1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Keresteci esnafı dertli
Keresteci esnafı dertli

Keresteci esnafı dertli

İnşaat sektöründeki durgunluktan yakınan kerestecilik sektörü, 2010 yılından da umduğunu bulamadı. İnşaat sezonunun sona ermesine günler kala, çarkların bir türlü dönmediği sektörde, keresteye olan talepte azalmaya başladı.

A+A-

15 yıldır kereste imalatçılığı yapan Ahmet Topçuoğlu isimli esnaf, son yıllarda inşaat sektöründeki durgunluktan olumsuz yönde etkilendiklerini söyledi. Özellikle son 3 yılı ticari hareketlilik açısından kayıp yıl ilan ettiklerini söyleyen Topçuoğlu, 2010 yılına umutlu girdiklerini, ancak hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade etti.

 

2010’U KAYIP YIL İLAN ETTİLER

 

Mayıs ayında inşaat sektörüne yönelik olarak üretime başladıklarını, ancak talep noktasında sıkıntı yaşadıklarını anlatan Topçuoğlu, “Daha Haziran ayında, inşaat sektöründeki durgunluk yüzünden keresteciliğin de tat vermeyeceğini anladık. Son 5 yıldır ve özellikle de geçen yıl, sektöre yönelik olarak üretim yapan ne kadar sektör varsa, adeta sinek avladı. Bu yılı da kaybettik, umuyoruz bir dahaki yıl aynı tabloyla karşılaşmayız.” diye konuştu. Kereste fiyatlarının, talepteki azalma nedeniyle artış yaşamadığını ve günün şartlarına göre normal seviyelerde seyrettiğini aktaran Topçuoğlu, ilerleyen dönemlerde herhangi bir fiyat artışı yaşanması ihtimalinin çok zayıf olduğunu ifade etti.

 

KERESTECİLİK SEKTÖRÜNÜN DURUMU

 

Öte yandan TOKİ dahil ilde yapılan işlerin dışarıdan müteahhitlere verilmesinden dolayı inşaat sektörüyle ilgili iş yapan esnafa katkı sağlamadığını, kerestecilerin de bu durumdan etkilendiğini kaydeden Ahmet Topçuoğlu, “Olayın keresteci esnafına zararı olmuştur. Kooperatiflerin faaliyetlerine ara vermesiyle keresteci esnafı da iş yapamaz hale geldi. Kereste imalatı yapan işletmeciler iş yapamadıklarından dolayı işçi çıkartmak zorunda kaldı. Kereste işlerinde her geçen gün düşüklük yaşanırken, birçok kereste işletmeciliği yapan firmalar da, iflasın eşiğine geldi. İşyerimizde çalıştırdığımız elemanları iş yapamadığımızdan ötürü çıkartmak zorunda kaldık. Bunun nedeni artık eskisi gibi iş yapamıyoruz. Piyasada artık sıcak para olmadığından dolayı işlerimiz bitme noktasına geldi. Her geçen yıl bir önceki yılı aratıyor. Burada birçok kereste imalatı yapan firma sahipleri borçlarını ödeyemediğinden dolayı icarlık oldu. Bu sezon iş yapamadan kapatmak zorunda kaldık.” şeklinde konuştu.

 

Kerestelerin Artvin başta olmak üzere Sarıkamış ve Erzurum ilçelerinden Oltu ve Şenkaya’dan geldiğini söyleyen Topçuoğlu, Füretilen malların ekonomik kriz öncesi Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere tüm bölgelere pazarlandığını, ancak şimdi ise il sınırları içerisinde gerçekleştirildiğini söyledi.

 

Yasal Uyarı (Emeğe Saygı) : Yayımlanan haberin tüm hakları gazetekars.com, HÜRYURT Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.