1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kırsal Kalkınma Tanıtım Toplantısı
Kırsal Kalkınma Tanıtım Toplantısı

Kırsal Kalkınma Tanıtım Toplantısı

Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kars İl Koordinatörüğü Tanıtım Toplantısı yapıldı.

A+A-

Toplantıya; Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş Vali yardımcısı Murat Demirci, Kars Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, İl Genel Meclis Başkanı Muzeffer Yağcı, TKDK Kars İl Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Bozkurt, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy, Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, daire amirler ve yatırımcı kuruluşlar katıldı.

 

TKDK Kars İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt, “İl Koordinatörlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun taşra teşkilatında yer almaktadır. Proje Başvuru Yönetimi Birimi, Yerinde Kontrol Birimi, Ödeme Talep İşlemleri Birimi ve Destek Hizmetleri Birimi olmak üzere 4 birimde faaliyet göstermektedir. Halihazırda 1 İl Koordinatörü, 21 Uzman ve 5 Destek Personeli olmak üzere toplam 27 çalışanı bulunmaktadır.” dedi.

 

TKDK Kars İl Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Bozkurt TKDK ile ilgili şu bilgileri verdi:

 

“Avrupa Birliği (AB) aday ve potansiyel aday ülkelerin katılıma yönelik hazırlıklarına destek sağlamak amacıyla oluşturulan Katılım Öncesi Yardım Aracı’nı (Instrument for Pre-Accession Assistance- IPA) oluşturmuştur. Bu kapsamda, aday ülkeler ve potansiyel aday ülkelere, üyelik yolunda Avrupa Birliği standartlarına, politikalarına ve AB müktesebatına uyum çalışmaları konusunda mali destek sağlanacaktır. Bu aracın beş bileşeni vardır ve Türkiye, bir aday ülke olarak Katılım Öncesi Yardım Aracının (IPA) bütün bileşenlerinden yararlanma hakkına sahiptir. IPA’nın beşinci bileşeni olan Kırsal Kalkınma (IPARD); Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması için uyum hazırlıklarını ve politika geliştirilmesini desteklemekte ve ayrıca, tarım sektörünün ve kırsal alanların sürdürülebilir adaptasyonuna katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Aday ülkenin bu desteklerden faydalanabilmesi için Kırsal Kalkınma Programını hazırlaması ve uygulamadan sorumlu yapıları oluşturması gerekmektedir.

 

Bu kapsamda; 2007-2013 dönemini kapsayan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı; Yönetim Otoritesi olarak görevlendirilen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından diğer kamu kuruluşları ile yakın işbirliği yapılarak ve ilgili yerel kuruluşlar, sosyal, ekonomik ve çevresel ortaklar, sivil toplum kuruluşları ile üniversitelerin de görüşleri alınarak hazırlanmıştır. Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde kabul edilmiştir. “Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı” kapsamında 2007-2013 yılları için faydalanıcılara kullandırılacak hibe desteği miktarı 873,9 milyon Avro’dur. IPARD Programını uygulayacak olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (IPARD Ajansı) ve İl Koordinatörlükleri 18 Mayıs 2007 tarih ve 5648 sayılı Kanunla kurulmuştur. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 04/05/2007 tarih ve 5648 sayılı kanun ile kurulmuş olup Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ilgili kuruluşudur. Merkez teşkilatı ve taşrada 20 İl Koordinatörlüğünden oluşmaktadır. Avrupa Birliği 2007-2013 yıllarını kapsayan dönemde aday ülkelere Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) vasıtasıyla destek sağlayacaktır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Kırsal Kalkınma bileşeni çerçevesinde ülkemize sağlanacak 1,2 milyar avroluk destek miktarını dağıtmakla sorumludur.”

 

IPARD programı kapsamında Kars’ta 8 adet tedbir uygulanacağını belirten Bozkurt, Kars’ta uygulanacak tedbirleri şöyle sıraladı:

 

1-Süt Üreten Tarımsal İşletmeler

2-Et Üreten Tarımsal İşletmeler

3-Üretici Gruplarının Kurulmasına Destek Sağlanması

4-Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması

5-Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması

6-Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi

-Arıcılık

-Süs Bitkileri

-Tıbbi ve Aromatik Bitkiler

7-Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi

8-Kırsal Turizm

 

Vali yardımcısı Murat Demirci de, “Türkiye’nin kalkınmasına ivme kazandıracak, Avrupa Birliği Kırsal kalkınma desteklerini yatırımcılarla buluşturacak Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu, dünyayla entegre olmuş işletmeler oluşturma hususunda öncü bir görev yüklenmiştir.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.