1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Karslı bilim kadınının başarısı
Karslı bilim kadınının başarısı

Karslı bilim kadınının başarısı

Harvard Üniversitesi Ekonomi Bölümü Profesörü Zeynep Ton, Amerika’da 40 yaş altı dünyanın en iyi 40 profesörü arasına girdi.

A+A-

“Kars nere, Amerika nere” demeyin, yeter ki azim ve kararlılık olsun, başarı ardından gelir sözü ne kadar doğru olduğu anlaşılır. Hele hele bu başarının sahibi Karslı olunca, bunca sıkıntı ve tartışma içinde insanın “oh” demesi geliyor. 

Çünkü, Harvard Üniversitesinin bu başarılı genç ve güzel Profesörü Zeynep Ton, Kars’ta iz bırakan ve Karslılarla özdeşleşen doktor Cengiz Askeran ve değerli eşi merhum Gülçehre Askeran’ın torunudur. 

Bütün gençlere örnek olacak bir başarının yol haritasını incelediğimizde; Prof. Dr. Zeynep Ton dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Harvard Üniversitesindeki kariyerine nasıl ulaştı sorusu aklımıza gelecektir. Bunu söylerken, başarılı yükselişi merak edenler, özellikle Karslı kızlarımız Prof. Dr. Zeynep Ton’u kendilerine örnek almalıdır. 

Tam da bu özelliği ile yani dünyanın kırk yaş altı en iyi kırk profesörü arasında yer alarak Türkiye’nin göğsünü kabartırken, Karslı hemşerilerinin de bu güzel olaydan haberdar olmasını istedik. Haberi flaş olarak veren ajanslar, başarı listesinde bir Türk’ün yer almasının da altını çizerken ünlü iş dergileri konuyu kapaktan verdiler. 

1974 yılında Ankara’da doğan Prof, Dr. Zeynep Ton, Dr. Cengiz Askeran ve Gülçehre Askeran’ın üç çocuğundan en büyüğü olan ve halen Bursa’da Eczacılık yapan Handan Askeran Ton ile Türk sporuna değerli katkıları olan spor adamı, makine mühendisi Nemci Ton çiftinin başarılı çocuklarından biridir. 

Zeynep Ton, başarıya giden yolculuğu, Bursa Anadolu Lisesi’nde okurken, Üsküdar Kız Lisesi’ne geçiş yapmasında en önemli rolü olan babasının spora olan eğilimi ve genç Zeynep’in de voleybol sporunu seçmesiyle başlamış,1992 yılında voleybol bursuyla gittiği Amerika'da eğitimini sürdürüp Harvard Üniversitesinde haklı olarak geldiği öğretim üyeliğine kadar gelmesine kadar sürmüştür. 

Öğrenim yaptığı Pennsylvania Üniversitesi voleybol takımında başarılı bir spor yaşamı sürdüren Zeynep Ton, eğitimi tamamlayarak Endüstri Mühendisi olur. Mezun olduktan sonra eğitimini akademik alanda sürdürme düşüncesiyle Harvard Üniversitesinde İşletme Doktorasını tamamladıktan sonra Harvard Üniversitesi’ndeki kariyerine ulaşır.

Başarılı çıkışını mutlu bir evlilikle tamamlayan Zeynep Ton, çocuklarına Ali ve Hakan adını verirken başarılı bir anne olduğu kadar çağdaş Türk kadın kimliğinin en güzel örneğini verir. 

Bugün, dünyanın en iyi üniversiteleri listesinin başında yer alan Harvard Üniversitesi Ekonomi Bölümünde Profesör olarak başarılara imza atan genç Prof. Dr. Zeynep Ton, geçtiğimiz yılda, öğrencilerinin oylarıyla en iyi hoca seçilmişti. 

Başarısı ve tartışmasız fiziki yeteneği ile, dünyada 40 yaş altı en iyi 40 profesörü arasına yer alan Prof. Dr. Zeynep Ton’un başarısında katkıları olan ailesini Karsılar adına kutlarken Karslı gençlere örnek olmasını diliyoruz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum