıtlama çay kanser yapıyor

Kıtlama çay kanser yapıyor

81 ilin katıldığı Bölgesel Kanser Kontrol değerlendirme toplantısı Van'da yapıldı. Kars Sağlık Müdürü de toplantıya katıldı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde sık tüketilen kıtlama çayın kanseri tetiklediği özellikle vurgulandı.

A+A-

Toplantını açılış konuşmasını yapan Van İl Sağlık Müdürü Dr. Orhan Çetinkaya, Kanser her ülkede her yaştaki insanın yakalanabileceği, coğrafi sınır tanımayan, sosyal statü ayrımı yapmayan evrensel bir problem olduğunu belirtti. Çetinkaya, kırtlama çayın ve tandırın kanseri tetiklediğinin de altını çizdi.

 

İl Sağlık Müdürü Dr. Orhan Çetinkaya, ''Bilindiği üzere Dünyamızın sağlık tablosu ekonomik ve sosyal gelişmelere paralel olarak değişiklik göstermektedir. 1960’larda başlıca ölüm nedenleri enfeksiyon hastalıkları iken, günümüzde kronik hastalıklar ön plana çıkmaya başlamış ve yüzyılımızdaki tüm teknolojik gelişmelere rağmen kanser, insan sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardan biri olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre; dünyada her yıl 6 milyondan fazla insan kansere yakalanmaktadır. Tüm dünyanın ve ülkemizin sağlık sorunlarından biri olan kansere karşı mücadele, ilimizde de toplumla iletişim, bilgilendirme, farkındalık ve tarama amaçlı çalışmalara ağırlık verilerek sürdürülmektedir'' dedi.

 

Konuşmasına sunum yaparak devam eden Çetinkaya, “Araştırma sonuçlarına baktığımızda Kanser oluşum ve risk faktörlerinin yüzde 85 çevresel, yüzde15 kalıtsal faktörler olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde 1970’li yıllarda sebebi bilinen ölümler arasında dördüncü sırada yer alan kanser, son yıllarda kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alır olmuştur. Hakkari, Bitlis, Ağrı ve Muş gibi yakın illerden gelen birçok hastaya da hizmet veren Kamu, Üniversite ve Özel hastanelerimizin bildirimleri sonucu İlimizde yaygın olarak görülen kanser vakaları, Türkiye genelinde görülen kanser vakalarından farklılık arz etmiş olduğunu görüyoruz” dedi.

 

Kırtlama çay, tandır, tuzlu beslenme kanser faktörlerinin ilk sırasında yer alıyor

 

Çetinkaya, Türkiye genelinde en çok görülen kanser vakalarında ilk sırayı Akciğer kanserleri aldığını, Van’da ise ilk sırayı Mide ve Özafagus kanserleri aldığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü; '' Van’ın kendine has sosyo-kültürel yapısı, coğrafi yapısı ve beslenme alışkanlıklarının farklı olmasından kaynaklandığı varsayımını doğrulamaktadır. Özellikle diyet ve çevresel risk faktörlerine baktığımızda, ilk sıralarda Tütsüleme, tezek, tandır, tuzlu beslenme, tütün, sıcak gırtlama çay, toksinler, diş hijyeni, toprak, su, sebze ve meyveden fakir beslenme yer almaktadır. Sonuç olarak; Van yöremizdeki mide ve özefagus kanserlerinin oluşumunda rol oynayan birçok risk faktörüne yönelik halkımızın eğitimi, yanlış beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi, sebze-meyveden oluşan sağlıklı bir diyetin uygulanması, ve özellikle kırsal kesimdeki sağlıksız yaşam standartlarının iyileştirilmesi Doğu Anadolu’da mide ve özefagus kanserleri ile mücadelede hayati önem taşımaktadır. Biz de İl Sağlık Müdürlüğü olarak, 2008 yılında oluşturulan Kanser Kontrol Birimimiz sorumluluğunda, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bünyesindeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Tüm hastanelerimiz ve Sağlık Ocaklarımızın aktif katılımlarıyla kansere karşı mücadelemizi farkın dalık, bilgilendirme ve tarama çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürmeye devam edeceğiz.''

 

Toplantı, Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. A.Murat Tuncer'in yaptığı konuşmanın ardından,Van, Ardahan, Artvin, Iğdır, Ağrı, Erzurum, Bayburt, Kars ve Hakkari illerinden İl Sağlık Müdürleri, Başhekimler, Kanser Kontrol Koordinatörleri, Kanser Kontrol Birim Sorumluları, KETEM Sorumlu Hekimlerin katılımıyla Dr. Nejat Özgül’ün KETEM çalışma prensipleri hakkındaki sunumu ve illerin kendi sunumlarıyla tamamlandı.

 

UYARI : Haberlerin yasal olmayan yollarla kopyalanması yasaktır. Lütfen bu uyarıyı dikkate alınız ve yasal olmayan yollarla kopyalama yapmayınız.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.