1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars kimliğini kaybediyor!
Kars kimliğini kaybediyor!

Kars kimliğini kaybediyor!

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Kars İl Temsilcisi, Kars Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı Cengiz Şıklı, Kars’ın gün geçtikçe kimliğini kaybettiğini söyledi.

A+A-

Kars’ın özgün taş binaları ve 90 derece dik açıyla birbirini kesen cadde ve sokaklarıyla Kimlikli bir kent olduğunu belirten ÇEKÜL İl Temsilcisi Cengiz Şıklı, “Kars, bir Avrupa kentidir, doğunun uygar kentidir. Kars, 2000’li yıllarda bu kültür mirasını korumak ve yaşatmak amacıyla atılıma geçmişti. Bunun için ÇEKÜL ve Tarihi Kentler Birliği ve Türkiye Mimarlar Odası yönetimi ile işbirliğine geçmişti. Bu dönemde Kars, Kuzeyde Kars çayı, Güneyde demiryolu ve Doğuda Kazım Paşa Caddesi olan yaklaşık üçgen biçimindeki alanı kapsayan yerleşim merkezi Kentsel Sit Alanı ilan edilmişti. Bu alandaki özgün kimlikli taş yapılar tescil edilerek koruma altına alınmıştı. Ancak her yerde olduğu gibi Kars’ta da yağmadan medet uman rantçı zihniyet bu binaları yıkarak yerine sakil apartmanlar kondurup, dikey zenginleşme yolunu seçmişlerdi. 1000’e yakın binadan ancak 200 küsur tanesi tescil edilerek kurtarılmıştı. Oysa bu gün Safranbolu örneğine baktığımızda; Kars kadar eskiye dayanan tarihi olmayan Safranbolu Unesco’nun Dünya Miras Kenti unvanıyla yüz binlerce yerli, yabancı turisti konuk ediyor.” dedi.

 

Şıklı, daha sonra şunları söyledi:

 

“Ben 3 yıl öncesine kadar bu kentte hem mesleki anlamda hem de ÇEKÜL İl Temsilcisi ve Kars Kent Konseyi Çevre Komisyonu Başkanı olarak hizmet ediyordum. Ancak Kars’tan hiç uzak kalmadım ve her fırsatta kentime geldim, sahip çıktım ve sahip çıkmaya da devam ediyorum. Bir sivil toplumu olan ÇEKÜL temsilcisi sıfatıyla gelişmeleri izliyorum. Ancak gelinen noktada Kars Belediye Başkanlığının bizzat uygulamakla yükümlü olduğu 2828 sayılı kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanununa karşı kayıtsız kaldığı, adeta yok saydığını gördüm. Kars, kimlikli gelişen görünümünü yitirmesi tehlikesi ile karşı karşıya bırakılmıştır. Biz ÇEKÜL olarak tescilli binaların kanunsuz olarak yıkılmasının ve destekleyenlerin takipçisiyiz. Bu uyarıdan sonra eğer Belediye, sorumluluğunun gereğini yapmazsa başta belediye başkanı, belediye imar ve fen işleri müdürü olmak üzere müze müdürü ve il kültür müdürü hakkında 2828 sayılı yasaya muhalefetten suç duyurusunda bulunacağız.”

 

Kent konseyinin yeniden yapılandırıldığını öğrendiğini de ifade eden Şıklı, “Bu kent konseyinin tüzüğüne aykırıdır. Önce mevcut üyelerle genel kurul yapılması sonra seçimlere geçilmesi gerekmektedir. Öyle anlaşılıyor ki keyfi olarak kent konseyi feshedilmiş bulunmaktadır. Mevcut mevzuata göre önceki yapılanma hukuki varlığını korumaktadır. Bu yapılan hiç de uygarca olmayan nezaketsiz bir davranıştır. Çalışmaları ve yürekli girişimleriyle dikkatimizi çeken bazı konularda belediye üzerinde sınırlı da olsa vesayet yetkisi bulunan Kars valiliğini de bu konuya eğilmeye davet ediyorum. Sokaklarında yetiştiğim bu kentte 23 yıl severek kesintisiz hizmet ettim. Borluk vadisindeki 14 bin yıllık kaya üstü resimlerini ben buldum. Prof. Dr. Oktay Belli aracılığıyla dünyaya Karsı yeniden anlattık. Bu kent sahipsiz değildir. Başta Kafkas Üniversitesinin yürekli ve özverili bilim adamları olmak üzere Kars’ta yaşayan bütün aydınları, yurtseverleri bu kent talanı ve kent yağmasına karşı göreve davet ediyorum.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.