1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. KAÜ'nün Kars'a Katkısı
KAÜnün Karsa Katkısı

KAÜ'nün Kars'a Katkısı

Kafkas Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Aysel Güven, Kafkas Üniversitesi ve Öğrencilerinin Kars’a Katkısı’nı kaleme aldı.

A+A-

Yrd. Doç. Dr. Aysel Güven’in “Kafkas Üniversitesi ve Öğrencilerinin Kars’a Katkısı” başlıklı yazısı ise şöyle :

 

Üniversiteler, bulundukları şehirler açısından insan kaynakları, bilgi, eğitim, iş ve sosyal hizmetler konularında önemli etkileri olan kurumlardır. Bütün şehirlerde olduğu gibi Kars için de Üniversitelerin kurulmasında en önemli etken bilim yaratmak, bilinmeyenleri ortaya çıkarıp toplumun yararına sunmak; bütün sorunların bilimsel mekanizmalarını çözmeye dönük projeler üzerinde çalışmak ve öğrencileri çağın gelişmelerine ayak uyduracak kalite ve nitelikte meslek eğitimi verirken diğer taraftan da öğrenci sayısındaki artış ile bulundukları bölgenin ekonomisine katkıları yönünden de önem taşımaktadır.

 

Bu katkının öğrenci ve Karslı yönünde yada Kars ve Üniversite yönetimi yönünde karşılıklı artabilmesi için, üniversitelerin bulundukları şehirlerde nasıl algılandıklarının belirlenmesi önem kazanmaktadır. Çünkü algılanma düzey ve biçimlerinin geliştirilmesi, şehir ile üniversite arasında hangi alanlarda işbirliklerinin geliştirilebileceğinin belirlenmesi ve ortak çalışmalar yapılabilmesi önemlidir.

 

Bugün Kafkas Üniversitesinde okuyan 12500 öğrencinin yıllık harcadığı para Kars için dev bir ekonomi yaratıyor. Günlük ortalama 20 milyon harçlık alan öğrenciler  yılda  2.5 milyar lira harcıyor. Bu harcama Kars gibi şehirlerde neredeyse tek başına ilin ekonomisini ayakta tutmaya yetecek düzeyde. Üniversitenin Kars’a sağlayacağı katkı, üniversite öğrencilerinin şehirde yapacakları harcamayla değerlendiriliyor olması yadırganacak bir düşünce değil. Üniversiteye bakış açısı böyle olunca, öğrenciler de birer “müşteri” olarak algılanıyorsa müşterinin gönlünü hoş tutmak gerekir. Bu bağlamada hem kurumsal kimliği ve hem de öğrencinden gelen ekonomik kaynaktan dolayı ilin yönetsel tüm birimlerinin Üniversite ile el ele verip birbirini destekleyen unsurlarını birbirlerine sunarak şehrin her yönde kalkınmasına katkı sağlamaları kaçınılmazdır.

 

Bugün gelinen noktada toplumsal yaşamı ve şehir hayatını hareketlendiren yol, ulaşım, beslenme, konaklama gibi yaşamsal, sanat, kültür faaliyetleri gibi toplumsal işlevlere cevap verme gereği ve zorunluluğu vardır. Bu konularda her kurum ve yönetici  kendine düşen duyarlılık göstermesi elzemdir. Bu amaçla Kars halkı Kafkas Üniversitesi ile birlikte Kars Kafkas Üniversitesi Kalkınma Vakfı adı altında destekleyici bir kurumu bünyesinde bulundurmakla kendi misyonunu korumaktadır. Öğrenci odaklı bir eğitim ve yapılaşma için büyük bir gayret gösteren Kafkas Üniversitesi geldiği noktada mükemmeli yakalama çabası içinde olduğu ortadadır. Özellikle son yıllarda Üniversite kampusündeki alt yapı çalışmaları, yol refüj çalışmaları, çevre düzenlemeleri, yerleşklerde onbinlerce ağacın dikilmesi, yerleşkelerin çevre peyzajı, öğrenci bankları, kamelyalar, yürüme ve bisiklet parkurları, kapalı ve açık spor kompleksleri, Sağlık Kültür daire Başkanılığını içine alan dev stadyum inşaatının hızlandırılması, TEDAŞ tarafındaki giriş kapısının yol ve güvenlik düzenlemeleri ve yurt yapımı gibi çalışmaların olması şu güzel bahar günlerinde öğrenci, öğretim elemanı, idari personel ve dışarıda Kars halkının içini ısıtan yüzünü güldüren gelişmeler.

 

Ne yazık ki Üniversite ulaşım ve barınma  gibi konularda öğrencilere çözüm noktasında tek başına yetemiyor. Bu nedenle özellikle konu ile ilgili birimlerin bu konuda hassasiyet göstermeleri arzulanmaktadır.

 

Üniversite’nin Kars’ın sosyal ve ekonomik yapısını canlandırdığı herkesçe bilinen bir gerçektir. Kars’ın geçmişinde olduğu gibi eğitim merkezi olma yolunda önemli bir fırsatı Üniversitenin kurulması ile yakalamıştır.

 

Özetle, üniversite bilgi üretir, onun ürettiği bilgiyi alan toplum kesimleri de o bilgiden faydalanarak başka şeyler üretir. Öncelikle öğrencilerin farklı şehirlerde üniversiteler kazanıp, bu bölgelerdeki diğer gençlerle kaynaşmaları, algılarını açmaları, o güne kadar karşılaşmadıkları veya özümsemedikleri entellektüel ve sosyal ortamlara girmeleri, kendilerini geliştirmeleri, hayata bakışlarını belirleştirmeleri ve farklı perspektifler kazanmaları açısından ve Kars’ın ekonomisine katkıları son derece önemli. Bunun içinde Kars’taki tüm birimlerin ve Karslının öğrenciden yana pozitif bir ayrımcılık yapması gereği vardır.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.