1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kıble Yönü Nasıl Bulunur?
Kıble Yönü Nasıl Bulunur?

Kıble Yönü Nasıl Bulunur?

Kıble, müminlerin her nerede olurlarsa olsunlar namaz kılarken yönelmeleri gereken Kâbe cihetini ifade eden bir kavramdır.

A+A-

Kıble Yönü Nasıl Bulunur?

Kıble, müminlerin her nerede olurlarsa olsunlar namaz kılarken yönelmeleri gereken Kâbe cihetini ifade eden bir kavramdır. Kaldı ki, namazın şartlarından birisi de istikbal-i kıbledir. Yani kıble cihetine yönelmek namazın farzlarındandır. Kıble dışında herhangi bir yöne doğru kılınan namaz muteber değildir. Kıble yönünün bilinmemesi durumunda mutlaka kıble cihetinin araştırılması icap etmektedir. Ancak gerekli araştırmalar neticesinde belirlenen kıble yönüne doğru namaz kılınabilir. Peki kıble yönünü nasıl belirleyeceğiz?

Kıble Nasıl Bulunur

İlk yöntem, en doğru sonucu elde edebileceğimiz metot olarak kıble pusulası ile kıble cihetinin tespit edilmesidir. Peki pusula ile kıbleyi nasıl tespit ederiz? Satın aldığınız pusulayı manyetik sapmaların engellenmesi için metallerden uzak bir yere paralel şekilde yere yatırın. Pusulanın ok ucu (N) daima kuzeyi gösterir. İbre hareketsiz kalana kadar beklenir. Kıble Yönü sitesinden bulunduğunuz yerin kıble açısını temin ederek devam ediyoruz. Pusulanın renkli ucundan itibaren saat yönünde kıble açısının olduğu yönü buluyoruz. Kıble açısının olduğu yön sizin kıble yönünüz olacaktır. Örneğin, İstanbul için kıble açısı 152 derecedir. İstanbul’da herhangi bir yerde pusulanın kuzey ibresinin olduğu yerden saat yönünde 152. derecenin olduğu yönü bulup o yöne doğru döndüğünüzde kıble cihetine dönmüş olacaksınız. Avrupa ve dünyanın diğer ülkeleri için İngilizce yayın yapan Qibla Direction alt servisinden de bu kıble derecesini elde edebilirsiniz. Bunun için mobil cihazınızın konum servisini aktif ederek Qibla Direction servisine bağlanmanız kafidir.

Kıble Bulma sayfasından yön ve kıble bulma ile ilgili başkaca teknikleri edinebilirsiniz. Bu yöntemler arasında dikkatimizi çeken bir başka yöntem kıble saati oldu. Kıble Saati, Kâbe’nin bulunduğu nokta, güneşin günlük deklinasyonundaki yeri ve bulunduğumuz nokta arasında oluşan küresel üçgenin trigonometrik çözümünün zaman cinsinden ifadesidir şeklinde tanımlanmaktır. Bu karmaşık tanımı daha da basitleştirerek anlatmaya çalışalım. Namaz cetveli bulunan duvar takvimlerinin son sütununda Kıble Saati (bazılarında Kıble, bazılarında Kıble S. şeklinde ifade edilir) vakti mevcuttur. Bulunduğunuz şehrin kıble yönünü tespit edeceğimiz gün takvimdeki kıble vaktinde güneşe doğru dönerseniz kıble cihetine dönmüş olursunuz. Zira güneş o an itibarıyla tam Kâbe yönündedir. O vakitte yüzünü güneşe dönen kimse aynı zamanda kıble yönüne dönmüş olur.

Bunun dışında, güneş, yıldızlar, analog saat, cami minareleri vb. gibi birçok yöntem ile de kıble yönünü tespit etmek mümkündür. Bunlar ve daha fazlası için https://www.kiblebulma.com sitesine göz gezdirmenizi tavsiye edeceğiz. Burada özellikle Google Haritalar ile evinizin çatısına kadar inerek evinizin kıble yönünü çok rahat tespit edebileceğinizi de ayrıca belirtelim

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.